Galareta z indyka

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta z indyka podana w białej miseczce.
Galareta z indyka
Galareta z indyka to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Galareta świetnie sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 40 min
335 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udziec z indyka (1000 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
  • Groszek konserwowy (250 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Ocet spirytusowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Żelatyna (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na galareta z indyka krok po kroku

Udko umieść w garnku i wlej do niego wodę (około 2 litrów).

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.

Obierz marchew, seler oraz cebulę.

Na 45 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru warzywa.

Odcedź bulion i dopraw go solą, majerankiem, czosnkiem oraz pieprzem.

Dodaj żelatynę, ocet i wymieszaj dokładnie.

Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno.

Marchew i seler pokrój w kostkę.

Posiekaj natkę pietruszki.

Mięso i warzywa umieść w miseczkach i zalej wystudzonym bulionem.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na galareta z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat galarety z indyka

Galareta z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Drobiowa galaretka to tradycyjna przekąska kuchni polskiej. Galareta jest idealna na imprezę jako zakąska do wódki. Przepis na galaretę z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec z indyka, marchew, seler, cebula, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, liść laurowy, ziele angielskie, ocet spirytusowy, sól, pieprz, majeranek, czosnek, natka pietruszki, żelatyna.

Jak zrobić galaretę z indyka? Udko umieść w garnku i wlej do niego wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Obierz marchew, seler oraz cebulę. Na 45 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru warzywa. Odcedź bulion i dopraw go solą, majerankiem, czosnkiem oraz pieprzem. Dodaj żelatynę, ocet i wymieszaj dokładnie. Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno. Marchew i seler pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Mięso i warzywa umieść w miseczkach i zalej wystudzonym bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Kukurydza jest źródłem witaminy A, B oraz E.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszną galaretę sprawdzi się doskonale na przekąskę dla całej rodziny. Pyszna domowa galareta zawiera małą ilość kalorii. Smaczna galareta świetnie smakuje na zimno. Najlepsza galareta z gotowanego mięsa nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w galarecie z indyka

Lista alergenów dla galarety z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze galarety z indyka

na 100g gotowej potrawy

Galareta z indyka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Galareta zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Galareta jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
95.84
335.43
Białko (g)
11.51
40.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.78
20.24
Węglowodany przyswajalne (g)
4.80
16.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
3.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.24
11.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
4.27
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
7.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.07
3.76
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
3.33
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.13
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.10
129.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
95.53
334.37
Witamina B6 (mg)
0.21
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
3.01
Witamina C (mg)
5.55
19.44
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.79
Witamina E (mg)
0.14
0.50
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.76
41.18
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.16
0.56
Niacyna (mg)
2.54
8.89
Foliany (µg (mcg))
15.14
52.99
Beta karoten (µg (mcg))
867.51
3036.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
117.17
410.10
Potas (mg)
198.55
694.92
Wapń (mg)
18.16
63.55
Fosfor (mg)
96.72
338.53
Magnez (mg)
17.79
62.27
Żelazo (mg)
0.90
3.15
Cynk (mg)
1.54
5.40
Miedź (mg)
0.11
0.37
Mangan (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety z indyka 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety z indyka

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
1000 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
18.57
Za 1000 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Ocet spirytusowy
40 ml
4 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
55.50