Przepis na ekspresową zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym krok po kroku

Składniki
  • Soczewica czerwona 240 g
  • bulion warzywny 2500 ml
  • Cebula 200 g
  • Marchewka 100 g
  • Ziemniaki młode 600 g
  • Masło klarowane 60 g
  • Mąka pszenna typ 500 40 g
  • Koncentrat pomidorowy 40 g
Przyprawy
sól, papryka słodka, mięta świeża
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, blender, łyżka cedzakowa

1. Soczewicę wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka dodaj bulion i soczewicę - zagotuj. Nie przykrywaj garnka, gotuj na małej mocy palnika.

Podczas gotowania powstaje piana - usuń ją łyżką cedzakową.

Obierz cebulę, ziemniaki i marchewkę. Umyj i pokrój w większe kawałki. Wymieszaj warzywa z 2 łyżkami papryki słodkiej oraz łyżką soli. Dodaj warzywa do soczewicy i ugotuj do miękkości około 30 minut. Garnek można przykryć. Wciąż gotuj na niewielkiej mocy palnika.

Gdy warzywa będą miękkie zblenduj wszystko na krem.

Przygotuj zasmażę. Na patelnię wyłóż masło, dodaj mąkę i podsmażaj 2 minuty aż wszystko nabierze lekko brązowego koloru.

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę. Jeszcze raz wszystko zblenduj dokładnie. Dopraw do smaku według gustu.

Gorącą zupę podawaj w miseczce i posyp listkami mięty.

Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Koszt przygotowania dania
62.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ekspresowej zupie krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Najprostsza do zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian.

Ten przepis jest to przepis na tradycyjną zupę krem z soczewicy, którą przygotowuje się w Turcji. Zupa jest naprawdę bardzo łatwa do zrobienia. Do jej zrobienia potrzeba tylko kilka składników. Czas wykonania zupy jest bardzo krótki, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie danie. Jeżeli nie chcesz dodawać jako dodatek groszku ptysiowego możesz zupę podawać z grzankami z bagietki. Danie będzie smakowało równie wspaniale.

Wartości odżywcze ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (370g)
Energia (kalorie)
60.46 kcal
223.68 kcal
Białko
2.28 g
8.44 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w ekspresowej zupie krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Na 100g
Na porcję (370g)
Węglowodany
9.12 g
33.73 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.89 g
29.20 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (370g)
Tłuszcz
1.82 g
6.73 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
4.34 g
Tłuszcze nienasycone
0.65 g
2.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.50 g
1.85 g
Brak danych dla: ziemniaki młode, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ekspresową zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Na 100g
Na porcję (370g)
Witamina B6
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina C
4.28 mg
15.83 mg
Brak danych dla: masło klarowane, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.13 mg
Niacyna
0.47 mg
1.74 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Beta karoten
307.62 µg (mcg)
1138.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ekspresową zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Na 100g
Na porcję (370g)
Sód
199.89 mg
739.59 mg
Potas
150.74 mg
557.74 mg
Wapń
9.67 mg
35.79 mg
Fosfor
34.40 mg
127.27 mg
Magnez
9.73 mg
36.00 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
2.76 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.33 mg
1.22 mg
Miedź
0.12 mg
0.43 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ekspresowej zupie krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Lista alergenów dla ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, papryka słodka, mięta świeża.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
240 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 240 g
bulion warzywny
2500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ziemniaki młode
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Masło klarowane
60 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Liczba porcji:
Razem
87.50
Łączny koszt
62.43
Jak oceniasz przepis na ekspresową zupę krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób