Przepis na sandacza w galarecie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, półmisek

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju usmaż z każdej strony sandacza.

Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Sandacza możesz przed smażeniem lub po pokroić na mniejsze kawałki.

Sandacza posyp solą i pieprzem. Przełóż na półmisek.

W bulionie warzywnym lub rybnym ugotuj marchewkę pokrojoną w plasterki na miękko.

Do gorącego bulionu dodaj cebulę i żelatynę.

Bulionem zalej sandacza.

Sandacza odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki.

Sandacz w galarecie podany w ceramicznym naczyniu na  świątecznym stole
Sandacz w galarecie
Koszt przygotowania dania
49.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
69 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Sandacz w galarecie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sandaczu w galarecie

Sandacz w galarecie to danie popularnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest ono podobne do karpia w galarecie, którego nie wszyscy lubią. Sandacz jest jego pysznym odpowiednikiem.

Do przygotowania tego dania sprawdzi się zarówno filet z sandacza, jak i dzwonko z sandacza. Rybę możesz też przygotować w całości. Sandacza przed zalaniem wywarem, możesz usmażyć. Jednak wiele osób zalewa surową rybę wrzącym wywarem, który ścina białko ryby i ją gotuje. Rybę możesz zalać wywarem warzywnym lub jeśli kupujesz całą rybę i ją filetujesz, na pozostałościach, czyli głowie, ościach, kręgosłupie możesz przygotować wyśmienity wywar rybny. Galareta z sandacza to danie nie tylko na wigilię, chociaż właśnie najczęściej przygotowywana jest z tej okazji. Danie to sprawdzi się także na różne imprezy jako przystawka czy przekąska. Przepis na sandacza w galarecie jest łatwy w przygotowaniu, jeśli używasz już gotowych filetów, to jest to nawet szybkie danie w przygotowaniu. Wymaga ono jedynie czasu aby galareta odpowiednio się zsiadła. Jak zrobić sandacza w galarecie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Sandacz w galarecie to pyszne i fajne danie, które warto przygotowywać częściej niż raz w roku.

Wartości odżywcze sandacza w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcze nasycone
0.24 g
0.53 g
Tłuszcze nienasycone
2.84 g
6.34 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sandacza w galarecie 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sandaczu w galarecie

Lista alergenów dla sandacza w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania sandacza w galarecie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
500 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
42.86
Za 500 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Żelatyna
4 g
1 łyżeczka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 4 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
86.50
Jak oceniasz przepis na sandacza w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób