Ciasto z kremem czekoladowym
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Jogurt naturalny (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (100 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Czekolada deserowa - 2 tabliczki (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Mascarpone (500 g)
- Cukier puder (50 g)
- Białko jajka (2 szt.)
Przepis na ciasto z kremem czekoladowym krok po kroku
Do miski wbij 2 jajka i dodaj cukier, całość wymieszaj mikserem.
Do masy dodaj olej i jogurt, następnie delikatnie przemieszaj.
Do miski przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Ciasto przełóż do form wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Do rondelka wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewaj do roztopienia się składników,
Do miski wlej białka i ubij je na sztywną pianę z cukrem pudrem.
Do piany dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
Do serka wlewaj roztopioną czekoladę, cały czas ubijając.
Ciasto przekrój na 3 równe części i każdą przełóż kremem czekoladowym.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta z kremem czekoladowym
Ciasto z kremem czekoladowym to pyszny wypiek, który wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy i uroczystości. Jest bardzo aromatyczne i pełne smaku. Całość zachwyci nie tylko miłośników czekolady, ale każdego, kto ma ochotę na przepyszny deser. Choć wydaje się skomplikowane, wcale takie nie jest. To prawdziwa bomba wśród tortów.
Przepis na ciasto z kremem czekoladowym jest bardzo prosty i nie zabiera tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a najdłuższy etap to pieczenie. Ciasto po upieczeniu jest dość wysokie, dlatego świetnie sprawdzi się również jako tort. Można je dekorować ulubionymi owocami, by prezentowało się jeszcze bardziej elegancko. Świetnie sprawdzą się do tego wiśnie, czy truskawki, których kolor dobrze kontrastuje z ciemną barwą wypieku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z kremem czekoladowym, które skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest proste, ale również niezwykle smaczne. Choć wypełnione po brzegi czekoladą, nie jest ciężkie. Świetnie sprawdzi się zarówno latem, jak i jesienią. Krem czekoladowy robi się na bazie mascarpone i śmietanki, dzięki czemu jest gęsty i nie wypływa z ciasta. Jest też lekki i bardzo puszysty. Sprawdzi się nie tylko w tym cieście. To naprawdę wspaniały pomysł na tort urodzinowy. Jest pyszny i wspaniale wygląda. To ciasto jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ten placek to dobre rozwiązanie dla każdego, kto szuka łatwego pomysłu na efektowny wypiek. Jest wysoki, elegancki i bardzo uniwersalny. Czekoladowy smak to jeden z tych, który raczej pasuje na wszystkie okazji i wszystkim smakuje, więc sprawdzi się bez względu na okoliczności. Bardzo treściwy krem do ciasta sprawia, że już jeden kawałek wystarczy, by całkowicie nasycić się czekoladowym smakiem. Na szczęście ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego nie będzie powodować mdłości. To dobry wybór również dla dzieci, gdyż nie zawiera alkoholu.
Alergeny w cieście z kremem czekoladowym
Lista alergenów dla ciasta z kremem czekoladowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z kremem czekoladowym
Ten deser, tak jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.