Szczupak w galarecie

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szczupak w galarecie na półmisku
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na zimno.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 50 min
152 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Szczupak filet (240 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Por (50 g)
  • Żelatyna 4 łyżki (48 g)
  • Groszek zielony konserwowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na szczupaka w galarecie krok po kroku

Warzywa korzeniowe, cebulę i pora obierz i umyj. Umieść w garnku.

Do garnka dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.

Zalej wszystko ok. 1,5 litrem wody. Doprowadź do wrzenia.

Gotuj na mniejszym ogniu przez około 30 minut.

W tym czasie rybę oczyść i osusz. Pokrój filety na kawałki o wielkości ok. 3 cm.

Dodaj kawałki ryby do gotującego się wywaru i gotuj jeszcze 20 minut.

Wyciągnij ugotowane warzywa i rybę z wywaru.

Ugotowaną marchewkę pokrój w plasterki.

W małych naczyniach umieść plasterki marchewki, groszek konserwowy i kawałki ryby.

Pozostały wywar podgrzej, by był gorący, lecz nie wrzący. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

Wywarem zalej foremki i ostrożnie umieść w lodówce na kilka godzin by dobrze stężały.

Jak oceniasz przepis na szczupaka w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat szczupaka w galarecie

Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na zimno.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić szczupaka w galarecie to już pokazuje nasz pyszny, domowy przepis. Na początku warzywa korzeniowe, cebulę i pora obierz i umyj, następnie umieść w garnku. Dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zalej wszystko ok. 1,5 litrem wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na mniejszym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie rybę oczyść i osusz. Pokrój filety na kawałki o wielkości ok. 3 cm. Dodaj kawałki ryby do gotującego się wywaru i gotuj jeszcze 20 minut. Wyciągnij ugotowane warzywa i rybę z wywaru. Ugotowaną marchewkę pokrój w plasterki. W małych naczyniach umieść plasterki marchewki, groszek konserwowy i kawałki ryby. Pozostały wywar podgrzej, by był gorący, lecz nie wrzący. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Wywarem zalej foremki i ostrożnie umieść w lodówce na kilka godzin by dobrze stężały. Taki szczupak w galarecie będzie najlepszy, gdy podasz go z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego.

Szczupak to nie tylko smaczna, ale i bogata w wartości odżywcze ryba. Zawiera w sobie witaminę B12, która wspomaga leczenie anemii. 100 g szczupaka zapewni aż 75% dziennego zapotrzebowania na fosfor, czyli składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nim również witaminę B5, która może przyczyniać się do poprawy naszego samopoczucia. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny. Szczupak jest nie tylko dobry w smaku, ale również ważny dla naszego zdrowia.

Alergeny w szczupaku w galarecie

Lista alergenów dla szczupaka w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Szczupak filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze szczupaka w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Szczupak to nie tylko smaczna, ale i bogata w wartości odżywcze ryba. Zawiera w sobie witaminę B12, która wspomaga leczenie anemii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
80.03
152.05
Białko (g)
12.38
23.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
7.06
13.41
Węglowodany przyswajalne (g)
5.48
10.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
3.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
0.37
0.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.20
0.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.07
0.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.23
Cholesterol (mg)
12.19
23.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
112.68
214.10
Witamina B6 (mg)
0.12
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
1.19
Witamina C (mg)
7.52
14.28
Witamina D (µg (mcg))
0.78
1.48
Witamina E (mg)
0.36
0.68
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.56
12.47
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.07
0.12
Niacyna (mg)
1.10
2.09
Foliany (µg (mcg))
26.81
50.94
Beta karoten (µg (mcg))
1092.51
2075.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
76.27
144.92
Potas (mg)
228.55
434.25
Wapń (mg)
41.02
77.93
Fosfor (mg)
104.76
199.03
Magnez (mg)
22.13
42.05
Żelazo (mg)
0.71
1.35
Cynk (mg)
0.45
0.85
Miedź (mg)
0.20
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny szczupaka w galarecie 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szczupaka w galarecie

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczupak filet
240 g
27.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
18.51
Za 240 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Żelatyna
48 g
4 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.00
Za 48 g
Groszek zielony konserwowy
100 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 100 g
Koszt składników
56.00