Zimne nóżki

Opublikowano: 31.05.2021 r., 21:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zimne nóżki podane na białym talerzu. Przyozdobione są koperkiem.
Zimne nóżki
Zimne nóżki to doskonała propozycja na smaczną przekąskę z dawnych czasów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie! Gwarantuję, że posmakuje większości Twoich gości.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
560 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Golonka wieprzowa (1000 g)
  • Żeberka wieprzowe (300 g)
  • Marchewka 1 mala sztuka (100 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, pojemnik z pokryciem, sitko

Przepis na zimne nóżki krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i podziel na mniejsze części.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso gotuj na wolnym ogniu pod lekko uchyloną przykrywką przez około 2,5 godziny (gdy na wierzchu powstanie szumowina należy ją ściągnąć).

Po około 1.5 godziny gotowania do wywaru z mięsem dodać warzywa i przyprawy. Wywar gotować do miękkości warzyw.

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wywar z mięsem zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

Lekko przestygnięty wywar z mięsem przecedź (mięso i warzywa zostaw na sitku a wywar przelej do innego garnka - nie wylej przygotowanego wywaru do zlewu).

Następnie do wywaru dodaj przygotowany czosnek.

Z mięsa i warzyw wyciągnij liście laurowe i nasiona ziela angielskiego. Mięso oddziel od kości (kości wyrzuć) i pokrój na małe kawałki. Warzywa również pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojone mięso i warzywa dodaj do przecedzonego wywaru.

Wywar z mięsem przelej do mniejszych pojemników z pokrywką i odstaw je w chłodne miejsce, aby galareta zastygła.

Jak oceniasz przepis na zimne nóżki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat zimnych nóżek

Zimne nóżki to inaczej galaretka z nóżek. Jest to jedna z najbardziej popularnych tradycyjnych przekąsek z czasów PRL. Zimne nóżki było mocno popularne w tych czasach i do dnia dzisiejszego możemy spotkać je na stole najczęściej u naszych wujków i dziadków. Jak zrobić zimne nóżki wieprzowe? Nasz przepis przypomina przepis babci i jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia kulinarnego. Potrzebne składniki do wykonania tej przekąski w galarecie na zimno to golonka wieprzowa, żeberka wieprzowe, marchewka, pietruszka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.

Jak zrobić zimne nóżki wieprzowe? Mięso podziel na małe części. Warzywa pokrój na drobne kawałki. Mięso gotuj przez około 2,5 godziny na wolnym ogniu. Po około półtoragodzinnym gotowaniu wywaru do mięsa dodaj warzywa i przyprawy. Wywar gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie. Czosnek pokrój na drobno. Wywar wystudź. Ostygnięty wywar przecedź (mięso i warzywa zostaw na sitku a wywar przelej do garnka). Do wywaru dodaj czosnek. Z mięsa i warzyw wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie, następnie mięso oddziel od kości i pokrój na drobne kawałki. Warzywa również pokrój na drobne kawałki. Mięso z warzywami dodaj do wywaru. Wywar przelej do mniejszych pojemników i odstaw w chłodne miejsce aż powstanie galaretka.

Podsumowując zimne nóżki znane jako galareta z żelatyną to dobre, mięsne danie z dawnych lat. Jest to danie na bazie bulionu i jest ono daniem dość treściwym. Galaretę mogą jeść osoby które są na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej oraz o niskim indeksie glikemicznym. Zimne nóżki sprawdzą się idealnie jako przekąska jeżeli przygotowujemy imprezę w stylu lat osiemdziesiątych lub dziewięćdziesiątych. Pomysł na podanie nóżek na imprezie przywoła niejedno wspomnienie i uśmiech na twarzach znajomych lub rodziny. Zimne nóżki w dzisiejszych czasach są rzadko spotykane dlatego do dzieła - zaskocz swoich gości. Zimne nóżki doskonale smakują z dodatkiem octu i pieczywa.

Alergeny w zimnych nóżkach

Lista alergenów dla zimnych nóżek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zimne nóżki

Wartości odżywcze zimnych nóżek

na 100g gotowej potrawy

Zimne nóżki to doskonałe danie wysokobiałkowe. Dostarcza jednak sporych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego pamiętaj o umiarze w spożywaniu tego specjału.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
186.87
560.60
Białko (g)
21.11
63.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
1.84
5.52
Węglowodany przyswajalne (g)
1.33
3.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.06
30.19
Tłuszcze nasycone (g)
9.30
27.90
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
2.29
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Cholesterol (mg)
103.47
310.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C (mg)
1.53
4.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
113.87
341.60
Wapń (mg)
21.00
63.00
Żelazo (mg)
1.29
3.87
Szacunkowy indeks glikemiczny zimnych nóżek 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zimnych nóżek

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Żeberka wieprzowe
300 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Marchewka
100 g
1 mala sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
46.00