Schab w galarecie
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Żelatyna - 3 łyżki (24 g)
- Marchewka (45 g)
- Pietruszka (45 g)
- Por (75 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
Przepis na schab w galarecie krok po kroku
Umyj mięso i warzywa.
Umieść mięso w garnku. Wlej około 1,2 l wody i zagotuj. Podczas gotowania zdejmuj szumowiny. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień. Powinno się lekko gotować.
Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w niedużą kostkę, a pora w plastry.
Do gotującego się mięsa dodaj warzywa, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Gotuj wszystko do miękkości mięsa (około pół godziny) na lekkiej mocy palnika.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru. Pokrój w plastry o grubości maksymalnie 2 cm. Ułóż ładnie na półmisku. Ozdób gałązkami pietruszki.
Wywar przecedź na sicie.
Zalej żelatynę zimną wodą 4 cm ponad jej poziom. Wymieszaj, odstaw na 2-3 minuty, by napęczniała.
Powstały wywar zagotuj (gdy się zagotuje, wyłącz ogień).
Wlej żelatynę do gorącego wywaru. Dokładnie wymieszaj i rozpuść żelatynę. Możesz spróbować, czy galareta będzie miała odpowiedni smak i wtedy ją doprawić wg uznania.
Zalej schab galaretą. Odstaw do ostudzenia.
Gdy galareta stężeje, potrawa jest gotowa do podania.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Roladki z szynki w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat schabu w galarecie
Smaczny, miękki, idealny schab w galarecie to świetny przykład przystawki na zimno, którą możesz podać na imprezie. Bardzo prosty przepis, który musisz poznać. Przepis na schab w galarecie jest dobrym pomysłem na imprezę, ale nie tylko. Nada się na święta i różne spotkania okolicznościowe. Jest to bardzo pyszny pomysł na zrobienie czegoś ze schabu. Nie jest suchy, a wręcz bardzo delikatny i miękki. To za sprawą galarety, która nadaje idealną konsystencję. Zobacz, jak zrobić schab w galarecie na zimno. Jak zrobisz schab w galarecie, możesz podawać go z pieczywem, a także z wszelkiego rodzaju sałatkami. Najlepiej smakuje jako potrawa serwowana na zimno.
Schab w galarecie to schab gotowany w wywarze z warzyw i przypraw. Zwykle mięso kroi się w plastry i układa na półmisku. Na końcu mięso polewane jest klarownym wywarem (bez warzyw i przypraw) wymieszanym z żelatyną. Gdy wywar stężeje (powstanie galareta), przepis na schab w galarecie jest gotowy do podania. Tym prostym przepisem na pewno zapewnisz coś pysznego do zjedzenia. To smaczny sposób na pewną przystawkę. Ma bardzo dużo wielbicieli. Jest też uniwersalny, ponieważ możesz go podać z różnymi dodatkami.
Być może jadłeś już gotowany, pyszny schab w galarecie, będąc na weselu bądź u kogoś na imprezie. Nic dziwnego – ta przystawka na zimno sprawdzi się świetnie. To bardzo dobry pomysł na klasyczną i ciekawą potrawę. Jak zrobić schab w galarecie? Schab umyj i umieść w garnku. Zagotuj, jak zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Podczas gotowania zdejmuj szumowiny. Można to zrobić zwykłą łyżką lub łyżką cedzakową. W tym czasie, gdy schab się gotuje, obierz i umyj warzywa. Do przepisu na schab w galarecie marchewkę, pietruszkę oraz selera pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru, gdy zacznie wrzeć. Włóż także ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu, gdy mięso stanie się miękkie. Jeżeli schab będzie odpowiednio miękki, wyjmij je z wywaru, pokrój w nie za grube plastry. Ułóż ładnie mięso na półmisku, ozdób je także świeżą natką pietruszki. Żelatynę należy zalać zimną wodą i poczekać chwilę aż napęcznieje. W tym czasie przecedź wywar na sitku (ma być sam płyn). Zagotuj go. Jak będzie gorący, przestań gotować. Wymieszaj gorący wywar z żelatyną, dokładnie ją rozpuść. Spróbuj, czy smak jest dobry. Możesz doprawić według uznania. Wywarem zalej mięso. Ostudź, a gdy galareta będzie stężona, możesz ją podawać do jedzenia. Jak widać, jest to prosty przepis, który nie wymaga dużej ilości czasu na przygotowanie.
Alergeny w schabie w galarecie
Lista alergenów dla schabu w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze schabu w galarecie
Przepis jest bogaty w białko. Ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.