Schab w galarecie

Opublikowano: 05.01.2022 r., 15:22 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w galarecie
Schab w galarecie
Smaczny, miękki, idealny schab w galarecie to świetny przykład przystawki na zimno, którą możesz podać na imprezie. Bardzo prosty przepis, który musisz poznać.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
155 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Żelatyna 3 łyżki (24 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Por (75 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko, półmisek

Przepis na schab w galarecie krok po kroku

Umyj mięso i warzywa.

Umieść mięso w garnku. Wlej około 1,2 l wody i zagotuj. Podczas gotowania zdejmuj szumowiny. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień. Powinno się lekko gotować.

Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w niedużą kostkę, a pora w plastry.

Do gotującego się mięsa dodaj warzywa, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Gotuj wszystko do miękkości mięsa (około pół godziny) na lekkiej mocy palnika.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru. Pokrój w plastry o grubości maksymalnie 2 cm. Ułóż ładnie na półmisku. Ozdób gałązkami pietruszki.

Wywar przecedź na sicie.

Zalej żelatynę zimną wodą 4 cm ponad jej poziom. Wymieszaj, odstaw na 2-3 minuty, by napęczniała.

Powstały wywar zagotuj (gdy się zagotuje, wyłącz ogień).

Wlej żelatynę do gorącego wywaru. Dokładnie wymieszaj i rozpuść żelatynę. Możesz spróbować, czy galareta będzie miała odpowiedni smak i wtedy ją doprawić wg uznania.

Zalej schab galaretą. Odstaw do ostudzenia.

Gdy galareta stężeje, potrawa jest gotowa do podania.

Jak oceniasz przepis na schab w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat schabu w galarecie

Smaczny, miękki, idealny schab w galarecie to świetny przykład przystawki na zimno, którą możesz podać na imprezie. Bardzo prosty przepis, który musisz poznać. Przepis na schab w galarecie jest dobrym pomysłem na imprezę, ale nie tylko. Nada się na święta i różne spotkania okolicznościowe. Jest to bardzo pyszny pomysł na zrobienie czegoś ze schabu. Nie jest suchy, a wręcz bardzo delikatny i miękki. To za sprawą galarety, która nadaje idealną konsystencję. Zobacz, jak zrobić schab w galarecie na zimno. Jak zrobisz schab w galarecie, możesz podawać go z pieczywem, a także z wszelkiego rodzaju sałatkami. Najlepiej smakuje jako potrawa serwowana na zimno.

Schab w galarecie to schab gotowany w wywarze z warzyw i przypraw. Zwykle mięso kroi się w plastry i układa na półmisku. Na końcu mięso polewane jest klarownym wywarem (bez warzyw i przypraw) wymieszanym z żelatyną. Gdy wywar stężeje (powstanie galareta), przepis na schab w galarecie jest gotowy do podania. Tym prostym przepisem na pewno zapewnisz coś pysznego do zjedzenia. To smaczny sposób na pewną przystawkę. Ma bardzo dużo wielbicieli. Jest też uniwersalny, ponieważ możesz go podać z różnymi dodatkami.

Być może jadłeś już gotowany, pyszny schab w galarecie, będąc na weselu bądź u kogoś na imprezie. Nic dziwnego – ta przystawka na zimno sprawdzi się świetnie. To bardzo dobry pomysł na klasyczną i ciekawą potrawę. Jak zrobić schab w galarecie? Schab umyj i umieść w garnku. Zagotuj, jak zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Podczas gotowania zdejmuj szumowiny. Można to zrobić zwykłą łyżką lub łyżką cedzakową. W tym czasie, gdy schab się gotuje, obierz i umyj warzywa. Do przepisu na schab w galarecie marchewkę, pietruszkę oraz selera pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru, gdy zacznie wrzeć. Włóż także ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu, gdy mięso stanie się miękkie. Jeżeli schab będzie odpowiednio miękki, wyjmij je z wywaru, pokrój w nie za grube plastry. Ułóż ładnie mięso na półmisku, ozdób je także świeżą natką pietruszki. Żelatynę należy zalać zimną wodą i poczekać chwilę aż napęcznieje. W tym czasie przecedź wywar na sitku (ma być sam płyn). Zagotuj go. Jak będzie gorący, przestań gotować. Wymieszaj gorący wywar z żelatyną, dokładnie ją rozpuść. Spróbuj, czy smak jest dobry. Możesz doprawić według uznania. Wywarem zalej mięso. Ostudź, a gdy galareta będzie stężona, możesz ją podawać do jedzenia. Jak widać, jest to prosty przepis, który nie wymaga dużej ilości czasu na przygotowanie.

Alergeny w schabie w galarecie

Lista alergenów dla schabu w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze schabu w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bogaty w białko. Ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
141.19
155.31
Białko (g)
19.32
21.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
2.23
2.45
Węglowodany przyswajalne (g)
1.77
1.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
5.65
6.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
2.76
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
3.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
2.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.81
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.08
59.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
36.16
39.77
Witamina B6 (mg)
0.62
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.47
Witamina C (mg)
1.88
2.07
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.36
Witamina E (mg)
0.24
0.26
Retinol (µg (mcg))
0.81
0.89
Tiamina (mg)
0.55
0.61
Ryboflawina (mg)
0.17
0.18
Niacyna (mg)
6.56
7.22
Foliany (µg (mcg))
7.90
8.69
Beta karoten (µg (mcg))
361.44
397.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
50.65
55.72
Potas (mg)
349.60
384.56
Wapń (mg)
14.53
15.98
Fosfor (mg)
193.77
213.15
Magnez (mg)
25.40
27.94
Żelazo (mg)
0.61
0.67
Cynk (mg)
1.30
1.44
Miedź (mg)
0.11
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w galarecie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w galarecie

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Żelatyna
24 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 24 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Por
75 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 75 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
48.00