Filet z indyka

Opublikowano: 27.05.2021 r., 11:34 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z indyka pieczony z warzywami i serem
Filet z indyka
Filet z indyka pieczony z ziemniakami i warzywami to pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Bardzo szybki i prosty do przygotowania, idealny na każdą okazję.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
391 kcal
Kcal w porcji
435 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry 1 filet (100 g)
  • Marchewka 1 sztuka (45 g)
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki (120 g)
  • Brokuły 3 duże różyczki (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na filet z indyka krok po kroku

Filety indyka obtocz w oliwie i przyprawach.

Warzywa pokrój na mniejsze cząstki, skrop oliwą.

W naczyniu żaroopornym umieść mięso i warzywa.

Podlej odrobiną wody (3-4 łyżki), przykryj folią aluminiową i piecz ok. 40 min w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka

Filet z indyka to świetny, bardzo prosty pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można go przygotować i wykorzystać na wiele różnych sposobów. Pierś z indyka można przygotować w formie smażonego, pieczonego, czy duszonego filetu, kotleta z panierką, pokroić w kostkę i dodać na przykład do sałatki, sosu do makaronu, zapiekanki warzywnej, tortilli czy leczo. Podstawowe składniki, niezbędne do tego, aby przygotować filet z indyka na obiad to oczywiście pierś z indyka, ulubione przyprawy, odrobina oleju lub dobrej jakości oliwy, a jeśli zależy nam na kotlecie w panierce - również mleko, jajka oraz bułka tarta. Przy czym warto pamiętać, że panierka, owszem, nadaje wyjątkowego smaku i wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia mięsa bez panierki, ale jednocześnie chłonie bardzo dużą ilość tłuszczu, który został wykorzystany do smażenia. Warto o tym pamiętać, aby nie przesadzić przypadkowo z jego ilością i filet z indyka, który jest chudym mięsem, nie stał się bombą kaloryczną. Jak zrobić filet z indyka na szybko? Pierś z indyka wystarczy rozbić tłuczkiem, obtoczyć w przyprawach i smażyć na patelni, najlepiej beztłuszczowej lub grillowej. W takiej formie może być składnikiem dania obiadowego z kaszą lub ziemniakami oraz surówką. A inny sposób na to jak przyrządzić filet z indyka? Przyprawione mięso można ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodać warzywa, na przykład ziemniaki, bataty, buraki, pomidory, paprykę czerwoną, buraki, czy kalafiora i piec razem z warzywami. Co prawda czas pieczenia jest dłuższy niż smażenia, ale mięso w takiej formie będzie znacznie łatwiej strawne, a pieczenie nie wymaga ciągłego stania w kuchni i kontrolowania zawartości piekarnika. Poznaj przepis na filet z indyka pieczony z warzywami. To świetny, zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny, który sprawdzi się również w wersji na wynos - wystarczy zapakować go do lunchboxa i zabrać do pracy, czy szkoły. To danie dla każdego i na każdą okazję.

Alergeny w filecie z indyka

Lista alergenów dla fileta z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze fileta z indyka

na 100g gotowej potrawy

Posiłek ma niski indeks glikemiczny, wysoką wartość odżywczą oraz indeks sytości. Nadaje się dla każdego, również dla dzieci, osób odchudzających się, z cukrzycą, insulinoopornością, czy chorobami krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(435g)
Energia (kcal)
89.99
391.45
Białko (g)
6.70
29.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(435g)
Węglowodany (g)
4.94
21.51
Węglowodany przyswajalne (g)
3.18
13.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
7.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(435g)
Tłuszcz (g)
5.37
23.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.42
6.19
Tłuszcze nienasycone (g)
3.95
17.16
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
15.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
3.14
Cholesterol (mg)
12.18
53.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(435g)
Witamina A (µg (mcg))
141.53
615.65
Witamina B6 (mg)
0.34
1.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
1.35
Witamina C (mg)
66.60
289.69
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.20
Witamina E (mg)
1.46
6.33
Retinol (µg (mcg))
1.15
5.00
Tiamina (mg)
0.06
0.25
Ryboflawina (mg)
0.11
0.48
Niacyna (mg)
2.96
12.88
Foliany (µg (mcg))
37.99
165.25
Beta karoten (µg (mcg))
1429.55
6218.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(435g)
Sód (mg)
36.72
159.75
Potas (mg)
261.70
1138.40
Wapń (mg)
23.67
102.95
Fosfor (mg)
76.08
330.95
Magnez (mg)
18.00
78.30
Żelazo (mg)
0.60
2.62
Cynk (mg)
0.50
2.18
Miedź (mg)
0.04
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
100 g
1 filet
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Papryka czerwona
120 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Brokuły
150 g
3 duże różyczki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
44.00