Przepis na galart z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Udka z kurczaka umieść w garnku.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę (około 2 litrów).

Gotuj na wolnym ogniu około 3 godziny.

Na godzinę przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki, pietruszkę i cebulę.

Odcedź bulion i dodaj do niego żelatynę.

Dopraw go solą, majerankiem i pierzem.

Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno.

Marchew pokrój w kostkę.

Mięso oraz warzywa umieść w miseczkach.

Zalej bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Galart z kurczaka podany na talerzyku. Galart udekorowany jest plastrem cytryny.
Galart z kurczaka
Koszt przygotowania dania
27.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
561 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
46

Galart z kurczaka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galarcie z kurczaka

Galart z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepszy galart podać można także na święta Wielkanocne. Smaczny galart z kurczaka jest nisko kaloryczny i sprawdzi się dla osób dbających o linię. Przepis na galart z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, marchew, pietruszka, cebula, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, żelatyna.

Jak zrobić galart z kurczaka? Udka z kurczaka umieść w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 3 godziny. Na godzinę przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki, pietruszkę i cebulę. Odcedź bulion i dodaj do niego żelatynę. Dopraw go solą, majerankiem i pierzem. Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno. Marchew pokrój w kostkę. Mięso oraz warzywa umieść w miseczkach. Zalej bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Mięso kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, E i K. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Podsumowując smaczny drobiowy galart jest idealny na imprezę oraz inne okazje. Przekąska najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem. Pyszny galart podawaj z dodatkiem octu spirytusowego lub jabłkowego. Galart jest dobry do spożycia od razu po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze galartu z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kalorie)
135.33 kcal
561.61 kcal
Białko
10.13 g
42.04 g

Węglowodany w galarcie z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany
6.78 g
28.15 g
Węglowodany przyswajalne
5.53 g
22.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
5.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz
7.62 g
31.62 g
Tłuszcze nasycone
2.88 g
11.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
19.68 g
Tłuszcze jednonasycone
3.12 g
12.96 g
Tłuszcze wielonasycone
1.62 g
6.72 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.12 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol
43.46 mg
180.35 mg

Witaminy w przepisie na galart z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina A
93.69 µg (mcg)
388.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.83 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Witamina C
4.81 mg
19.95 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.84 mg
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
13.08 µg (mcg)
54.30 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.40 mg
Niacyna
2.57 mg
10.68 mg
Foliany
20.89 µg (mcg)
86.68 µg (mcg)
Beta karoten
825.09 µg (mcg)
3424.14 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na galart z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód
110.84 mg
459.97 mg
Potas
201.91 mg
837.93 mg
Wapń
16.05 mg
66.61 mg
Fosfor
96.76 mg
401.54 mg
Magnez
17.56 mg
72.88 mg
Żelazo
0.62 mg
2.58 mg
Cynk
0.93 mg
3.84 mg
Miedź
0.10 mg
0.40 mg
Mangan
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galartu z kurczaka 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galarcie z kurczaka

Lista alergenów dla galartu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galart z kurczaka

Cena przygotowania galartu z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
2 małe sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Żelatyna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na galart z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób