Przepis na łososia w galarecie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Warzywa, oprócz cebuli, umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki Cebulę obierz i dodaj do garnka w całości. Całość zalej 1 l wody. Do warzyw dodaj odrobinę soli i pieprzu. Całość gotuj przez 60 minut.

Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej odrobiną oliwy. Skrop całość sokiem z cytryny i posyp solą, a także pieprzem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ryby skórkę.

Rybę ułóż na półmisku wraz z warzywami z bulionu pokrojonymi w kostkę lub plasterki.

Bulion bez warzyw podgrzej, by był bardzo gorący, dodaj do niego żelatynę. Całość wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Po tym czasie odstaw bulion do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie już gęsta, ale nie całkiem ścięta przełóż ją na półmisek z rybą i warzywami.

Półmisek z rybą wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Łosoś w galarecie podany na półmisku udekorowanym warzywami.
łosoś w galarecie
Koszt przygotowania dania
37.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
36

Łosoś w galarecie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łososiu w galarecie

Łosoś w galarecie to danie niezwykle apetyczne, a przy tym bardzo sycące. Całość pięknie się prezentuje na stole i przyciąga wzrok wszystkich gości, dlatego to świetny wybór na imprezy. Ta potrawa, choć może się wydawać dość skomplikowana, wcale taka nie jest. To danie piękne i proste. Sprawdzi się idealnie na święta, gdyż jest w pełni postne.

Przepis na łososia w galarecie jest naprawdę łatwy, dlatego to świetny pomysł nawet dla osób początkujących. Całość zabiera tylko chwilę, a efekt końcowy jest fantastyczny. To dlatego, że galareta jest bardzo klarowna, więc widać doskonale rybę i gotowane warzywa. Dla lepszego efektu można dołożyć do niej dodatkowo natkę pietruszki, której kolor świetnie kontrastuje z pomarańczową barwą marchewki i różowym kolorem ryby.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia w galarecie, by całość była naprawdę łatwa, a przy tym bardzo smaczna, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego wyjątkowe danie, które świetnie sprawdza się na wszelkich uroczystościach. Zwykle ciężko jest osiągnąć odpowiedni efekt, by galaretka była tak przejrzysta, gdyż w większości przepisów ryba gotowana jest w wywarze. To sprawia, że rosół mętnieje i całość nie prezentuje się tak zjawiskowo. Dlatego w tym przepisie ryba przygotowywana jest osobno, to pozwala zachować klarowną zalewę. Rosół można oczywiście sklarować, jednak ten zabieg jest dość pracochłonny i zabiera sporo czasu. Lepiej zatem upiec łososia osobno i zyskać więcej czasu.

Tak przygotowany łosoś w galarecie jest niezwykle pyszny, ze względu na aromatyczny wywar i sporą ilość warzyw. W przepisie użyte zostały prawie wszystkie jarzyny z rosołu, jednak można pozostawić tylko te, które się lubi, a reszty użyć do stworzenia roślinnego pasztetu, czy kotletów. To jednak dobry sposób na zwiększenie ilości warzyw w menu.

Ten sprawdzony przepis, to idealny pomysł na bardzo ciekawą przystawkę lub kolację. Całość jest bardzo sycąca, choć nie wygląda i dostarcza mnóstwa dobrych tłuszczów. Filet z łososia w galarecie z warzywami jest daniem bardzo zdrowym. Własnoręcznie gotowany wywar idealnie komponuje się z pyszną rybą.

Wartości odżywcze łososia w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kalorie)
145.28 kcal
313.81 kcal
Białko
13.92 g
30.07 g

Węglowodany w łososiu w galarecie

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany
4.38 g
9.46 g
Węglowodany przyswajalne
3.31 g
7.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
2.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz
7.83 g
16.92 g
Tłuszcze nasycone
2.18 g
4.70 g
Tłuszcze nienasycone
5.66 g
12.22 g
Tłuszcze jednonasycone
3.83 g
8.27 g
Tłuszcze wielonasycone
1.83 g
3.95 g
Cholesterol
28.90 mg
62.43 mg

Witaminy w przepisie na łososia w galarecie

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina A
165.49 µg (mcg)
357.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.75 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Witamina C
5.91 mg
12.76 mg
Witamina E
1.16 mg
2.51 mg
Retinol
78.61 µg (mcg)
169.80 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.19 mg
Niacyna
5.10 mg
11.01 mg
Foliany
28.96 µg (mcg)
62.55 µg (mcg)
Beta karoten
862.14 µg (mcg)
1862.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na łososia w galarecie

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód
47.24 mg
102.03 mg
Potas
333.80 mg
721.00 mg
Wapń
28.72 mg
62.04 mg
Fosfor
189.49 mg
409.30 mg
Magnez
61.90 mg
133.70 mg
Żelazo
0.34 mg
0.73 mg
Cynk
0.38 mg
0.82 mg
Miedź
0.10 mg
0.21 mg
Mangan
0.08 mg
0.17 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w galarecie 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu w galarecie

Lista alergenów dla łososia w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania łososia w galarecie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Żelatyna
20 g
4 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
76.50
Jak oceniasz przepis na łososia w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób