Przepis na galata krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, sitko, małe salaterki

Do garnka wlej 3 l wody, włóż kości wieprzowe, nogi wieprzowe oraz golonkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mięso gotuj do miękkości.

Następnie mięso wyjmij z garnka, obierz i pokrój na drobne kawałki.

Wywar z garnka przecedź przez sitko do drugiego garnka.

Wywar wieprzowy ponownie zagotuj, dodaj żelatynę i wymieszaj.

Jajka pokrój w ćwiartki.

Do małych salaterek ułóż obrane mięso, pokrojone jajka oraz wsyp groszek.

Zawartość salaterek zalej wywarem.

Galat pozostaw do stężenia.

Gotowy galat podawaj z ulubionymi dodatkami.

Galat podany na białym talerzyku.
Galat
Koszt przygotowania dania
31.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
305 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
53

Galat - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galacie

Galat to tradycyjny, domowy przepis na przekąskę z czasów PRL. Galareta z nóżek wieprzowych była mocno popularna w tych czasach i do dziś możemy spotkać je na stole najczęściej u naszych wujków i dziadków. Najlepszy galat to bardzo dobry pomysł na dodatek do kolacji. Galaretę wieprzową podać można także jako śniadanie lub zakąskę do wódki. Prosty przepis na galat nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kości wieprzowe, nóżki wieprzowe, golonka wieprzowa, groszek konserwowy, żelatyna, jajka gotowane na twardo, sól oraz pieprz.

Jak zrobić galat wieprzowy? Do garnka wlej 3 l wody, włóż kości wieprzowe, nogi wieprzowe oraz golonkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso gotuj do miękkości. Następnie mięso wyjmij z garnka, obierz i pokrój na drobne kawałki. Wywar z garnka przecedź przez sitko do drugiego garnka. Wywar wieprzowy ponownie zagotuj, dodaj żelatynę i wymieszaj. Jajka pokrój w ćwiartki. Do małych salaterek ułóż obrane mięso, pokrojone jajka oraz wsyp groszek. Zawartość salaterek zalej wywarem. Galat pozostaw do stężenia. Gotowy galat podawaj z ulubionymi dodatkami.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Potas odpowiada za prawidłową pracę naszej gospodarki wodno elektrolitowej.

Podsumowując smaczne mięso wieprzowe w galarecie świetnie sprawdzi się jako domowe danie na kolację. Pyszne mięso z groszkiem i jajkami jest idealne także na imprezę ze znajomymi. Mięsa w galarecie są dobre do spożycia po schłodzeniu przez kilka godzin. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze galatu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny galatu 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galacie

Lista alergenów dla galatu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na galata nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kości wieprzowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania galatu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kości wieprzowe
1000 g
Nóżki wieprzowe
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Golonka wieprzowa
400 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 400 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Żelatyna
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Jajko
3 szt.
ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jak oceniasz przepis na galata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób