Przepis na ciasto z kremem czekoladowym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Do miski wbij 2 jajka i dodaj cukier, całość wymieszaj mikserem.

Do masy dodaj olej i jogurt, następnie delikatnie przemieszaj.

Do miski przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.

Ciasto przełóż do form wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

Do rondelka wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewaj do roztopienia się składników,

Do miski wlej białka i ubij je na sztywną pianę z cukrem pudrem.

Do piany dodaj serek i dokładnie wymieszaj.

Do serka wlewaj roztopioną czekoladę, cały czas ubijając.

Ciasto przekrój na 3 równe części i każdą przełóż kremem czekoladowym.

Ciasto z kremem czekoladowym podane na paterze.
ciasto z kremem czekoladowym
Koszt przygotowania dania
38.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
720 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Ciasto z kremem czekoladowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z kremem czekoladowym

Ciasto z kremem czekoladowym to pyszny wypiek, który wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy i uroczystości. Jest bardzo aromatyczne i pełne smaku. Całość zachwyci nie tylko miłośników czekolady, ale każdego, kto ma ochotę na przepyszny deser. Choć wydaje się skomplikowane, wcale takie nie jest. To prawdziwa bomba wśród tortów.

Przepis na ciasto z kremem czekoladowym jest bardzo prosty i nie zabiera tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a najdłuższy etap to pieczenie. Ciasto po upieczeniu jest dość wysokie, dlatego świetnie sprawdzi się również jako tort. Można je dekorować ulubionymi owocami, by prezentowało się jeszcze bardziej elegancko. Świetnie sprawdzą się do tego wiśnie, czy truskawki, których kolor dobrze kontrastuje z ciemną barwą wypieku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z kremem czekoladowym, które skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest proste, ale również niezwykle smaczne. Choć wypełnione po brzegi czekoladą, nie jest ciężkie. Świetnie sprawdzi się zarówno latem, jak i jesienią. Krem czekoladowy robi się na bazie mascarpone i śmietanki, dzięki czemu jest gęsty i nie wypływa z ciasta. Jest też lekki i bardzo puszysty. Sprawdzi się nie tylko w tym cieście. To naprawdę wspaniały pomysł na tort urodzinowy. Jest pyszny i wspaniale wygląda. To ciasto jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ten placek to dobre rozwiązanie dla każdego, kto szuka łatwego pomysłu na efektowny wypiek. Jest wysoki, elegancki i bardzo uniwersalny. Czekoladowy smak to jeden z tych, który raczej pasuje na wszystkie okazji i wszystkim smakuje, więc sprawdzi się bez względu na okoliczności. Bardzo treściwy krem do ciasta sprawia, że już jeden kawałek wystarczy, by całkowicie nasycić się czekoladowym smakiem. Na szczęście ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego nie będzie powodować mdłości. To dobry wybór również dla dzieci, gdyż nie zawiera alkoholu.

Wartości odżywcze ciasta z kremem czekoladowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
342.97 kcal
720.25 kcal
Białko
6.36 g
13.36 g

Węglowodany w cieście z kremem czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
32.40 g
68.04 g
Węglowodany przyswajalne
30.35 g
63.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.06 g
4.32 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
21.77 g
45.73 g
Tłuszcze nasycone
16.08 g
33.76 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.69 g
11.95 g
Cholesterol
48.98 mg
102.85 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, białko jajka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z kremem czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
38.64 mg
81.14 mg
Wapń
92.21 mg
193.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.77 mg
3.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kremem czekoladowym 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z kremem czekoladowym

Lista alergenów dla ciasta z kremem czekoladowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania ciasta z kremem czekoladowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jogurt naturalny
250 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 ml
Olej rzepakowy
100 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czekolada deserowa
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
62.70
Jak oceniasz przepis na ciasto z kremem czekoladowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób