Ciasto z jagodami i kremem pod bezą

Opublikowano: 13.01.2022 r., 10:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jagodowe z kremem i bezą
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami i kremem to – dosłownie – niebo w buzi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 90 min
524 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cukier (250 g)
  • Masło (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
  • Jagody mrożone (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na ciasto z jagodami i kremem pod bezą krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 140 st. C z termoobiegiem.

Tortownicę odwróć dołem do góry i na wierzchu ułóż papier do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek (żółtka schowaj do lodówki).

Zacznij ubijać białka i podczas ubijania dodawaj stopniowo 200 g cukru (najlepiej drobnego).

Gdy masa będzie gęsta i biała, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj chwilę do połączenia składników.

Na papierze rozsmaruj masę na bezę (na wielkość dna blaszki). Zrób łyżką nierówności, by nie była całkowicie płaska.

Piecz bezę przez godzinę.

Beza jest gotowa, gdy stanie się chrupiąca, a na wierzchu zrobią się pęknięcia.

Gdy piecze się beza, zacznij przygotowywać ciasto kruche.

Mąkę, 50 g cukru, masło, żółtka i łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieć.

Ciasto wstaw do lodówki - niech chłodzi się przez czas pieczenia bezy.

Po upieczeniu bezy odstaw ją do ostudzenia i ponownie wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, tym razem normalnie (w środku - dno i boki).

Ciasto kruche wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj.

Piecz przez 30 minut w 200 st. C.

Upieczone ciasto schłódź.

Jak ciasto kruche będzie zimne, zacznij robić krem.

Śmietankę połącz z mascarpone, kilkoma kroplami aromatu oraz z cukrem pudrem.

Ubij mikserem na gładki krem.

Zimne ciasto kruche posmaruj połową kremu.

Na krem wyłóż równomiernie 250 g jagód mrożonych.

Na jagody wyłóż drugą porcję kremu.

Na kremie ułóż resztę jagód i rozsmaruj po całości.

Przykryj ciasto bezą. Dociśnij.

Ciasto odstaw na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z jagodami i kremem pod bezą

Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami i kremem to – dosłownie – niebo w buzi. Coś wspaniałego… Deser ten jest bardzo kremowy i prosty. Przepis na ciasto z jagodami i kremem jest doskonałą propozycją na pyszną, słodką przekąskę. Każdy, kto lubi słodkości z dużą ilością kremu, będzie nim zachwycony. Jest to dobre rozwiązanie nie tylko na zwykły wypiek. Idealny także na wyjątkowe okazje, na przykład na imprezę urodzinową. Zobacz, jak zrobić ciasto z jagodami i kremem.

Ciasto z jagodami i kremem jest puszyste, kremowe, proste i dobre. Składa się z ciasta kruchego, dużej ilości kremu do ciasta (śmietankowego z mascarpone i cytryną) przełożonego warstwą jagód mrożonych oraz przykrytego bezą. Jak zrobisz ciasto z kremem i jagodami, najlepiej jest je chłodzić przez minimum całą noc. Tak przygotowane ciasto jest doskonałe nawet na większe uroczystości, ponieważ pięknie wygląda.

Co prawda, ciasto z jagodami i kremem nie jest zbyt szybkie do przygotowania, ale zdecydowanie warto spróbować. Wygląda wspaniałe, jest proste i pyszne. Jak zrobić ciasto z jagodami i kremem? Tak jak wspomniałam, ciasto nie jest zbyt szybkie. Cały proces składa się z kilku etapów: beza, ciasto kruche i krem do ciasta. Można sprawić, by całość przebiegła szybciej i sprawniej. Tak więc przepis na ciasto z jagodami i kremem należy zacząć od bezy. Ubij białka z cukrem, a pod koniec dodaj skrobię – wymieszaj całość mikserem tylko do połączenia składników. Upiecz bezę na chrupko. W momencie, gdy beza się piecze, najlepiej będzie zacząć przygotowywać ciasto kruche, a następnie je schłodzić w lodówce. Ciasto kruche szybko zagnieć. Przechowaj je w lodówce podczas pieczenia bezy, a następnie upiecz. W ten sposób beza się studzi, a ciasto się piecze. Ciasto trzeba schłodzić przez zrobieniem kremu. Zrób więc krem do ciasta, w momencie, gdy ono jest już zimne. Jedynie to wydłuża proces przygotowania deseru (czyli czas chłodzenia ciasta kruchego). Wystarczy śmietankę zmiksować z mascarpone, aromatem i cukrem pudrem. Zimne ciasto posmaruj połową kremu, przełóż większą częścią jagód, wyłóż resztę kremu i resztę jagód na wierzchu. Przykryj całość bezą. Jeżeli beza będzie zbyt duża i nie zmieści się do blaszki - obetnij ją po bokach i dobrze przygnieć. Gotowe!

*Chłodzenie ciasta kruchego nie jest koniecznością, ale dobrze wpływa na ciasto. Możesz najpierw upiec ciasto kruche i je schłodzić, a następnie upiec bezę.

*Składniki na ciasto kruche, krem i bezę muszą być wyjęte prosto z lodówki.

*W przepisie na ciasto z jagodami i kremem można wykorzystać jagody mrożone, jagody świeże lub konfiturę z jagód.

Alergeny w cieście z jagodami i kremem pod bezą

Lista alergenów dla ciasta z jagodami i kremem pod bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta z jagodami i kremem pod bezą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto nie należy do niskokalorycznych. Ma sporą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jagody bardzo korzystnie wpływają na wzrok.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
291.63
524.94
Białko (g)
3.83
6.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
25.23
45.41
Węglowodany przyswajalne (g)
24.65
44.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
19.73
35.51
Tłuszcze nasycone (g)
17.33
31.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
4.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
22.85
41.14
Wapń (mg)
29.55
53.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
1.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jagodami i kremem pod bezą 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jagodami i kremem pod bezą

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Jagody mrożone
350 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 350 g
Koszt składników
61.00