Przepis na schab w galarecie z chrzanem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, brytfanna, duży talerz

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, obsmaż mięso z każdej strony.

Następnie zalej bulionem warzywny i gotuj do miękkości.

W tym czasie ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany schab pokrój w plastry i ułóż na talerzu w dowolny sposób.

Ugotowane jajka rozgnieć widelcem, wymieszaj z chrzanem i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Każdy plaster schabu wysmaruj farszem i ułóż na talerzu.

Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i zalej nią schab.

Poczekaj, aż galareta zastygnie, wtedy danie będzie gotowe.

schab w galarecie z chrzanem
Schab w galarecie z chrzanem
Koszt przygotowania dania
50.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Schab w galarecie z chrzanem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie w galarecie z chrzanem

Schab nie musi być przygotowywany tylko na ciepło, dzisiaj przedstawię Ci schab w galarecie z chrzanem. Na pewno większość z Was wie, czym jest garmażerka, danie to pojawia się do dzisiaj na świątecznych stołach, ale nie tylko. Mięso w galarecie to pomysł na zimną przystawkę lub na kolację. Mój przepis na schab w galarecie z chrzanem będzie bardzo prosty, a przy tym aromatyczny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebował kawałek schabu, najlepiej w całości, będzie się wtedy go lepiej gotowało. Oprócz tego żelatyna, jajka, bulion warzywny i chrzan.

Zacznij od dokładnego umycia schabu i osuszenia go. Natrzyj go przyprawami i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

Następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Jeśli chcesz, przygotuj, bulion samodzielnie, wystarczy, że zalejesz mięso wodą i dodasz pokrojone warzywa z włoszczyzny. Im dłużej mięso będzie się gotowało, tym bardziej delikatne będzie.

W tym czasie ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudź. Rozgnieć je widelcem i wymieszaj z chrzanem, delikatnie dopraw do smaku.

Schab pokrój w plastry i nasmaruj przygotowanym farszem lub przełóż im plastry schabu.

Całość ułóż na dużym talerzu i zalej wcześniej przygotowaną żelatyną.

Odstaw schab do lodówki, żeby galareta zastygła. Za godzinę będzie dobry do spożycia. Możesz go na końcu udekorować majonezem i natką pietruszki.

Schab przygotowany na obiad da Ci dużo energii i sytości. Jajka są pełnowartościowym źródłem białka, które jest odpowiedzialne za uczucie sytości. Dodatkowo są źródłem wszystkich aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Nasz smaczny schab to nie tylko idealny pomysł jako danie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się, także jako zimna przekąska podczas zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych czy na imprezę sylwestrową z przyjaciółmi.

Skoro już wiesz jak zrobić schab w galarecie z chrzanem, przygotuj go na najbliższą okazję.

Wartości odżywcze schabu w galarecie z chrzanem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
117.93 kcal
235.87 kcal
Białko
14.52 g
29.04 g

Węglowodany w schabie w galarecie z chrzanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
1.43 g
2.86 g
Węglowodany przyswajalne
1.11 g
2.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.74 g
11.48 g
Tłuszcze nasycone
2.14 g
4.28 g
Tłuszcze nienasycone
3.60 g
7.19 g
Tłuszcze jednonasycone
2.61 g
5.22 g
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
1.97 g
Cholesterol
82.79 mg
165.57 mg

Witaminy w przepisie na schab w galarecie z chrzanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
24.94 µg (mcg)
49.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.53 mg
5.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
22.00 µg (mcg)
44.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.99 mg
7.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.63 µg (mcg)
25.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
27.24 µg (mcg)
54.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w galarecie z chrzanem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
160.81 mg
321.61 mg
Potas
230.05 mg
460.10 mg
Wapń
18.51 mg
37.02 mg
Fosfor
141.86 mg
283.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.75 mg
35.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
1.13 mg
Cynk
1.02 mg
2.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w galarecie z chrzanem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w galarecie z chrzanem

Lista alergenów dla schabu w galarecie z chrzanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania schabu w galarecie z chrzanem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Żelatyna
50 g
1 opakowanie
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Chrzan
200 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na schab w galarecie z chrzanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób