Galareta z kurczaka

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta z kurczaka podana na białym talerzu.
Galareta z kurczaka
Galareta z kurczaka to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do chleba. Galareta przygotowana na bazie piersi z kurczaka jest niskokaloryczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
290 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Marchewka 2 duże sztuka (300 g)
  • Pietruszka (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (150 g)
  • Groszek zielony konserwowy (150 g)
  • Jajko ugotowane na twardo i obrane (2 szt.)
  • Bulion drobiowy 6 szklanek (1500 g)
  • Żelatyna (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, sitko, miseczki

Przepis na galaretę z kurczaka krok po kroku

Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój na kawałki o długości 5 cm.

Mięso z piersi kurczaka umyj, włóż do garnka i zalej bulionem.

Następnie do garnka dodaj pokrojone warzywa i gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.

Ugotowane warzyw i mięso z kurczaka wyjmij z wywaru i pokrój w drobną kostkę.

Bulion przecedź do drugiego garnka przez sitko z drobnymi oczkami.

Do ciepłego bulionu dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Bulion dopraw do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania.

Ugotowane jajka pokrój w plasterki.

Do małych miseczek włóż po kilka plasterków jajek, dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz mięso z piersi kurczaka.

Kukurydzę oraz groszek przecedź z zalewy.

Do miseczek dodaj po łyżce kukurydzy oraz groszku.

Zawartość miseczek zalej bulionem z żelatyną i pozostaw do ostudzenia.

Ostudzone miseczki wstaw na noc do lodówki, aby galareta stężała.

Gotową galaretę z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na galaretę z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat galarety z kurczaka

Galareta z kurczaka to dobry pomysł na pyszną przekąskę. Smaczna galareta z kurczaka jest doskonała na kolację lub przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Sprawdzony przepis na galaretę z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania galarety potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, marchewka, pietruszka, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, jajka, bulion drobiowy, żelatyna, sól oraz pieprz.

Jak zrobić galaretę z kurczaka? Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój na kawałki o długości 5 cm. Mięso z piersi kurczaka umyj, włóż do garnka i zalej bulionem. Następnie do garnka dodaj pokrojone warzywa i gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Ugotowane warzyw i mięso z kurczaka wyjmij z wywaru i pokrój w drobną kostkę. Bulion przecedź do drugiego garnka przez sitko z drobnymi oczkami. Do ciepłego bulionu dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Bulion dopraw do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania. Ugotowane jajka pokrój w plasterki. Do małych miseczek włóż po kilka plasterków jajek, dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz mięso z piersi kurczaka. Kukurydzę oraz groszek przecedź z zalewy. Do miseczek dodaj po łyżce kukurydzy oraz groszku. Zawartość miseczek zalej bulionem z żelatyną i pozostaw do ostudzenia. Ostudzone miseczki wstaw na noc do lodówki, aby galareta stężała. Gotową galaretę z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując pyszna galareta mięsna sprawdzi się idealnie jako przekąska. Pyszne galarety podać można na śniadanie i kolację dla całej rodziny. Smaczne mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i zawiera niedużą ilość kalorii. Najlepsze galarety to te przygotowane na świeżo i podane na zimno. Galareta drobiowa jest dobra do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Weź to pod uwagę, przygotowując je na imprezę ze znajomymi.

Alergeny w galarecie z kurczaka

Lista alergenów dla galarety z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze galarety z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Galareta z kurczaka to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub kolację. Wykorzystanie mięsa drobiowego sprawia, że galareta jest mniej kaloryczna niż to z wołowiny lub wieprzowiny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
58.09
290.46
Białko (g)
8.43
42.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.09
15.47
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
12.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
3.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.24
6.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
3.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.56
2.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
1.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
1.08
Cholesterol (mg)
34.49
172.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
82.71
413.57
Witamina B6 (mg)
0.27
1.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.50
Witamina C (mg)
1.99
9.93
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.32
Witamina E (mg)
0.34
1.71
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.85
39.23
Tiamina (mg)
0.05
0.26
Ryboflawina (mg)
0.11
0.55
Niacyna (mg)
3.12
15.62
Foliany (µg (mcg))
12.37
61.83
Beta karoten (µg (mcg))
752.83
3764.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
213.11
1065.56
Potas (mg)
166.68
833.42
Wapń (mg)
10.90
54.51
Fosfor (mg)
81.77
408.85
Magnez (mg)
12.96
64.79
Żelazo (mg)
0.33
1.63
Cynk (mg)
0.38
1.88
Miedź (mg)
0.06
0.29
Mangan (mg)
0.05
0.26
Brak danych dla: marchewka, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety z kurczaka 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety z kurczaka

Koszt składników
98.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
150 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Groszek zielony konserwowy
150 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 150 g
Jajko
2 szt.
ugotowane na twardo i obrane
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
98.00