Galareta z rosołu

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta z rosołu na talerzu
Galareta z rosołu
Galareta z rosołu to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Galareta jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 10 min
159 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso drobiowe z rosołu (500 g)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Groszek konserwowy (200 g)
  • Żelatyna (40 g)
  • Ocet spirytusowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Marchewka - z rosołu (150 g)
  • Seler korzeniowy - z rosołu (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na galareta z rosołu krok po kroku

Mięso i warzywa odcedź od rosołu.

Posiekaj mięso i warzywa w kostkę.

Rosół podgrzej i dodaj do niego żelatynę, czosnek, sól, pieprz oraz ocet spirytusowy.

Posiekaj natkę pietruszki.

Mięso i warzywa umieść w misce i zalej wystudzonym bulionem.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.

Jak oceniasz przepis na galareta z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat galarety z rosołu

Galareta z rosołu to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ugotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego. Domowa galareta będzie idealnym dodatkiem do pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Żelatyna połączona z bulionem pozwoli przygotować bardzo szybko pyszną potrawę. Przepis na galaretę z rosołu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, mięso drobiowe z rosołu, marchew, seler, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, żelatyna, ocet spirytusowy, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić galaretę z rosołu? Mięso i warzywa odcedź od rosołu. Posiekaj mięso i warzywa w kostkę. Rosół podgrzej i dodaj do niego żelatynę, czosnek, sól, pieprz oraz ocet spirytusowy. Posiekaj natkę pietruszki. Mięso i warzywa umieść w misce i zalej wystudzonym bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Kukurydza konserwowa jest źródłem witaminy A, B oraz E. Kukurydza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem.

Podsumowując szybka, bardzo smaczna domowa galareta sprawdzi się idealnie jako łatwa przekąska dla całej rodziny. Jeśli posiadasz jedynie bulion warzywny, wystarczy ugotować w nim udka z kurczaka i posiekać w kostkę. Galareta jest idealnym pomysłem na wykorzystanie mięsa gotowanego z rosołu. Galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w galarecie z rosołu

Lista alergenów dla galarety z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze galarety z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Galareta z rosołu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Galareta jest nisko kaloryczna i sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Galareta zawiera dużą ilość kolagenu, który wspomaga działanie naszych stawów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
48.36
159.59
Białko (g)
4.50
14.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
2.85
9.40
Węglowodany przyswajalne (g)
2.42
8.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
2.14
7.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
2.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.26
4.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
2.80
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.38
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.03
59.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
43.20
142.57
Witamina B6 (mg)
0.10
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.17
Witamina C (mg)
2.41
7.96
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.15
0.50
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.36
4.50
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Niacyna (mg)
1.18
3.90
Foliany (µg (mcg))
8.06
26.59
Beta karoten (µg (mcg))
434.11
1432.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
279.21
921.39
Potas (mg)
85.61
282.50
Wapń (mg)
10.27
33.90
Fosfor (mg)
34.45
113.68
Magnez (mg)
6.88
22.72
Żelazo (mg)
0.30
0.99
Cynk (mg)
0.33
1.10
Miedź (mg)
0.06
0.19
Mangan (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety z rosołu 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety z rosołu

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso drobiowe z rosołu
500 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 500 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Groszek konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Ocet spirytusowy
40 ml
4 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Marchewka
150 g
z rosołu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
z rosołu
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
79.00