Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak.

Dodaj ser feta i jeszcze przez chwilę trzymaj na patelni. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą.

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przygotuj ciasto francuskie pokrojone w kwadraty.

Na każdy ułóż gotowy farsz i zawiń w kopertę.

Sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w pierniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu zabarwienia się ciasta na złoty kolor.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem na blaszce
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
Koszt przygotowania dania
21.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
160 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim ze szpinakiem i serem

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub na sylwestra. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego ze szpinakiem również sprawdzi się również jako podwieczorek. Przekąskę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić ciasto francuskie z szpinakiem i serem? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Następnie dodaj wcześniej rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak i dodaj go do cebuli. Całość podsmaż kilka minut, a na koniec dodaj pokruszony ser feta oraz dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą. Farsz pozostaw jeszcze chwilę na patelni. W między czasie przygotuj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ciasto francuskie pokrojone w kwadraty. Na każdy kwadrat ułóż farsz i zwiń w kopertę. Gotową sakiewkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania przez ciasto złotego koloru.

Przepis na ciasto francuskie z szpinakiem i serem to doskonały pomysł na imprezę. Sakiewki w swoim składzie zawierają szpinak, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Między innymi są to silne przeciwutleniacze, które doskonale chronią nas przed chorobami nowotworowymi lub miażdżycą. Ponadto zawiera duże ilości witaminy C, żelazo, potas i kwas foliowy. Szpinak możemy spożywać surowy lub po obróbce termicznej. Doskonale również sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ponadto szpinak jest bogactwem magnezu, dlatego polecany jest osobom zestresowanym. Jest zalecany dla każdej grupy wiekowej oraz dla kobiet w ciąży ze względy na doskonałe źródło kwasu foliowego w diecie. Szpinak jest również nisko kaloryczny oraz ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo dobre połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ponadto danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
266.72 kcal
160.03 kcal
Białko
6.67 g
4.00 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście francuskim ze szpinakiem i serem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
19.17 g
11.50 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.49 g
10.50 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
18.50 g
11.10 g
Tłuszcze nasycone
6.98 g
4.19 g
Tłuszcze nienasycone
11.52 g
6.91 g
Tłuszcze wielonasycone
2.24 g
1.34 g

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.15 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.83 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
85.85 µg (mcg)
51.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
287.00 mg
172.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
168.72 mg
101.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
123.30 mg
73.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
99.99 mg
59.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
35.35 mg
21.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.77 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.88 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i serem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser feta

Cena przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
350 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 350 g
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób