Przepis na ryba w galarecie z ryby mrożonej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczki

Rybę rozmroź i dopraw solą oraz pieprzem.

Umieść rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Brokuł podziel na różyczki.

W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Do bulionu dodaj marchew, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj brokuł i gotuj jeszcze 5 minut.

Do bulionu dodaj groszek i kukurydzę.

Do gorącego bulionu dodaj żelatynę, ocet i wymieszaj dokładnie.

Rybę ułóż w miseczkach.

Dodaj posiekany szczypior i wlej bulion wraz z warzywami.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Często zadawane pytania

Ryba w galarecie z ryby mrożonej podana na ciemnym półmisku.
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
Koszt przygotowania dania
88.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
160 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Ryba w galarecie z ryby mrożonej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rybie w galarecie z ryby mrożonej

Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smaczna ryba sprawdzi się podana także podczas wieczerzy wigilijnej. Filet rybny nie zawiera ości, więc po upieczeniu idealnie sprawdzi się także dla dzieci. Przepis na rybę w galarecie z ryby mrożonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, kukurydza, groszek, brokuł, szczypior, marchewka, ocet, żelatyna, liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny, sól, pieprz.

Jak zrobić rybę w galarecie z ryby mrożonej? Rybę rozmroź i dopraw solą oraz pieprzem. Umieść rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Brokuł podziel na różyczki. W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu dodaj marchew, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj brokuł i gotuj jeszcze 5 minut. Do bulionu dodaj groszek i kukurydzę. Do gorącego bulionu dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Rybę ułóż w miseczkach. Dodaj posiekany szczypior i wlej bulion wraz z warzywami. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszna galareta sprawdzi się doskonale podana na zimno na przekąskę lub śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na smaczną rybę będzie idealnym dodatkiem do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Galareta jest dobra do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać szczelnie zamkniętą przez kilka dni.

Wartości odżywcze ryby w galarecie z ryby mrożonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
45.78 kcal
160.22 kcal
Białko
4.54 g
15.88 g

Węglowodany w rybie w galarecie z ryby mrożonej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
3.47 g
12.16 g
Węglowodany przyswajalne
2.92 g
10.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
1.62 g
5.65 g
Tłuszcze nasycone
0.53 g
1.86 g
Tłuszcze nienasycone
1.09 g
3.80 g
Tłuszcze jednonasycone
0.65 g
2.27 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
1.53 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol
7.14 mg
25.00 mg

Witaminy w przepisie na ryba w galarecie z ryby mrożonej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
78.59 µg (mcg)
275.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina C
7.72 mg
27.01 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej
Witamina E
0.26 mg
0.90 mg
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
19.43 µg (mcg)
68.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.17 mg
Niacyna
1.48 mg
5.18 mg
Foliany
15.20 µg (mcg)
53.20 µg (mcg)
Beta karoten
603.40 µg (mcg)
2111.90 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ryba w galarecie z ryby mrożonej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
220.75 mg
772.63 mg
Potas
122.60 mg
429.09 mg
Wapń
12.58 mg
44.03 mg
Fosfor
56.31 mg
197.08 mg
Magnez
18.67 mg
65.36 mg
Żelazo
0.26 mg
0.91 mg
Cynk
0.21 mg
0.73 mg
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w galarecie z ryby mrożonej 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w galarecie z ryby mrożonej

Lista alergenów dla ryby w galarecie z ryby mrożonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania ryby w galarecie z ryby mrożonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
mrożony
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ocet spirytusowy
40 ml
4 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 ml
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koszt składników
107.50
Jak oceniasz przepis na ryba w galarecie z ryby mrożonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób