Przepis na galareta z rosołu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczki

Mięso i warzywa odcedź od rosołu.

Posiekaj mięso i warzywa w kostkę.

Rosół podgrzej i dodaj do niego żelatynę, czosnek, sól, pieprz oraz ocet spirytusowy.

Posiekaj natkę pietruszki.

Mięso i warzywa umieść w misce i zalej wystudzonym bulionem.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.

Galareta z rosołu podana na liściu sałaty. Całość znajduje się na białym talerzu.
Galareta z rosołu
Koszt przygotowania dania
56.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
43

Galareta z rosołu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galarecie z rosołu

Galareta z rosołu to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ugotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego. Domowa galareta będzie idealnym dodatkiem do pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Żelatyna połączona z bulionem pozwoli przygotować bardzo szybko pyszną potrawę. Przepis na galaretę z rosołu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, mięso drobiowe z rosołu, marchew, seler, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, żelatyna, ocet spirytusowy, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić galaretę z rosołu? Mięso i warzywa odcedź od rosołu. Posiekaj mięso i warzywa w kostkę. Rosół podgrzej i dodaj do niego żelatynę, czosnek, sól, pieprz oraz ocet spirytusowy. Posiekaj natkę pietruszki. Mięso i warzywa umieść w misce i zalej wystudzonym bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Kukurydza konserwowa jest źródłem witaminy A, B oraz E. Kukurydza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem.

Podsumowując szybka, bardzo smaczna domowa galareta sprawdzi się idealnie jako łatwa przekąska dla całej rodziny. Jeśli posiadasz jedynie bulion warzywny, wystarczy ugotować w nim udka z kurczaka i posiekać w kostkę. Galareta jest idealnym pomysłem na wykorzystanie mięsa gotowanego z rosołu. Galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze galarety z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
19.42 kcal
64.09 kcal
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Białko
1.85 g
6.09 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej

Węglowodany w galarecie z rosołu

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
2.85 g
9.40 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.42 g
8.00 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
1.40 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
0.20 g
0.66 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.14 g
0.45 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.21 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.09 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.13 g
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol
1.21 mg
4.00 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na galareta z rosołu

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
41.84 µg (mcg)
138.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Witamina B6
0.02 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Witamina C
2.41 mg
7.96 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu, groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
1.05 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Foliany
7.00 µg (mcg)
23.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Beta karoten
434.11 µg (mcg)
1432.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na galareta z rosołu

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
266.48 mg
879.39 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Potas
57.27 mg
189.00 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Wapń
8.61 mg
28.40 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Fosfor
15.81 mg
52.18 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Magnez
4.46 mg
14.72 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Żelazo
0.23 mg
0.76 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Cynk
0.15 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu.
czytaj dalej
Mangan
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mięso drobiowe z rosołu, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety z rosołu 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galarecie z rosołu

Lista alergenów dla galarety z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy

W przepisie na galareta z rosołu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mięso drobiowe z rosołu
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania galarety z rosołu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso drobiowe z rosołu
500 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Groszek konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Ocet spirytusowy
40 ml
4 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Marchewka
150 g
z rosołu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
z rosołu
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Jak oceniasz przepis na galareta z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób