Przepis na ciasto francuskie z pieczarkami i serem krok po kroku
- Ciasto francuskie 280 g 1 arkusz
- Ser żółty 120 g 6 plastrów
- Pieczarki 100 g
Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na 12 prostokątów.
Na każdym prostokącie umieść po pół plastra żółtego sera.
Pieczarki oczyść i pokój w plasterki.
Na każdym prostokącie ułóż po 3 lub 4 plastry.
Dopraw je solą, pieprzem i ziołami.
Prostokąty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Rogaliki orzechowe
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Ciasto francuskie z szynką
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego

(liczba kalorii)
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem - cechy przepisu
Więcej o cieście francuskim z pieczarkami i serem
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych, ale również bardzo łatwych przekąsek. W tym wydaniu ciasto francuskie smakuje naprawdę wybornie. To zasługa sporego udziału pieczarek, które pod wpływem obróbki termicznej stają się delikatne i chrupiące. Można przygotować tą przekąskę na imprezę, przyjęcie, spotkanie ze znajomymi, ale również po prostu jako podwieczorek albo drugie śniadanie.
Przepis na ciasto francuskie z pieczarkami i serem jest niezwykle prosty, a pozwala stworzyć naprawdę wspaniałe danie, które urzeka smakiem, fakturą i wyglądem. Dodatkowo będzie wspaniałą opcją również dla osób, które na co dzień starają się wybierać zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki. Dzięki odpowiednim dodatkom nawet gotowe ciasto francuskie może stworzyć zdrową opcję. Choć zwykle nie kojarzy się z dietą odchudzającą, dzięki dużej sytości będzie naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich nawet na diecie redukcyjnej. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i pieczarki. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. Całość łączy się z pieczarkami, które choć zwykle cenione tylko ze względu na pyszny smak, są również prawdziwą skarbnicą wartościowych składników. Dostarczają sporo witamin z grupy B, które oprócz tego, że dbają o układ nerwowy są również niezwykle ważne do zachowania zdrowego układu hormonalnego. Grzyby dostarczają również selenu i cynku, pierwiastków, bez których ciężko jest mówić o zdrowym układzie immunologicznym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z pieczarkami i serem z piekarnika, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. całość wychodzi niezwykle smaczna, a przy tym jest też szybka i łatwa. To świetny pomysł na przekąski na sylwestra czy na imprezę, które będą nie tylko pyszne, ale również bardzo eleganckie. Pięknie się prezentują zwłaszcza ze względu na ułożenie pieczarek.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z pieczarkami i serem
Energia i białka
(42g)
Węglowodany w cieście francuskim z pieczarkami i serem
(42g)
Tłuszcze
(42g)
Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z pieczarkami i serem
(42g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z pieczarkami i serem
(42g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty