Jak zrobić miękką pierś z indyka?

Jak zrobić miękką pierś z indyka
Jak zrobić miękką pierś z indyka
ikona podziel się
Opublikowano: 10.05.2023 r., 22:45 | Autor: Oliwia Gawron

Pierś z indyka lub kurczaka to rodzaj mięsa, który jest przez nas powszechnie wykorzystywany. Mięso idealnie nadaje się do tradycyjnych dań obiadowych, ale też do lekkostrawnych posiłków. Jednak jak zrobić miękką pierś z indyka?

  1. Mięso dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.
  2. Zamarynuj w oleju z przyprawami. Zostaw ją na 40 minut w lodówce.
  3. Przełóż mięso do szklanego naczynia i dodaj plastry cebuli.
  4. Upiecz mięso w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Dzięki tym trzem wskazówkom Twoja pierś z indyka lub kurczaka będzie zdecydowanie miękka i soczysta.

Jak zrobić miękką pierś z indyka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Mięso z piersi z indyka i kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dlatego większość z nas wykorzystuje je do swoich dań obiadowych. Dlatego koniecznie przekonaj się jak zrobić miękką pierś z indyka tak, aby filet był soczysty.

  1. Mięso dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.
  2. Zamarynuj w oleju z przyprawami. Zostaw ją na 40 minut w lodówce.
  3. Przełóż mięso do szklanego naczynia i dodaj plastry cebuli.
  4. Upiecz mięso w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Dzięki tym trzem wskazówkom Twoja pierś z kurczaka będzie zdecydowanie miękka i soczysta.

W ten sposób w krótkim czasie powstanie mój przepis na pierś z kurczaka, będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Nie zapominaj jednak o dodatkach, idealnie sprawdzi się tutaj ziemniaczane puree.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.

Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się pyszna surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.

Skoro już znasz mój sprawdzony sposób i wiesz, jak długo piec mięso w piekarniku. Wykorzystaj go i przekonaj się jak dobra i smaczna jest delikatna pierś z mięsa drobiowego.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego, mięso na pewno zasmakuje wszystkich Twoim domownikom i gościom, dlatego będzie to jak najbardziej bezpieczna i pewna opcja dla osób w każdym wieku.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić miękką pierś z indyka?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto