Jajka w galarecie

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w galarecie podane na półmisku razem z galaretą z mięsa drobiowego.
Jajka w galarecie
Jajka w galarecie to tradycyjne danie podawane na świątecznym stole podczas świąt Wielkanocnych. Jajka w galarecie sprawdzą się idealnie także na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 5 min
110 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (300 g)
  • Groszek zielony konserwowy (300 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Żelatyna (50 g)
  • Brokuły (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, małe salaterki

Przepis na jajka w galarecie krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek.Jajko przekrój na pół.

Marchewkę obierz i pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie.

Podziel brokuł na mniejsze kawałki i ugotuj.

W salaterce umieść brokuł, groszek, kukurydzę oraz marchewkę na wierzch ułóż połówkę jajka.

Żelatynę rozpuść w 2,5 litrach wrzącej wody, dopraw solą i wlej w salaterki aby zakryła wszystkie składniki.

Schłodź w lodówce przez 6 godzin, podawaj z octem.

Jak oceniasz przepis na jajka w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat jajek w galarecie

Jajka w galarecie to tradycyjna potrawa Wielkanocna. Te dobre jajka w galarecie wspaniale sprawdzą się jako bezmięsna galareta na co dzień. Przepis na jajka w galarecie jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia galarety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, brokuł, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, marchew, żelatyna, sól, pieprz i ocet.

Jak zrobić jajka w galarecie? Na początek ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz i pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie. Podziel brokuł na mniejsze kawałki i ugotuj. Jajko przekrój na pół. W salaterce umieść brokuł, groszek, kukurydzę oraz marchewkę na wierzch ułóż połówkę jajka. Żelatynę rozpuść w 2,5 litrach wrzącej wody, dopraw solą i wlej w salaterki aby zakryła wszystkie składniki. Schłodź w lodówce przez 6 godzin, podawaj z octem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej. Brokuły zawierają substancję zwaną sulforafan, jest ona silnym naturalnym antyutleniaczem. Chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne danie idealnie sprawdza się jako bezmięsna przekąska. Pomysł na smaczne jajka wielkanocne możesz dowolnie modyfikować dodają różne składniki. Jajka w galarecie są doskonałe na święta i na co dzień.

Alergeny w jajkach w galarecie

Lista alergenów dla jajek w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Jajka w galarecie to doskonała propozycja na przystawkę zawierająca wiele cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych i błonnika regulującego pracę jelit. Domowa galareta z jajkami jest dobrym pomysłem na bezmięsny posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
78.86
110.40
Białko (g)
7.04
9.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
8.95
12.53
Węglowodany przyswajalne (g)
7.32
10.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
2.09
2.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
1.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.22
1.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
1.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.66
Cholesterol (mg)
71.79
100.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
215.65
301.91
Witamina B6 (mg)
0.12
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.24
Witamina C (mg)
17.15
24.01
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.54
Witamina E (mg)
0.45
0.63
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.88
43.23
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Ryboflawina (mg)
0.15
0.21
Niacyna (mg)
0.66
0.93
Foliany (µg (mcg))
38.54
53.96
Beta karoten (µg (mcg))
1886.25
2640.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
161.86
226.60
Potas (mg)
189.65
265.51
Wapń (mg)
30.28
42.39
Fosfor (mg)
76.00
106.40
Magnez (mg)
14.88
20.83
Żelazo (mg)
0.86
1.20
Cynk (mg)
0.62
0.86
Miedź (mg)
0.13
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w galarecie 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w galarecie

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kukurydza konserwowa
300 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.09
Za 300 g
Groszek zielony konserwowy
300 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Żelatyna
50 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
27.00