Ozorki w galarecie

Opublikowano: 20.02.2023 r., 20:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ozorki w galarecie podane na białym talerzu.
Ozorki w galarecie
Ozorki w galarecie to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne podroby.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
196 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ozory wieprzowe (300 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Żelatyna 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, głęboki talerz

Przepis na ozorki w galarecie krok po kroku

Ozorki wieprzowe opłucz pod bieżącą wodą, włóż do rondelka i zalej zimną wodą tak, aby były w całości przykryte.

Wodę w rondelku doprowadź do wrzenia, następnie wylej ją z rondelka, a ozorki opłucz znów pod bieżącą wodą.

Do rondelka włóż ozorki i zalej je świeżą wodą. Ozorki zagotuj i usuwaj z nich pianę (jeśli będzie się pojawiać).

Do rondelka z ozorkami dodaj obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchew, cebulę, jeden liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu.

Ozorki gotuj do miękkości przez około 120 minut.

Ozorki wyjmij z wywaru, włóż do zimnej wody i obierz ze skórki. Następnie ozorki pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.

W głębokim półmisku ułóż kawałki ozora i marchewkę pokrojoną w kostkę.

Ozorki zalej bulionem z żelatynę i pozostaw do stężenia.

Gdy galareta przestygnie wstaw ją do lodówki.

Całkowicie stężałe ozorki w galarecie podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na ozorki w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ozorków w galarecie

Pyszne ozorki w galarecie to doskonały pomysł na pyszną przekąskę lub przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ozorki w galarecie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ozorków w galarecie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ozorki wieprzowe, marchew, cebula, żelatyna, bulion warzywny, sól, pieprz oraz liście laurowe.

A jak zrobić ozorki w galarecie? Ozorki wieprzowe opłucz pod bieżącą wodą, włóż do rondelka i zalej zimną wodą tak, aby były w całości przykryte. Wodę w rondelku doprowadź do wrzenia, następnie wylej ją z rondelka, a ozorki opłucz znów pod bieżącą wodą. Do rondelka włóż ozorki i zalej je świeżą wodą. Ozorki zagotuj i usuwaj z nich pianę (jeśli będzie się pojawiać). Do rondelka z ozorkami dodaj obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchew, cebulę, jeden liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Ozorki gotuj do miękkości przez około 120 minut. Ozorki wyjmij z wywaru, włóż do zimnej wody i obierz ze skórki. Następnie ozorki pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj. W głębokim półmisku ułóż kawałki ozora i marchewkę pokrojoną w kostkę. Ozorki zalej bulionem z żelatynę i pozostaw do stężenia. Gdy galareta przestygnie wstaw ją do lodówki. Całkowicie stężałe ozorki w galarecie podawaj na zimno.

Ozorki wieprzowe stanowią źródło wapnia, sodu oraz witaminy B12. Najlepsze ozorki powinny być świeże, o beżowo-różowej skórce. Ozorki można podawać na ciepło lub przygotować je w galarecie. Jeśli chcesz, możesz przygotować je w butelce. Wystarczy, że przetniesz butelkę, ułożysz w niej ozorki oraz zalejesz wywarem z żelatyną.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować najlepsze ozorki w galarecie. Smaczne ozorki są dobre do spożycia po stężeniu i warto podać je z dodatkiem octu. Podroby są bardzo popularne w kuchni polskiej, dlatego warto wiedzieć, jak je przygotować. Ozorki w galarecie możesz podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Alergeny w ozorkach w galarecie

Lista alergenów dla ozorków w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze ozorków w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Ozorki w galarecie to doskonała propozycja na przekąskę. Wykorzystanie podrobów w kuchni świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
78.77
196.93
Białko (g)
5.77
14.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.68
6.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.12
5.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.95
12.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
5.29
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
7.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
5.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.30
Cholesterol (mg)
28.58
71.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
123.82
309.55
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
2.01
Witamina C (mg)
2.97
7.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ozory wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.44
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.16
0.41
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Niacyna (mg)
1.70
4.26
Foliany (µg (mcg))
5.90
14.74
Beta karoten (µg (mcg))
1224.86
3062.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
182.75
456.86
Potas (mg)
136.94
342.36
Wapń (mg)
13.30
33.25
Fosfor (mg)
64.09
160.24
Magnez (mg)
8.42
21.04
Żelazo (mg)
1.05
2.62
Cynk (mg)
0.92
2.29
Miedź (mg)
0.06
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny ozorków w galarecie 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ozorków w galarecie

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ozory wieprzowe
300 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Żelatyna
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
29.00