Galart drobiowy

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galart drobiowy podany na białym talerzu.
Galart drobiowy
Galart drobiowy to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Galart przygotować można z różnego rodzaju drobiu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną galaretkę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
596 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (700 g)
  • Udko kacze (500 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Groszek konserwowy (250 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Żelatyna 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na galart drobiowy krok po kroku

Udka z kurczaka i kaczki umieść w garnku.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej 2 litry wody.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Na 35 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru obrana marchew i selera.

Odcedź rosół i dodaj do niego żelatynę.

Dopraw solą, pieprzem oraz octem spirytusowym.

Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.

Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.

Marchew i seler posiekaj w drobną kostkę.

Umieść mięso i warzywa w salaterkach.

Dodaj także natkę pietruszki i zalej wystudzony rosołem.

Schłodź w lodowce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na galart drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat galartu drobiowego

Galart drobiowy to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Galart wykonać można z różnego rodzaju mięsa drobiowego. Mięso drobiowe posiada bardzo duża ilość kolagenu, dzięki temu można przygotować galaretę bez dodatku żelatyny. Przepis na galart drobiowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, udka kaczki, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, kukurydza, groszek, natka pietruszki, ocet spirytusowy, sól, pieprz, żelatyna.

Jak zrobić galart drobiowy? Udka z kurczaka i kaczki umieść w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej 2 litry wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Na 35 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru obrana marchew i selera. Odcedź rosół i dodaj do niego żelatynę. Dopraw solą, pieprzem oraz octem spirytusowym. Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Marchew i seler posiekaj w drobną kostkę. Umieść mięso i warzywa w salaterkach. Dodaj także natkę pietruszki i zalej wystudzony rosołem. Schłodź w lodowce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu.

Podsumowując sprawdzony przepis na galart pozwoli przygotować udane danie. Łatwe danie, jakim jest galart, zaskoczy Twoich gości podczas wieczornych spotkań. Pyszna galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodowce. Można ja przechowywać przez kilka dni. Galaretę można przygotować tylko z kurczaka, będzie ona wówczas bardziej delikatna w smaku. Smaczna galareta to łatwy przepis na danie na imprezę.

Alergeny w galarcie drobiowym

Lista alergenów dla galartu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze galartu drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Galart drobiowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
142.09
596.77
Białko (g)
11.26
47.30
Fenyloalanina (mg)
0.41
1.71
Brak danych dla: marchewka, seler korzeniowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
5.28
22.16
Węglowodany przyswajalne (g)
4.36
18.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
8.46
35.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.33
14.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
21.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.58
15.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
6.50
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.08
Brak danych dla: udko kacze, żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.50
195.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
125.67
527.82
Brak danych dla: udko kacze.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.33
Witamina C (mg)
5.66
23.78
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.13
Brak danych dla: udko kacze.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.67
36.42
Brak danych dla: udko kacze.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.54
Ryboflawina (mg)
0.13
0.57
Niacyna (mg)
2.59
10.87
Foliany (µg (mcg))
19.18
80.54
Beta karoten (µg (mcg))
1192.48
5008.41
Brak danych dla: udko kacze.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
117.35
492.87
Potas (mg)
218.84
919.11
Wapń (mg)
16.38
68.78
Fosfor (mg)
111.60
468.73
Magnez (mg)
17.82
74.86
Żelazo (mg)
1.48
6.21
Cynk (mg)
0.83
3.50
Miedź (mg)
0.15
0.63
Mangan (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galartu drobiowego 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galartu drobiowego

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
700 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 700 g
Udko kacze
500 g
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
14.67
Za 500 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Żelatyna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
61.50