Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
- Brzoskwinie w syropie - 6 połówek (330 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 1/4 szklanki (360 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki (190 ml)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami krok po kroku
Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Brzoskwinie wyciągnij z zalewy i odsącz. Następnie pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki.
W średniej misce roztrzep jajka i dodaj jogurt, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz ostudzone masło. Wymieszaj.
W dużej misce umieść przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodę oczyszczoną, cukier oraz sól. Suche składniki wymieszaj i dodaj mokre. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Masę na ciasto przelej do formy z papierem do pieczenia. Na górze ciasta umieść brzoskwinie.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto piecz ok. 50 min.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest bardzo proste do przygotowania. To szybkie ciasto możesz zrobić bez miksera. Wystarczy, że najpierw w osobnych miskach wymieszasz składniki mokre i suche, a potem połączysz je i wlejesz do foremki. Blaszkę na jogurtowiec z brzoskwiniami możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto jogurtowe możesz zrobić z brzoskwiniami z puszki.
Składniki na to wilgotne ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli zależy ci na tym, aby zrobić fit placek, to musisz zamienić niektóre składniki. Zamiast cukru białego warto zdecydować się na jego zamienić, np. ksylitol. Należy zmienić także mąkę.
To ciasto możesz przygotować z kruszonką. Aby wykonać kruszonkę, będziesz potrzebować tylko trzy składniki: masło, cukier i mąkę. Wszystko wystarczy ze sobą zagnieść i rozetrzeć na wybranej wielkości grudki. Następnie kruszonkę należy schować do lodówki i wyciągnąć ją, gdy ciasto będzie trzeba nią posypać (tuż przed wstawieniem do piekarnika).
Warto wziąć pod uwagę to, że każdy piekarnik piecze inaczej. Może się okazać, że temperatura w piekarniku jest większa, niż jest to podane na wyświetlaczu. Obserwuj ciasto, aby na pewno go nie przypalić. Jeśli chcesz się upewnić, czy twoje ciasto jest już gotowe, wbij w nie patyczek do szaszłyków. Gdy na patyczku zostanie ciasto, to trzeba je jeszcze piec.
To ciasto możesz przygotować ze świeżymi brzoskwiniami, morelami, jagodami czy wiśniami. Zamiast ekstraktu z wanilii możesz dodać cukier wanilinowy. Możesz też pokusić się na dodanie otartej skórki z cytryny lub innego wybranego aromatu.
To ciasto możesz też przygotować w inny sposób. Możesz zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Gdy składniki się połączą, stopniowo możesz dodać resztę: mąkę z proszkiem i sodą, rozpuszczone masło lub olej, jogurt i ekstrakt z wanilii. Jeżeli nie chcesz rozpuszczać masła, to możesz zacząć od zmiksowania miękkiego masła z cukrem na jednolitą masę. Następnie należy stopniowo dodać jajka i jogurt, a potem mąkę z proszkiem i sodą. Miksuj tylko do połączenia składników, aby nie zrobić zakalca.
Alergeny w cieście jogurtowym z brzoskwiniami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z brzoskwiniami
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.