Schab ze śliwką w galarecie

Opublikowano: 03.03.2021 r., 21:12 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab ze śliwką w galarecie
Schab ze śliwką w galarecie
Kolejna wariacja schabu ze śliwką tym razem w galarecie pełni podobną funkcję jak tradycyjny schab ze śliwką. Tak podany schab robi świetne wrażenie na każdym. Smakuje równie dobrze jak wygląda.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 20 min
229 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Śliwki suszone (150 g)
  • Masło (150 g)
  • Żelatyna (15 g)
  • Bulion drobiowy (300 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek

Przepis na schab ze śliwką w galarecie krok po kroku

½ łyżki soli, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki tymianku wymieszaj z masłem za pomocą miksera. Pokrój śliwki w paski i wymieszaj z masłem. Włóż wszystko do lodówki.

2,5 l wody ugotuj, dodaj schab i gotuj go 2 minuty. Następnie wyciągnij schab i zrób nacięcie wzdłuż schabu po środku tworząc kieszonkę. W powstałe na całej długości schabu nacięcie włóż śliwki z masłem.

Schab posmaruj olejem i posyp 1/2 łyżką soli.

Nagrzej piekarnik na 200 st. C i piecz schab przez godzinę. Po tym czasie po ostudzeniu pokrój schab w plastry i ułóż w pojemniku lub na ozdobnej miseczce.

Do gorącej, ale nie wrzącej wody (50 ml) dodaj żelatynę i dobrze ją rozpuść. Zagotuj bulion. Gdy żelatyna napęcznieje wymieszaj ją z gorącym bulionem.

Plastry schabu zalej galaretą, która już powoli zaczęła zastygać.

Odstaw danie na kilka godzin by galareta całkowicie stężała.

Jak oceniasz przepis na schab ze śliwką w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat schabu ze śliwką w galarecie

Kolejna wariacja schabu ze śliwką, tym razem w galarecie, pełni podobną funkcję jak tradycyjny schab ze śliwką, jednakże dodatek galarety sprawia, że potrawa nabiera aromatu bulionu. Ten przepis nadaje się jedynie na zimno. Po podgrzaniu galareta się rozpuści i nie będzie stężona.

Ten schab będzie bardzo dobry na kanapce, ale też wraz z sałatką czy warzywami świeżymi, gotowanymi, pieczonymi lub konserwowanymi.

Tak podany schab robi świetne wrażenie na każdym. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Dodatkowo można dodać różne warzywa by ozdobić potrawę, np. ugotowaną marchewkę z groszkiem.

Alergeny w schabie ze śliwką w galarecie

Lista alergenów dla Schabu ze śliwką w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze schabu ze śliwką w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
183.64
229.55
Białko (g)
15.09
18.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
2.77
3.46
Węglowodany przyswajalne (g)
2.46
3.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
12.31
15.39
Tłuszcze nasycone (g)
6.59
8.24
Tłuszcze nienasycone (g)
5.72
7.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.60
5.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
1.40
Cholesterol (mg)
61.72
77.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
57.71
72.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.22
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.33
Retinol (µg (mcg))
55.50
69.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.32
6.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.49
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.38
45.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
94.71
118.39
Potas (mg)
274.46
343.08
Wapń (mg)
9.36
11.70
Fosfor (mg)
153.43
191.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.06
23.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.54
Cynk (mg)
1.05
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu ze śliwką w galarecie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu ze śliwką w galarecie

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Śliwki suszone
150 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 150 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żelatyna
15 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
71.00