Przekąski z kurczaka

przekąski z kurczaka

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych mięs na całym świecie. Mięso drobiowe uznawane jest za uniwersalne, więc pasuje do większości dań. Zanim kupisz kurczaka, powinieneś jednak przyjrzeć się, po jakie mięso sięgasz. Jeśli będziesz brać kurczaka z niepewnego źródła, możesz narazić swoje zdrowie na niebezpieczeństwo. Drób nie może zawierać antybiotyków lub hormonów – wówczas nie będzie miał w sobie cennych właściwości odżywczych, minerałów czy witamin. Jeśli chcesz przyrządzać zdrowe przekąski z kurczaka, powinieneś kupować drób certyfikowany ze sprawdzonego źródła.

Przekąski z kurczaka – proste przepisy na smaczne przekąski

Przekąski z kurczaka są niezwykle popularne. Wybieramy je dlatego, że drób jest smaczny i pasuje do większości potraw. Pierś z kurczaka można przyrządzić na imprezę – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepisy na przekąski z kurczaka są najlepsze na domówki. Jak zrobić szybkie i smaczne przekąski z kurczaka? Które są łatwe do przyrządzenia? Czy można przygotować je na szybko? Sprawdź pyszne pomysły na smakołyki drobiowe.

Dobre przekąski z kurczaka – jak zrobić przepisy na przekąski z kurczaka?

Mięso drobiowe – szkodliwe czy nie?

Wiele osób od lat zastanawia się nad szkodliwością mięsa z kurczaka. W tej kwestii zdania wciąż są podzielone. Niektórzy wolą nie jeść drobiu ze strachu przed hormonami i antybiotykami, którymi mógłby zostać naszpikowany kurczak. Inni z kolei w ogóle się tym nie przejmują i kupują mięso na obiad, kolację czy przekąski na imprezę. W naszym kraju zjadamy ok. 30 kg kurczaka na osobę. Po wieprzowinie jest to drugie mięso, które spożywa się w Polsce. W naszym kraju kurczaki chowane są jednak w naturalnym środowisku. Nie musimy importować drobiu, więc mamy możliwość zakupu mięsa z kurczaka od sprawdzonych hodowców i z bezpiecznych źródeł. Ciężko też o mięso z importu w naszym kraju, ponieważ nie spełnia ono w większości norm, a także nie przechodzi np. ścisłej kontroli jakości. Sprawia to, że mięso drobiowe wcale nie jest sprowadzane na rynek w Polsce.

Skąd wzięły się zatem opinie, że mięso z kurczaka faszerowane jest hormonami i antybiotykami? Wiele osób nie ma aktualnej wiedzy. Pojawienie się antybiotyków w drobiu musiałoby zostać solidnie uzasadnione. 25 lat temu drób był wolny od hormonów, jednak dziś wpuszczanie ich do mięsa może spotkać się z surową karą – jest bowiem zabronione. Jeśli w mięsie wykryte zostanie użycie środków farmakologicznych lub hormonów, na sprawcę zostanie nałożona bardzo wysoka kara. Właśnie dlatego korzystanie z niedozwolonych substancji jest zwyczajnie nieopłacalne dla żadnej ze stron. Czy powinno nas to uspokoić przed kupowaniem mięsa z nieznanych źródeł? Nie, ponieważ wciąż nie brakuje nieuczciwych sprzedawców. Jeśli chcesz kupić kurczaka na obiad, wybierz certyfikowany drób ze sprawdzonego źródła. Powinien pochodzić od renomowanego hodowcy.

Dobre mięso z kurczaka – jak kupować?

Chcesz przygotować pyszne przekąski z kurczaka? Nie kupuj więc mięsa drobiowego na szybko. Postaraj się spędzić odpowiednio dużo czasu na poszukiwaniach dobrego mięsa. Warto kupować kurczaka od sprawdzonych, renomowanych hodowców. Takie mięso drobiowe powinno mieć odpowiedni certyfikat jakości. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że zakupiony kurczak jest wolny od antybiotyków i hormonów. Będziesz mieć też gwarancję, że mięso drobiowe zostało dobrze spakowane i przetransportowane. W sklepie nie ma możliwości, aby sprawdzić, jak zostało spakowane oraz w jakich warunkach przyjechało do marketu. Obawiasz się, że „renomowany” sprzedawca mógł wystawić swoim towarom nielegalny certyfikat? Niestety, ale takie praktyki wciąż się zdarzają. Wówczas najlepiej zdecydować się na zakup kurczaka zagrodowego. W sklepach takich kurczaków nie ma zbyt wiele, jednak jest to zdecydowanie najzdrowsza wersja mięsa drobiowego. Kurczak zagrodowy to skrzyżowanie kurczaka mięsnego z wiejskim. Żyje dłużej niż zwierzę hodowane wyłącznie na ubój. Kurczaki zagrodowe szczepi się na kokcydiozę i karmi paszą roślinną. Takie kurczaki spacerują po podwórku, dlatego ich smak jest inny niż kurczaków z tradycyjnego kurnika.

Aby nadawało się na przekąski, mięso musi być świeże i smaczne. Właśnie dlatego powinieneś zwrócić uwagę na istotne szczegóły dotyczące kurczaka. Kupując go w całości, spójrz na jego barwę. Mięso drobiowe powinno być bladoróżowe. Musi też delikatnie połyskiwać. Unikaj takiego, które ma żółty kolor. Nie może być również matowe, bo to oznacza jego nieświeżość. Najlepszy kurczak jest sprężysty. Kiedy wciśniesz go palcem, musi wrócić do pierwotnej formy. Mięso drobiowe należy kupić w opakowaniu próżniowym. To na tackach nie jest szczególnie polecane. Wszystko ze względu na fakt, że na tacce łatwiej poprawić wygląd mięsa, zmienić datę ważności, a nawet zwiększyć jego masę. Opakowanie drobiowe powinno być suche. Jeśli będzie mokre, może to oznaczać, że mięso drobiowe zostało rozmrożone. Może być też oznaką, że kurczak jest zwyczajnie szary.

Najlepsze przekąski z kurczaka na imprezę – na ciepło i na zimno

Paluszki z kurczaka czy nuggetsy w płatkach kukurydzianych? Wybierz

Chcesz zaserwować gościom szybkie i smaczne przekąski z kurczaka? Bardzo łatwe do przygotowania są np. paluszki z mięsa drobiowego. Zrobisz je na szybko, więc nawet przed przyjściem gości możesz zabrać się za ich przygotowanie. Aby zrobić pyszne i chrupiące paluszki, należy zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych: pierś z kurczaka bez skóry, bułka tarta, jajko, płatki kukurydziane bez cukru, mąka kukurydziana, jogurt naturalny 1,5% tłuszczu, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz i sól.

Najpierw w jednej misce wymieszaj rózgą mąkę, jogurt, jajko i dużą ilość przypraw – dostosuj ją pod swoje upodobania kulinarne. Pokrój kurczaka w grubsze paski, następnie przełóż do miski. Rozdrobnij płatki kukurydziane, a następnie przełóż je na talerz. Dokładnie zmieszaj z bułką tartą. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Każdy kawałek mięsa obtaczaj w bułce z płatkami, po czym przekładaj na rozgrzaną patelnię. Smaż paluszki do momentu, aż zrobią się złote. Możesz podawać je gościom zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pierś z kurczaka w obu wersjach smakuje naprawdę wybornie.

Doskonałą mięsną przekąską będą też nuggetsy w płatkach kukurydzianych. W przeciwieństwie do poprzednich, do ich przygotowania nie używa się bułki tartej czy jogurtu. Przepis jest prosty, więc nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić. Aby przygotować nuggetsy w płatkach kukurydzianych, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka bez skóry, jajko, płatki kukurydziane bez cukru oraz przyprawy do smaku – pieprz, sól i przyprawa do kurczaka.

Oczyść mięso z kurczaka, po czym podziel je na małe kawałki. Najlepiej pociąć drób w grubsze paski. Przypraw mięso do smaku ulubioną przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Wbij jajko na talerzyk, po czym dokładnie je roztrzep. Maczaj kawałki kurczaka w jajku i na zmianę w płatkach. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, po czym kolejno rozłóż na niej kawałki kurczaka. Piecz mięso przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 st. C. Nuggetsy w płatkach kukurydzianych smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kurczak w cieście francuskim – jak zrobić na imprezę?

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, przygotuj dla nich pysznego kurczaka w cieście francuskim. Doskonale smakuje z serem feta i szpinakiem. Możesz podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby przyrządzić przekąski, należy zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych: piersi z kurczaka bez skóry, ser feta, ciasto francuskie, masło, jajko, szpinak i przyprawy do smaku – czosnek, oregano, papryka wędzona, pieprz i sól.

Najpierw podziel filety z piersi na dwie równe części. Następnie rozbij mięso na cieńsze kawałki. Rozpuść masło w osobnym rondelku, po czym dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowanym masłem przesmaruj każdą część kurczaka. Opłucz szpinak i wrzuć go do garnka. Gotuj, aż zwiędnie. Gdy woda ze szpinaku odparuje, połóż go na desce i starannie posiekaj. Pokrój fetę w kostkę, następnie zmieszaj ze szpinakiem i dopraw według uznania. Ułóż na mięsie i złóż na połówki.

Rozgrzej piekarnik do ok. 200 st. C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, po czym podziel ciasto francuskie na cztery równe części. Natnij każdą z obu stron. Na środku ciasta ułóż mięso i zwijaj do środka pokrojone paski – najlepiej dokładnie tak, jak warkocze. Ułóż filety w cieście na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez ok. 40 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Tak przygotowanego kurczaka w cieście francuskim podawać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pierś z kurczaka zawijana w ciasto francuskie jest jednym z najciekawszych pomysłów na przekąski z drobiu. Łatwo ją przygotować, więc nawet amator gotowania nie powinien mieć większego problemu z przyrządzeniem przekąsek. Warto podkreślić, że pierś z kurczaka w cieście francuskim jest świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Warto zatem rozważyć przyrządzanie kurczaka w takiej formie nie tylko na imprezę, ale też np. pożywną kolację czy obiad.

Przekąski z kurczaka - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto