Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
- Mąka pszenna typ 550 - 1,5 szklanki (340 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier (270 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Czekolada mleczna - pół tabliczki (50 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (90 g)
- Mleko 2% (750 ml)
- Rabarbar (550 g)
- Migdały (100 g)
- Masło (100 g)
Przepis na ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową krok po kroku
Na początku rabarbar pokrój w małe kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru i odstaw.
Czekoladę posiekaj w większe kawałki (1 cm x 1 cm).
Przygotuj formę do pieczenia (20 cm x 20 cm). Wyłóż papierem do pieczenia.
Wykonaj ciasto kruche: 240 g mąki połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i 180 g cukru. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Szybko zagnieć i dodaj zimne jajko. Wymieszaj i wsyp posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie połącz. Wstaw do lodówki.
Schłodzone ciasto wyłóż na spodzie blaszki i upiecz w 170 stopniach przez około 20 minut.
Przygotuj budyń - zagotuj 2,5 szklanki mleka, w pozostałej połowie rozrób proszek budyniowy dokładnie. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika i wlej budyń. Szybko mieszaj aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, przykryj.
Następny krok to wykonanie kruszonki: posiekane lub zblendowane orzechy połącz ze 100 g mąki, 100 g masła i 70 g cukru . Konsystencja powinna być sypka.
Na podpieczony spód wyłóż budyń. Na to dodaj rabarbar i na końcu posyp kruszonką.
Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza przez około 50 minut.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. Kruchy spód zawiera posiekaną czekoladę. Ciasto najlepsze jest gdy jest jeszcze ciepłe, a kawałki czekolady są większe. Czekolada staje się rozpływającą się w ustach masą czekoladową. Kruszonka zrobiona jest trochę w inny sposób niż ciasto kruche. Tutaj jako kruszonkę wykorzystano orzechy. Wszystko komponuje się naprawdę wyśmienicie.
Alergeny w cieście z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Lista alergenów dla ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Masło
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze ciasta z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.