Przepis na golonkę z kociołka krok po kroku
- Golonka wieprzowa 1500 g
- Kapusta biała 60 g
- Cebula 200 g
- Keczup 100 g
- Piwo jasne 500 ml
Golonkę opłucz i natrzyj solą i pieprzem.
W dużej misce zmieszaj piwo i keczup, dodaj do nich majeranek, paprykę i czosnek. Mięso przełóż do miski i marynuj 2 godziny.
Na dno kociołka wyłóż liście kapusty i poukładaj na niej golonki i posiekaną w plastry cebulę. Kociołek przykryj.
Kociołek wstaw do żaru i piecz przez 3 godziny.
Często zadawane pytania
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka peklowana
-
Golonka wieprzowa
-
Golonko gotowane
-
Golonka

(liczba kalorii)
Golonka z kociołka - cechy przepisu
Więcej o golonce z kociołka
Golonka z kociołka to pomysł n naprawdę ciekawe danie, do którego przyda się żeliwny kociołek. To potrawa, którą najlepiej przygotowywać latem lub jesienią.
Przepis na golonkę z kociołka to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych dań. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak zachwyca wspaniałym smakiem. Głównym składnikiem jest oczywiście golonka. To mięso, które w polskiej tradycyjnej kuchni ma swoje własne miejsce. Zwykle jednak podaje się ją po upieczeniu, czy uduszeniu. I choć sama obróbka termiczna nie trwa wtedy zbyt długo, to jednak całe przygotowanie jest dość pracochłonne. To dlatego, że najpierw należy mięso ugotować w bulionie, by było miękkie, dopiero wtedy można zabierać się za właściwe przygotowanie mięsa. W tym wypadku jednak nie ma tego problemu, ze względu na pieczenie w kociołku golonki nie trzeba wcześniej podgotowywać. Jednak należy ją dobrze zamarynować. Dzięki temu jest smaczna i naprawdę aromatyczna. Choć może się wydawać, że jest to proces zbędny, to bez niego mięso nie skruszeje i nie stanie się tak pyszne, a także soczyste. Golonkę można marynować zarówno w oliwie z dodatkiem soku z cytryny i przypraw, ale również w nieco bardziej tradycyjny sposób - z dodatkiem dużej ilości piwa. To idealny sposób szczególnie dla miłośników tego trunku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę z kociołka, która będzie smaczna, łatwa a przy okazji naprawdę miękka i delikatna, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego pyszna, ale ciekawa potrawa, która doskonale sprawdzi się na obiad, czy kolację. Robi się ją z ogniska w żeliwnym kociołku, co jest dodatkową atrakcją. To dobra alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej w piekarniku. Ten prosty przepis podpowiada jak przygotować golonkę, by była po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, czy dla przyjaciół. Choć pieczenie jest dość długie, to wciąż całość jest zdecydowanie warta tak długiej obróbki termicznej.
Wartości odżywcze golonki z kociołka
Energia i białka
(590g)
Węglowodany w golonce z kociołka
(590g)
Tłuszcze
(590g)
Witaminy w przepisie na golonkę z kociołka
(590g)
Składniki mineralne w przepisie na golonkę z kociołka
(590g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w golonce z kociołka
Lista alergenów dla golonki z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne