Jajko w galarecie
- Jajko (6 szt.)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Brokuły (230 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Groszek konserwowy (200 g)
- Ocet spirytusowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Żelatyna (40 g)
Przepis na jajko w galarecie krok po kroku
Jajka umieść w garnku i wlej wodę.
Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Jajka wystudź i obierz ze skorupki.
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę.
Wymieszaj dokładnie i wystudź.
Dopraw bulion solą, pieprzem, majerankiem i octem spirytusowym.
Posiekaj natkę pietruszki.
Jajka pokrój na połówki.
Umieść w miseczkach jajka i warzywa.
Zalej bulionem i dodaj natkę pietruszki.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem tartego chrzanu i pieczywa z masłem.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat jajka w galarecie
Jajko w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Jajka w galarecie podać można na śniadanie dla znajomych. Jajka są idealne na Wielkanoc i na imprezę. Jajka można podawać z różnymi dodatkami. Przepis na jajko w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, papryka czerwona, brokuł, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, ocet spirytusowy, natka pietruszki, sól, pieprz, żelatyna, bulion warzywny.
Jak zrobić jajko w galarecie? Jajka umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Jajka wystudź i obierz ze skorupki. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę. Wymieszaj dokładnie i wystudź. Dopraw bulion solą, pieprzem, majerankiem i octem spirytusowym. Posiekaj natkę pietruszki. Jajka pokrój na połówki. Umieść w miseczkach jajka i warzywa. Zalej bulionem i dodaj natkę pietruszki. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem tartego chrzanu i pieczywa z masłem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując smaczne jajka w galarecie to idealna przekąska na co dzień i na święta. Pyszne danie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Jajka są dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez kilka dni. Jajka świetnie smakują na zimno.
Alergeny w jajku w galarecie
Lista alergenów dla jajka w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze jajka w galarecie
Jajko w galarecie to bardzo dobre źródło składników mineralnych oraz witamin. Jajko jest nisko kaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Jajka w galarecie nie zawierają glutenu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.