Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Opublikowano: 18.10.2021 r., 10:45 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem na blaszce
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku i sera feta doskonale sprawdzi się podczas imprezy lub jako przekąska. Receptura jest łatwa, a zachwyt gości gwarantowany.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie i Czas duszenia 30 min
160 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Szpinak mrożony (350 g)
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (375 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser Feta (150 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak.

Dodaj ser feta i jeszcze przez chwilę trzymaj na patelni. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą.

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przygotuj ciasto francuskie pokrojone w kwadraty.

Na każdy ułóż gotowy farsz i zawiń w kopertę.

Sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w pierniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu zabarwienia się ciasta na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub na sylwestra. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego ze szpinakiem również sprawdzi się również jako podwieczorek. Przekąskę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić ciasto francuskie z szpinakiem i serem? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Następnie dodaj wcześniej rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak i dodaj go do cebuli. Całość podsmaż kilka minut, a na koniec dodaj pokruszony ser feta oraz dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą. Farsz pozostaw jeszcze chwilę na patelni. W między czasie przygotuj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ciasto francuskie pokrojone w kwadraty. Na każdy kwadrat ułóż farsz i zwiń w kopertę. Gotową sakiewkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania przez ciasto złotego koloru.

Przepis na ciasto francuskie z szpinakiem i serem to doskonały pomysł na imprezę. Sakiewki w swoim składzie zawierają szpinak, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Między innymi są to silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nas przed chorobami nowotworowymi lub miażdżycą. Ponadto zawiera duże ilości witaminy C, żelazo, potas i kwas foliowy. Szpinak możemy spożywać surowy lub po obróbce termicznej. Doskonale również sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ponadto szpinak jest bogactwem magnezu, dlatego polecany jest osobom zestresowanym. Jest zalecany dla każdej grupy wiekowej oraz dla kobiet w ciąży ze względy na doskonałe źródło kwasu foliowego w diecie. Szpinak jest również nisko kaloryczny oraz ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo dobre połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ponadto danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i serem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
266.72
160.03
Białko (g)
6.67
4.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
19.17
11.50
Węglowodany przyswajalne (g)
17.49
10.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
18.50
11.10
Tłuszcze nasycone (g)
6.98
4.19
Tłuszcze nienasycone (g)
11.52
6.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.28
5.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
1.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
223.70
134.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.56
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.49
15.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.83
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
85.85
51.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2369.76
1421.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
287.00
172.20
Potas (mg)
168.72
101.23
Wapń (mg)
123.30
73.98
Fosfor (mg)
99.99
59.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.35
21.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.77
1.06
Cynk (mg)
0.88
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
350 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 350 g
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
42.00