Indyk w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyk w kremowym sosie pieczarkowym
Indyk w sosie pieczarkowym
Indyk w sosie pieczarkowym to smaczny i szybki pomysł na obiad. Mięso przygotowane w aromatycznym sosie idealnie smakuje podane z kaszą lub makaronem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
246 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Bulion drobiowy (200 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na indyka w sosie pieczarkowym krok po kroku

Mięso z indyka umyj po bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Każdy plasterek oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim mięso, aż straci różowy kolor i lekko się zarumieni. Przełóż mięso do innego naczynia.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.

Na tej samej patelni co wcześniej rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim chwilę cebulę, aż się zeszkli i dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.

Dodaj mięso i wlej bulion. Gotuj chwilę razem.

Wlej śmietanę i dodaj posiekaną pietruszką. Chwilę razem gotuj, aż sos nieco zmniejszy swoją objętość.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na indyka w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,7% osób

Więcej informacji na temat indyka w sosie pieczarkowym

Indyk w sosie pieczarkowym to smaczny i szybki pomysł na obiad. Mięso przygotowane w aromatycznym sosie idealnie smakuje podane z kaszą lub makaronem.

Przepis na indyka w sosie pieczarkowym wykonasz w kilka chwil. Najpierw mięso z indyka umyj po bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Każdy plasterek oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim mięso, aż straci różowy kolor i lekko się zarumieni. Przełóż mięso do innego naczynia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na tej samej patelni co wcześniej rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim chwilę cebulę, aż się zeszkli i dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje. Dodaj mięso i wlej bulion. Gotuj chwilę razem. Wlej śmietanę i dodaj posiekaną pietruszką. Chwilę razem gotuj, aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jeśli wiesz już, jak zrobić indyka w sosie pieczarkowym to nie czekaj i przygotuj go już dziś. W przypadku, gdy chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, możesz użyć śmietany 18% lub 12%. Wówczas dodaj ją dopiero przed samym podaniem, po delikatnym przestudzeniu sosu.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Pierś z indyka podana w sosie pieczarkowym to pyszny i zdrowy pomysł na obiad.

Alergeny w indyku w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla indyka w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze indyka w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

W pieczarkach znaleźć można selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
98.73
246.82
Białko (g)
11.82
29.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.25
3.13
Węglowodany przyswajalne (g)
0.96
2.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.35
13.38
Tłuszcze nasycone (g)
4.02
10.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
2.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.79
61.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
104.68
261.69
Potas (mg)
209.84
524.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.88
19.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka w sosie pieczarkowym 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka w sosie pieczarkowym

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
44.00