Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

Opublikowano: 16.03.2021 r., 21:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z czekoladą i rabarbarem
Ciasto z czekoladą, rabarbarem i budyniem oraz kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 50 min
249 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 22 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 1,5 szklanki (340 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier (270 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Czekolada mleczna - pół tabliczki (50 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (90 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Rabarbar (550 g)
  • Migdały (100 g)
  • Masło (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową krok po kroku

Na początku rabarbar pokrój w małe kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru i odstaw.

Czekoladę posiekaj w większe kawałki (1 cm x 1 cm).

Przygotuj formę do pieczenia (20 cm x 20 cm). Wyłóż papierem do pieczenia.

Wykonaj ciasto kruche: 240 g mąki połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i 180 g cukru. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Szybko zagnieć i dodaj zimne jajko. Wymieszaj i wsyp posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie połącz. Wstaw do lodówki.

Schłodzone ciasto wyłóż na spodzie blaszki i upiecz w 170 stopniach przez około 20 minut.

Przygotuj budyń - zagotuj 2,5 szklanki mleka, w pozostałej połowie rozrób proszek budyniowy dokładnie. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika i wlej budyń. Szybko mieszaj aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, przykryj.

Następny krok to wykonanie kruszonki: posiekane lub zblendowane orzechy połącz ze 100 g mąki, 100 g masła i 70 g cukru . Konsystencja powinna być sypka.

Na podpieczony spód wyłóż budyń. Na to dodaj rabarbar i na końcu posyp kruszonką.

Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza przez około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. Kruchy spód zawiera posiekaną czekoladę. Ciasto najlepsze jest gdy jest jeszcze ciepłe, a kawałki czekolady są większe. Czekolada staje się rozpływającą się w ustach masą czekoladową. Kruszonka zrobiona jest trochę w inny sposób niż ciasto kruche. Tutaj jako kruszonkę wykorzystano orzechy. Wszystko komponuje się naprawdę wyśmienicie.

Alergeny w cieście z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

Lista alergenów dla ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
226.95
249.64
Białko (g)
5.19
5.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
29.85
32.83
Węglowodany przyswajalne (g)
28.67
31.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
1.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
10.57
11.63
Tłuszcze nasycone (g)
6.07
6.67
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
4.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.62
3.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.18
32.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
88.24
97.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.89
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.29
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
86.03
94.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.19
Ryboflawina (mg)
0.18
0.20
Niacyna (mg)
1.20
1.32
Foliany (µg (mcg))
26.33
28.96
Beta karoten (µg (mcg))
27.89
30.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
42.22
46.45
Potas (mg)
203.80
224.18
Wapń (mg)
89.32
98.25
Fosfor (mg)
100.48
110.53
Magnez (mg)
26.51
29.16
Żelazo (mg)
1.16
1.27
Cynk (mg)
0.55
0.60
Miedź (mg)
0.10
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową 77
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową

Koszt składników
61.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
340 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
270 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 270 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Czekolada mleczna
50 g
pół tabliczki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
90 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Rabarbar
550 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 550 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
61.10