Galareta wieprzowa z golonki
- Golonka wieprzowa - 3 sztuki (1500 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Seler naciowy - 2 łodygi (100 g)
- Żelatyna - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na galareta wieprzowa z golonki krok po kroku
Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie umieść ją w dużym garnku. Dodaj do garnka marchewki, cebule, seler, liście laurowe, pieprz i sól.
Zalej składniki w garnku zimną wodą, tak aby były pokryte wodą o około 2-3 cm. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny.
Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z garnka i ostudź. Zachowaj wywar. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Oczyść mięso z kości i skóry, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Przelej wywar z gotowania golonki przez sitko, aby usunąć warzywa i przyprawy. Do wywaru dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Przełóż pokrojone mięso do foremek lub miseczek, a następnie wlej na nie wywar z żelatyną, tak aby pokrył mięso całkowicie.
Odstaw galaretkę wieprzową do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin lub do momentu, gdy galaretka całkowicie się stężeje.
- Karp w galarecie
- Galareta wieprzowa
- Galareta z kurczaka
- Galaretka wieprzowa
- Galareta drobiowa
- Ryba w galarecie
- Zimne nóżki w galarecie
- Ryba faszerowana
- Schab w galarecie
- Szynka w galarecie
- Łosoś w galarecie
- Galaretki z golonki
- Galareta z golonki
- Pstrąg w galarecie
- Galat
- Galareta z nóżek
- Ozorki w galarecie
- Dorsz w galarecie
- Galart
Więcej informacji na temat galarety wieprzowej z golonki
Galareta wieprzowa z golonki to pyszne, domowe danie o tradycyjnym smaku. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak smaczna potrafi być domowa tradycyjna golonka.
Zatem, jak zrobić galaretę wieprzową z golonki?
W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak
- 1 golonka wieprzowa (około 1,5 kg)
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
- 2 cebule, obrane i pokrojone na kawałki
- 2 łodygi selera, pokrojone na kawałki
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 żelatynowe kostki galaretki (ok. 20 g)
Następie poznaj mój przepis na galaretę wieprzową z golonki.
1. Umieść golonkę w dużym garnku, dodaj marchewki, cebule, seler, liście laurowe, pieprz i sól.
2. Zalej składniki w garnku zimną wodą, tak aby były pokryte o około 2-3 cm.
3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane.
Wyjmij mięso z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Zachowaj wywar.
5. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
6. Oczyść mięso z kości i skóry, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
7. Przelej wywar przez sitko, aby usunąć warzywa i przyprawy. Do wywaru dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
8. Umieść pokrojone mięso w foremkach lub miseczkach, a następnie zalej je wywarem z żelatyną, tak aby mięso było całkowicie pokryte.
9. Odstaw galaretę wieprzową do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin, aż galaretka się stężeje.
10. Podawaj galaretę wieprzową z golonki, krojąc ją na plasterki. Smakuje doskonale jako danie na zimno, a można ją podać jako przystawkę lub główne danie. Galareta wieprzowa doskonale komponuje się z dodatkami, takimi jak korniszony czy chrzan.
Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest galareta z golonki. Dlatego koniecznie przygotują w swoim domu i przekonaj się, jak pyszna jest w smaku, będzie dobra dla każdego domownika. Jednym słowem jest po prostu najlepsza
Alergeny w galarecie wieprzowej z golonki
Lista alergenów dla galarety wieprzowej z golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
W przepisie na galareta wieprzowa z golonki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze galarety wieprzowej z golonki
W podobny sposób możesz przygotować galaretę z innego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.