Ryba faszerowana w galarecie

Opublikowano: 21.10.2021 r., 15:39 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna potrawa z ryby
Ryba faszerowana w galarecie
Ryba faszerowana w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych polskich dań.
Przygotowanie 60 min
285 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Dorsz filet (700 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (40 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żelatyna (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, malakser

Przepis na rybę faszerowaną w galarecie krok po kroku

W naczyniu blendera umieść rybę oczyszczoną z ości i pokrojoną cebulę i rozdrobnij melakserem.

Dopraw, dodaj jajka, bułkę tartą i wymieszaj do połączenia składników.

Uformuj rulon i szczelnie zawiń np. bandażem uciskowym.

Włóż go garnka z gotującą się wodą, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30 minut.

Wyjmij z garnka, odstaw do ostygnięcia i rozwiń. Pokrój na kawałki i ułóż w głębokim półmisku.

Do wywaru w garnku dodaj żelatynę oraz marchew i pietruszkę starte na tarce.

Wymieszaj i wylej na półmisek z rybą. Odstaw aż galaretka zastygnie.

Jak oceniasz przepis na rybę faszerowaną w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat ryby faszerowanej w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych polskich dań. Mimo, że tradycyjnie i najczęściej przygotowywana jest jako pyszna potrawa świąteczna, wigilia Bożego Narodzenia nie jest jedynym dniem, kiedy będzie to dobra i smaczna opcja na posiłek. To świetna propozycja również na posiłek bez większej okazji. Śmiało możesz go przygotować z warzywami na przykład na obiad lub kolację w tygodniu lub jako przystawkę na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi. Jest to potrawa łatwa w przygotowaniu, zdrowa i stosunkowo niskokaloryczna. Ryby są źródłem białka, kwasów omega-3 oraz jodu, dlatego zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie - według zaleceń minimum dwa razy w tygodniu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę faszerowaną w galarecie nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Możesz wykorzystać świeżego lub mrożonego dorsza, a także inny dowolny, ulubiony rodzaj ryby. Inne niezbędne składniki to cebula, jajka, bułka tarta, żelatyna oraz marchewka i pietruszka. Jeśli planujesz przygotować dorsza faszerowanego w galarecie z warzywami zaplanuj to odpowiednio wcześnie, ponieważ nie jest to posiłek, który można ugotować w ostatniej chwili. Konieczne jest dokładne rozdrobnienie ryby z dodatkiem cebuli, jajek i tartej bułki, gotowanie w wodzie, a następnie oczekiwanie na stężenie galarety. Przed ugotowaniem ryby najlepiej dokładnie ją owinąć czystym bandażem lub pończochą. Dorsz w galarecie świetnie sprawdzi się na jako przystawka na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe lub na kolację, gdyż to potrawa bardzo lekka, a jednocześnie pyszna i aromatyczna. Koniecznie poznaj nasz przepis na rybę faszerowaną w galarecie i sprawdź jak zrobić tą pyszną rybę idealną na przekąskę czy kolacje. To danie z którym poradzi sobie każdy, nawet dopiero początkujący kucharz.

Alergeny w rybie faszerowanej w galarecie

Lista alergenów dla ryby faszerowanej w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze ryby faszerowanej w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minim 2 razy w tygodniu. Ten przepis to jedna z możliwości okazyjnego włączenia jej do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
95.24
285.72
Białko (g)
15.37
46.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.54
13.61
Węglowodany przyswajalne (g)
3.84
11.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
2.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.47
4.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.81
2.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
1.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.14
Cholesterol (mg)
60.70
182.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
57.91
173.72
Witamina B6 (mg)
0.19
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
1.91
Witamina C (mg)
2.70
8.09
Witamina D (µg (mcg))
0.73
2.18
Witamina E (mg)
0.58
1.75
Retinol (µg (mcg))
22.22
66.67
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Ryboflawina (mg)
0.11
0.34
Niacyna (mg)
1.50
4.50
Foliany (µg (mcg))
18.73
56.18
Beta karoten (µg (mcg))
354.23
1062.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
75.10
225.31
Potas (mg)
317.09
951.28
Wapń (mg)
27.98
83.95
Fosfor (mg)
154.51
463.54
Magnez (mg)
25.34
76.03
Żelazo (mg)
0.62
1.87
Cynk (mg)
0.49
1.48
Miedź (mg)
0.12
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby faszerowanej w galarecie 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby faszerowanej w galarecie

Koszt składników
50.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
700 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
28.00
Za 700 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
40 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
50.80