Łosoś w galarecie

Opublikowano: 27.08.2021 r., 13:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś w galarecie podany na półmisku udekorowanym warzywami.
Łosoś w galarecie
Łosoś w galarecie to świetny pomysł na pyszny posiłek, który wspaniale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Całość jest pyszny i pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
313 kcal
Kcal w porcji
216 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś filet (500 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy 1 gruby plaster (60 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Żelatyna 4 łyżeczki (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na łososia w galarecie krok po kroku

Warzywa, oprócz cebuli, umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki Cebulę obierz i dodaj do garnka w całości. Całość zalej 1 l wody. Do warzyw dodaj odrobinę soli i pieprzu. Całość gotuj przez 60 minut.

Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej odrobiną oliwy. Skrop całość sokiem z cytryny i posyp solą, a także pieprzem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ryby skórkę.

Rybę ułóż na półmisku wraz z warzywami z bulionu pokrojonymi w kostkę lub plasterki.

Bulion bez warzyw podgrzej, by był bardzo gorący, dodaj do niego żelatynę. Całość wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Po tym czasie odstaw bulion do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie już gęsta, ale nie całkiem ścięta przełóż ją na półmisek z rybą i warzywami.

Półmisek z rybą wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Jak oceniasz przepis na łososia w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat łososia w galarecie

Łosoś w galarecie to danie niezwykle apetyczne, a przy tym bardzo sycące. Całość pięknie się prezentuje na stole i przyciąga wzrok wszystkich gości, dlatego to świetny wybór na imprezy. Ta potrawa, choć może się wydawać dość skomplikowana, wcale taka nie jest. To danie piękne i proste. Sprawdzi się idealnie na święta, gdyż jest w pełni postne.

Przepis na łososia w galarecie jest naprawdę łatwy, dlatego to świetny pomysł nawet dla osób początkujących. Całość zabiera tylko chwilę, a efekt końcowy jest fantastyczny. To dlatego, że galareta jest bardzo klarowna, więc widać doskonale rybę i gotowane warzywa. Dla lepszego efektu można dołożyć do niej dodatkowo natkę pietruszki, której kolor świetnie kontrastuje z pomarańczową barwą marchewki i różowym kolorem ryby.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia w galarecie, by całość była naprawdę łatwa, a przy tym bardzo smaczna, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego wyjątkowe danie, które świetnie sprawdza się na wszelkich uroczystościach. Zwykle ciężko jest osiągnąć odpowiedni efekt, by galaretka była tak przejrzysta, gdyż w większości przepisów ryba gotowana jest w wywarze. To sprawia, że rosół mętnieje i całość nie prezentuje się tak zjawiskowo. Dlatego w tym przepisie ryba przygotowywana jest osobno, to pozwala zachować klarowną zalewę. Rosół można oczywiście sklarować, jednak ten zabieg jest dość pracochłonny i zabiera sporo czasu. Lepiej zatem upiec łososia osobno i zyskać więcej czasu.

Tak przygotowany łosoś w galarecie jest niezwykle pyszny, ze względu na aromatyczny wywar i sporą ilość warzyw. W przepisie użyte zostały prawie wszystkie jarzyny z rosołu, jednak można pozostawić tylko te, które się lubi, a reszty użyć do stworzenia roślinnego pasztetu, czy kotletów. To jednak dobry sposób na zwiększenie ilości warzyw w menu.

Ten sprawdzony przepis, to idealny pomysł na bardzo ciekawą przystawkę lub kolację. Całość jest bardzo sycąca, choć nie wygląda i dostarcza mnóstwa dobrych tłuszczów. Filet z łososia w galarecie z warzywami jest daniem bardzo zdrowym. Własnoręcznie gotowany wywar idealnie komponuje się z pyszną rybą.

Alergeny w łososiu w galarecie

Lista alergenów dla łososia w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze łososia w galarecie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo kolagenu i zdrowych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kcal)
145.28
313.81
Białko (g)
13.92
30.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany (g)
4.38
9.46
Węglowodany przyswajalne (g)
3.31
7.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz (g)
7.83
16.92
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
4.70
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
12.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
8.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.83
3.95
Cholesterol (mg)
28.90
62.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina A (µg (mcg))
165.49
357.46
Witamina B6 (mg)
0.28
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
1.62
Witamina C (mg)
5.91
12.76
Witamina E (mg)
1.16
2.51
Retinol (µg (mcg))
78.61
169.80
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Niacyna (mg)
5.10
11.01
Foliany (µg (mcg))
28.96
62.55
Beta karoten (µg (mcg))
862.14
1862.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód (mg)
47.24
102.03
Potas (mg)
333.80
721.00
Wapń (mg)
28.72
62.04
Fosfor (mg)
189.49
409.30
Magnez (mg)
61.90
133.70
Żelazo (mg)
0.34
0.73
Cynk (mg)
0.38
0.82
Miedź (mg)
0.10
0.21
Mangan (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w galarecie 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia w galarecie

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Żelatyna
20 g
4 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
76.50