Galareta z nóżek wieprzowych

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta mięsna na białym talerzu
Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Galareta bez dodatku żelatyny świetnie sprawdzi się podana z dodatkiem octu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 180 min
103 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Nóżki wieprzowe (1200 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (120 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (120 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Groszek konserwowy (250 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na galareta z nóżek wieprzowych krok po kroku

Nóżki oczyść dokładnie, umieść w garnku i dodaj około 2 litrów wody.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.

Obierz marchew, seler i pietruszkę.

Dodaj do bulionu na około 40 minut przed końcem gotowania.

Odcedź bulion przez sito.

Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno.

Warzywa pokrój w kostkę.

Bulion dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem i octem.

Posiekaj natkę pietruszki.

Do wystudzonego bulionu dodaj natkę pietruszki.

Mięso i warzywa umieść w salaterkach i zalej bulionem.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na galareta z nóżek wieprzowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat galarety z nóżek wieprzowych

Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsza galareta sprawdzi się idealnie jako zakąska do wódki podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Galareta może być podana także podczas śniadania wielkanocnego. Przepis na galaretę z nóżek wieprzowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia galarety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: nóżki wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, natka pietruszki, czosnek, ocet spirytusowy, sól, pieprz.

Jak zrobić galaretę z nóżek wieprzowych? Nóżki oczyść dokładnie i umieść w garnku. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Obierz marchew, seler i pietruszkę. Dodaj do bulionu na około 40 minut przed końcem gotowania. Odcedź bulion przez sito. Mięso oddziel od kości i posiekaj drobno. Warzywa pokrój w kostkę. Bulion dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem i octem. Posiekaj natkę pietruszki. Do wystudzonego bulionu dodaj natkę pietruszki. Mięso i warzywa umieść w salaterkach i zalej bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Nóżki wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem biorącym udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Magnez jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego skurczu mięśni. Magnez ma także pośrednie działanie na nasz nastrój. Niedobór magnezu jest bardzo niebezpieczny i może prowadzić do zaburzeń rytmu serca.

Podsumowując smaczna galareta sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Najlepsza galareta z nóżek bez dodatku żelatyny zawiera bardzo dużą ilość naturalnego kolagenu. Pyszna galareta najlepiej smakuje podana z pieczywem z dodatkiem masła i chrzanu. Galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka godzin.

Alergeny w galarecie z nóżek wieprzowych

Lista alergenów dla galarety z nóżek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze galarety z nóżek wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Galareta zawiera małą ilość węglowodanów i świetnie sprawdzi się w diecie nisko węglowodanowej. Galareta jest także dobrym źródłem błonnika.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany przyswajalne (g)
4.65
19.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety z nóżek wieprzowych 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety z nóżek wieprzowych

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nóżki wieprzowe
1200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 6
36.00
Za 1200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
120 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Pietruszka
120 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
56.00