Galareta drobiowa

Opublikowano: 22.04.2022 r., 9:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta drobiowa z cytryną
Galareta drobiowa
Galareta drobiowa to świetny pomysł na szybszą w przygotowaniu galaretę. Świetnie sprawdza się jako przekąską na imprezę. Można ją przygotować także na przekąskę. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 20 min
327 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Groszek zielony konserwowy (250 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (250 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na galareta drobiowa krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski i umieść w garnku.

Wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Pierś pokrój drobno, skrop sokiem z cytryny.

Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę.

Umieść w garnku i gotuj przez 15 minut.

Odcedź, dodaj masło i wymieszaj.

W gorącej wodzie (około 1,5 l) rozpuść żelatynę.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Na dno miski wyłóż mięso, na nie kukurydzę i groszek.

Dodaj marchewkę oraz posiekany koper i natkę pietruszki.

Wlej ciepłą żelatynę i wstaw do lodówki.

Schłodź przez minimum 6 godzin.

Galaretę podawaj z octem oraz kromką świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na galareta drobiowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,5% osób

Więcej informacji na temat galarety drobiowej

Galareta drobiowa to bardzo dobry pomysł na pyszny galert drobiowy z żelatyną. Drobiowa galaretka sprawdzi się na imprezę oraz jako zagryzka do wódki. Drobiowa galareta jest prostsza do zrobienia niż tradycyjna galareta z nóżek wieprzowych. Przepis na galaretkę drobiową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, kukurydza, groszek marchewka, koper, natka pietruszki, masło, żelatyna, sok z cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić galaretkę drobiową? Pierś z kurczaka pokrój w paski i umieść w garnku. Wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Pierś pokrój drobno, skrop sokiem z cytryny. Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w garnku i gotuj przez 15 minut. Odcedź, dodaj masło i wymieszaj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Na dno miski wyłóż mięso, na nie kukurydzę i groszek. Dodaj marchewkę oraz posiekany koper i natkę pietruszki. Wlej ciepłą żelatynę i wstaw do lodówki. Schłodź przez minimum 6 godzin. Galaretę podawaj z octem oraz kromką świeżego pieczywa.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędnym budulcem naszego ciała.

Podsumowując pyszna galareta to doskonała przekąska dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanej potrawy. Galareta jest dobra do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać przez 3-4 dni.

Alergeny w galarecie drobiowej

Lista alergenów dla galarety drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze galarety drobiowej

na 100g gotowej potrawy

Galareta drobiowa to bardzo dobre źródło białka. Zawiera ona także sporą ilość błonnika pokarmowego. Galareta jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Galareta ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
109.13
327.40
Białko (g)
12.57
37.72
Fenyloalanina (mg)
0.47
1.41
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.14
18.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.09
15.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.89
11.66
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
7.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
4.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.09
3.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: żelatyna, masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.90
116.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
175.45
526.34
Witamina B6 (mg)
0.41
1.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.29
Witamina C (mg)
7.57
22.72
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.42
1.27
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.06
75.19
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Ryboflawina (mg)
0.12
0.36
Niacyna (mg)
4.70
14.09
Foliany (µg (mcg))
24.94
74.83
Beta karoten (µg (mcg))
1471.16
4413.49
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
117.89
353.66
Potas (mg)
260.69
782.06
Wapń (mg)
18.70
56.09
Fosfor (mg)
117.89
353.66
Magnez (mg)
21.39
64.17
Żelazo (mg)
0.71
2.13
Cynk (mg)
0.57
1.71
Miedź (mg)
0.09
0.27
Mangan (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety drobiowej 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety drobiowej

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek zielony konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Marchewka
250 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
57.50