Przepis na golonki z indyka pieczone krok po kroku
Golonki umyj i osusz.
Rozpuść masło.
Do płynnego masła dodaj łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżkę papryki słodkiej, łyżeczkę czosnku granulowanego oraz łyżkę majeranku. Wszystko dobrze wymieszaj.
Mięso zamarynuj dokładnie w marynacie.
Ułóż mięso do naczynia żaroodpornego.
Pomiędzy mięso ułóż pokrojoną w plastry cebulę.
Mięso odstaw na całą noc do lodówki.
Wyjmij mięso na 30 minut przed pieczeniem.
Wstaw je z przykrywką do nagrzanego piekarnika do 180 st. C.
Piecz mięso przez godzinę. Podczas pieczenia polewaj mięso z wierzchu sokiem, który powstał.
Po godzinie zdejmij przykrywkę. Zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz przez 25 minut.
Po tym czasie zwiększ temperaturę na 220 st C. Włącz termoobieg i piecz ostatnie 25 minut.
Czas pieczenia zależy od jakości mięsa. Mięso jest gotowe, jak będzie miękkie.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka peklowana
-
Golonka wieprzowa
-
Golonko gotowane
-
Golonka

(liczba kalorii)
Golonki z indyka pieczone - cechy przepisu
Więcej o golonkach z indyka pieczonych
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić pieczone golonki z indyka, by były najlepsze. Mają genialny, maślany smak. Ich skórka jest chrupiąca, a mięso miękkie – są po prostu idealne. Marynata zawiera same pyszne przyprawy. Przepis na pieczone golonki z indyka wymaga marynowania. Zacznij więc je robić dzień wcześniej. Są doskonałym pomysłem na coś dobrego do obiadu. Pasują świetnie do pieczonych ziemniaków i surówki.
Indyk to mięso, które jest wartościowe. Włączenie indyka to dobry pomysł na urozmaicenie swojego jadłospisu. Golonki z indyka pieczone to pyszny posiłek, który nadaje się świetnie na obiad lub na kolację. W połączeniu z ulubionymi dodatkami daje smaczne danie, dobre na każdy dzień. Golonki z indyka pieczone mają dużą ilość masła, które doskonale wpływa na smak. Dodatek cebuli sprawia, że danie jest smaczną odmianą.
Jak zrobić pieczone golonki z indyka? Najpierw umyj dobrze mięso i osusz je. Masło rozpuść i wymieszaj je z przyprawami. Do przepisu na pieczone golonki z indyka najlepsze będzie użycie takich przypraw jak sól, pieprz, papryka słodka, majeranek oraz czosnek granulowany. Możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do drobiu lub do indyka. Golonki indycze posmaruj dobrze marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy mięso wyłóż plastry cebuli. Ważne jest to, by mięso wstawić do lodówki na całą noc. Mięso zamarynuje się i będzie pyszne i soczyste, a skórka aromatyczna i chrupiąca. Kolejną ważną informacją jest to, by przed pieczeniem ogrzać mięso. Należy wyjąć je z lodówki na minimum 30 minut. Nie powinno się piec zimnego mięsa w piekarniku. Nie będzie wtedy dobre. Soczysty indyk to bardzo ważny aspekt, a ogrzanie mięsa jest tutaj kluczową kwestią. Piecz golonki z nakryciem przez godzinę, następne 25 minut bez a ostatnie 25 minut z dodatkowym termoobiegiem. Zwiększaj też stopniowo temperaturę. Nie zapominaj o polewaniu mięsa podczas pieczenia wytopionym tłuszczem. To też wpływa na uzyskanie pysznego indyka.
Przepis na pieczone golonki z indyka należy piec w piekarniku przez tak długi czas, aż mięso będzie dobre i soczyste. Czas pieczenia golonek jest bardzo indywidualny. Należy brać pod uwagę wielkość golonki, jej jakość i świeżość.
Jak zrobisz pieczone golonki z indyka, warto dorzucić do piekarnika także ziemniaki (na oddzielną blaszkę). Wtedy pomysł na pyszną propozycję na obiad zrobi się ekonomicznie i prosto. To najlepszy sposób, by oszczędzić sobie pracy.
Wartości odżywcze golonek z indyka pieczonych
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w golonkach z indyka pieczonych
Lista alergenów dla golonek z indyka pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło