Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Opublikowano: 19.05.2021 r., 12:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa soczewicowa z groszkiem
Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Najprostsza do zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian.
Przygotowanie 30 min
234 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Soczewica czerwona (240 g)
  • Bulion warzywny (2500 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Ziemniaki młode (600 g)
  • Masło klarowane (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
  • Groszek ptysiowy (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała, blender, łyżka cedzakowa

Przepis na ekspresową zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym krok po kroku

Soczewicę wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka dodaj bulion i soczewicę - zagotuj. Nie przykrywaj garnka, gotuj na małej mocy palnika.

Podczas gotowania powstaje piana - usuń ją łyżką cedzakową.

Obierz cebulę, ziemniaki i marchewkę. Umyj i pokrój w większe kawałki. Wymieszaj warzywa z 2 łyżkami papryki słodkiej oraz łyżką soli. Dodaj warzywa do soczewicy i ugotuj do miękkości około 30 minut. Garnek można przykryć. Wciąż gotuj na niewielkiej mocy palnika.

Gdy warzywa będą miękkie zblenduj wszystko na krem.

Przygotuj zasmażę. Na patelnię wyłóż masło, dodaj mąkę i podsmażaj 2 minuty aż wszystko nabierze lekko brązowego koloru.

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę. Jeszcze raz wszystko zblenduj dokładnie. Dopraw do smaku według gustu.

Gorącą zupę podawaj w miseczce i posyp groszkiem ptysiowym oraz listkami mięty.

Jak oceniasz przepis na ekspresową zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Najprostsza do zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian.

Ten przepis jest to przepis na tradycyjną zupę krem z soczewicy, którą przygotowuje się w Turcji. Zupa jest naprawdę bardzo łatwa do zrobienia. Do jej zrobienia potrzeba tylko kilka składników. Czas wykonania zupy jest bardzo krótki, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie danie. Jeżeli nie chcesz dodawać jako dodatek groszku ptysiowego możesz zupę podawać z grzankami z bagietki. Danie będzie smakowało równie wspaniale.

Alergeny w ekspresowej zupie krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Lista alergenów dla ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Groszek ptysiowy

Wartości odżywcze ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

na 100g gotowej potrawy

Soczewica może powodować wzdęcia lub bóle brzucha. Z tego powodu nie powinno się jej spożywać w nadmiarze jeśli obserwujesz niekorzystne objawy. Przepis nie należy do niskokalorycznych, ponieważ zawiera zasmażkę. Pomimo wszystko indeks glikemiczny nie jest wysoki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
63.39
234.54
Białko (g)
2.37
8.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
9.52
35.22
Węglowodany przyswajalne (g)
8.30
30.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
4.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
1.92
7.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
2.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
1.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.72
17.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
44.01
162.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.25
15.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.98
48.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.47
1.73
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.36
67.92
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
305.20
1129.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, groszek ptysiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
204.09
755.12
Potas (mg)
152.02
562.47
Wapń (mg)
9.60
35.50
Fosfor (mg)
34.13
126.27
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.65
35.71
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.85
Cynk (mg)
0.33
1.21
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Koszt składników
92.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
240 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 240 g
Bulion warzywny
2500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ziemniaki młode
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Masło klarowane
60 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Groszek ptysiowy
30 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Koszt składników
92.50