Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Opublikowano: 25.09.2021 r., 9:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to doskonała propozycja na wilgotne i pyszne ciasto. W sezonie jesiennym koniecznie przygotuj ciasto ze śliwkami jako dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
500 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - Dwie szklanki (350 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Jogurt naturalny (200 ml)
  • Cukier - Półtorej szklanki (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śliwki (700 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką krok po kroku

Ubij jajka z 200g cukru. Dodaj do nich przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, olej i jogurt naturalny, zmiksuj do połączenia składników.

Śliwki wydryluj i pokrój na cztery części. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

Z ciepłego masła i mąki oraz 100 g cukru zagnieć kruszonkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i posyp kruszonką, piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia z wypiekami aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, olej rzepakowy, jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, cukier, śliwki, masło.

Jak zrobić ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką? Na początek w misce ubij jajka z cukrem aż uzyskasz białą masę, dodaj do niej przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, olej rzepakowy i zmiksuj do połączenia składników. Ze śliwek usuń pestki, pokrój je na cztery części i dodaj do ciasta, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto. Zagnieć ciepłe masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka. Wyłóż kruszonkę na wierzch ciasta i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Śliwki są owocami zawierającymi dość spore ilości cukru jednakże przez zawartość błonnika nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jajka użyte w przepisie są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, białko jaja zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Żółtko natomiast zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, ma także właściwości chroniące nas przed występowaniem nowotworów.

Podsumowując ciasto ze śliwkami na jogurcie naturalnym jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Dobre ciasto możesz podać swoim gościom do kawy i herbaty oraz dzieciom jaki wspaniały domowy deser.

Alergeny w cieście jogurtowym ze śliwkami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to kaloryczny wyrób, który nie powinien występować z naszej diecie zbyt często. Słodkich wypieków nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasta domowe zawierają składniki lepszej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
250.48
500.97
Białko (g)
4.88
9.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
31.51
63.03
Węglowodany przyswajalne (g)
31.02
62.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.26
24.53
Tłuszcze nasycone (g)
5.14
10.28
Tłuszcze nienasycone (g)
7.12
14.25
Cholesterol (mg)
64.42
128.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
75.85
151.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.32
6.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.24
138.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
2.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.50
69.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
74.80
149.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
28.28
56.56
Potas (mg)
214.56
429.12
Wapń (mg)
74.74
149.49
Fosfor (mg)
134.33
268.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.15
24.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
2.62
Cynk (mg)
0.49
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
Dwie szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jogurt naturalny
200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Cukier
300 g
Półtorej szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śliwki
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
37.70