Golonki z indyka pieczone

Opublikowano: 13.01.2023 r., 12:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonki z indyka pieczone
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz jak zrobić pieczone golonki z indyka, by były najlepsze.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 110 min
141 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Golonka z indyka 3 sztuki (1500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Masło 3 łyżki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na golonki z indyka pieczone krok po kroku

Golonki umyj i osusz.

Rozpuść masło.

Do płynnego masła dodaj łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżkę papryki słodkiej, łyżeczkę czosnku granulowanego oraz łyżkę majeranku. Wszystko dobrze wymieszaj.

Mięso zamarynuj dokładnie w marynacie.

Ułóż mięso do naczynia żaroodpornego.

Pomiędzy mięso ułóż pokrojoną w plastry cebulę.

Mięso odstaw na całą noc do lodówki.

Wyjmij mięso na 30 minut przed pieczeniem.

Wstaw je z przykrywką do nagrzanego piekarnika do 180 st. C.

Piecz mięso przez godzinę. Podczas pieczenia polewaj mięso z wierzchu sokiem, który powstał.

Po godzinie zdejmij przykrywkę. Zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz przez 25 minut.

Po tym czasie zwiększ temperaturę na 220 st C. Włącz termoobieg i piecz ostatnie 25 minut.

Czas pieczenia zależy od jakości mięsa. Mięso jest gotowe, jak będzie miękkie.

Jak oceniasz przepis na golonki z indyka pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat golonek z indyka pieczonych

Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić pieczone golonki z indyka, by były najlepsze. Mają genialny, maślany smak. Ich skórka jest chrupiąca, a mięso miękkie – są po prostu idealne. Marynata zawiera same pyszne przyprawy. Przepis na pieczone golonki z indyka wymaga marynowania. Zacznij więc je robić dzień wcześniej. Są doskonałym pomysłem na coś dobrego do obiadu. Pasują świetnie do pieczonych ziemniaków i surówki.

Indyk to mięso, które jest wartościowe. Włączenie indyka to dobry pomysł na urozmaicenie swojego jadłospisu. Golonki z indyka pieczone to pyszny posiłek, który nadaje się świetnie na obiad lub na kolację. W połączeniu z ulubionymi dodatkami daje smaczne danie, dobre na każdy dzień. Golonki z indyka pieczone mają dużą ilość masła, które doskonale wpływa na smak. Dodatek cebuli sprawia, że danie jest smaczną odmianą.

Jak zrobić pieczone golonki z indyka? Najpierw umyj dobrze mięso i osusz je. Masło rozpuść i wymieszaj je z przyprawami. Do przepisu na pieczone golonki z indyka najlepsze będzie użycie takich przypraw jak sól, pieprz, papryka słodka, majeranek oraz czosnek granulowany. Możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do drobiu lub do indyka. Golonki indycze posmaruj dobrze marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy mięso wyłóż plastry cebuli. Ważne jest to, by mięso wstawić do lodówki na całą noc. Mięso zamarynuje się i będzie pyszne i soczyste, a skórka aromatyczna i chrupiąca. Kolejną ważną informacją jest to, by przed pieczeniem ogrzać mięso. Należy wyjąć je z lodówki na minimum 30 minut. Nie powinno się piec zimnego mięsa w piekarniku. Nie będzie wtedy dobre. Soczysty indyk to bardzo ważny aspekt, a ogrzanie mięsa jest tutaj kluczową kwestią. Piecz golonki z nakryciem przez godzinę, następne 25 minut bez a ostatnie 25 minut z dodatkowym termoobiegiem. Zwiększaj też stopniowo temperaturę. Nie zapominaj o polewaniu mięsa podczas pieczenia wytopionym tłuszczem. To też wpływa na uzyskanie pysznego indyka.

Przepis na pieczone golonki z indyka należy piec w piekarniku przez tak długi czas, aż mięso będzie dobre i soczyste. Czas pieczenia golonek jest bardzo indywidualny. Należy brać pod uwagę wielkość golonki, jej jakość i świeżość.

Jak zrobisz pieczone golonki z indyka, warto dorzucić do piekarnika także ziemniaki (na oddzielną blaszkę). Wtedy pomysł na pyszną propozycję na obiad zrobi się ekonomicznie i prosto. To najlepszy sposób, by oszczędzić sobie pracy.

Alergeny w golonkach z indyka pieczonych

Lista alergenów dla golonek z indyka pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze golonek z indyka pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Golonki z indyka to dobre źródło białka. Jeśli nie spożywasz produktów mlecznych, masło można wymienić na olej.

Szacunkowy indeks glikemiczny golonek z indyka pieczonych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonek z indyka pieczonych

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka z indyka
1500 g
3 sztuki
14.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
30.00
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
60 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
50.00