Przepis na galart ze stópek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ocet spirytusowy, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczki

Kurze łapki umieść w garnku i wlej wodę (około 2 litrów).

Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Odcedź bulion i wlej do garnka.

Dodaj pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka.

Obierz marchew i seler.

Pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.

Do bulionu dodaj także ziele angielskie i liść laurowy.

Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.

Wystudź bulion i dodaj do niego kukurydzę, ocet i groszek.

Wlej galaretę do miseczek i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Galart ze stópek podany na desce do krojenia.
Galart ze stópek
Koszt przygotowania dania
17.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
125 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
48

Galart ze stópek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galarcie ze stópek

Galart ze stópek to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie udanego dania. Smaczna galareta na bazie nóżek z kury nie zawiera dodatku żelatyny. Przepis na galart ze stópek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia galarety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurze łapki, pierś z kurczaka, marchew, seler, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ocet spirytusowy, majeranek.

Jak zrobić galart ze stópek? Kurze łapki umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Odcedź bulion i wlej do garnka. Dodaj pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Obierz marchew i seler. Pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników. Do bulionu dodaj także ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Wystudź bulion i dodaj do niego kukurydzę, ocet i groszek. Wlej galaretę do miseczek i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując smaczna galareta świetnie sprawdzi się podana jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Galareta na imprezę może być przygotowana także z nóżek wieprzowych. Przystawka jest dobra do spożycia po schłodzeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze galartu ze stópek

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny galartu ze stópek 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galarcie ze stópek

Lista alergenów dla galartu ze stópek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na galart ze stópek nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kurze łapki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania galartu ze stópek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurze łapki
800 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Seler korzeniowy
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Jak oceniasz przepis na galart ze stópek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób