Sandacz w galarecie

Opublikowano: 15.02.2022 r., 16:20 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sandacz w galarecie podany w ceramicznym naczyniu na  świątecznym stole
Sandacz w galarecie
Wypróbuj sprawdzony przepis na sandacza w galarecie. Jest to danie popularnie wykonywane na święta Bożego Narodzenia. Jest to wyśmienita przekąska lub przystawka.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas chłodzenia 180 min
69 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Sandacz filet (500 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Żelatyna 1 łyżeczka (4 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, półmisek

Przepis na sandacza w galarecie krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju usmaż z każdej strony sandacza.

Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Sandacza możesz przed smażeniem lub po pokroić na mniejsze kawałki.

Sandacza posyp solą i pieprzem. Przełóż na półmisek.

W bulionie warzywnym lub rybnym ugotuj marchewkę pokrojoną w plasterki na miękko.

Do gorącego bulionu dodaj cebulę i żelatynę.

Bulionem zalej sandacza.

Sandacza odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki.

Jak oceniasz przepis na sandacza w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat sandacza w galarecie

Sandacz w galarecie to danie popularnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest ono podobne do karpia w galarecie, którego nie wszyscy lubią. Sandacz jest jego pysznym odpowiednikiem.

Do przygotowania tego dania sprawdzi się zarówno filet z sandacza, jak i dzwonko z sandacza. Rybę możesz też przygotować w całości. Sandacza przed zalaniem wywarem, możesz usmażyć. Jednak wiele osób zalewa surową rybę wrzącym wywarem, który ścina białko ryby i ją gotuje. Rybę możesz zalać wywarem warzywnym lub jeśli kupujesz całą rybę i ją filetujesz, na pozostałościach, czyli głowie, ościach, kręgosłupie możesz przygotować wyśmienity wywar rybny. Galareta z sandacza to danie nie tylko na wigilię, chociaż właśnie najczęściej przygotowywana jest z tej okazji. Danie to sprawdzi się także na różne imprezy jako przystawka czy przekąska. Przepis na sandacza w galarecie jest łatwy w przygotowaniu, jeśli używasz już gotowych filetów, to jest to nawet szybkie danie w przygotowaniu. Wymaga ono jedynie czasu aby galareta odpowiednio się zsiadła. Jak zrobić sandacza w galarecie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Sandacz w galarecie to pyszne i fajne danie, które warto przygotowywać częściej niż raz w roku.

Alergeny w sandaczu w galarecie

Lista alergenów dla sandacza w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze sandacza w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Sandacz w galarecie to danie podawane na święta. Danie to jest zdrowe i bez obaw możesz je spożywać nie tylko w trakcie świąt.

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.84
6.34
Szacunkowy indeks glikemiczny sandacza w galarecie 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sandacza w galarecie

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
500 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
42.86
Za 500 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Żelatyna
4 g
1 łyżeczka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 4 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
86.50