Przepis na ciasto francuskie z pieczarkami i serem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na 12 prostokątów.

Na każdym prostokącie umieść po pół plastra żółtego sera.

Pieczarki oczyść i pokój w plasterki.

Na każdym prostokącie ułóż po 3 lub 4 plastry.

Dopraw je solą, pieprzem i ziołami.

Prostokąty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem podane z ziołami.
ciasto francuskie z pieczarkami i serem
Koszt przygotowania dania
10.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim z pieczarkami i serem

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych, ale również bardzo łatwych przekąsek. W tym wydaniu ciasto francuskie smakuje naprawdę wybornie. To zasługa sporego udziału pieczarek, które pod wpływem obróbki termicznej stają się delikatne i chrupiące. Można przygotować tą przekąskę na imprezę, przyjęcie, spotkanie ze znajomymi, ale również po prostu jako podwieczorek albo drugie śniadanie.

Przepis na ciasto francuskie z pieczarkami i serem jest niezwykle prosty, a pozwala stworzyć naprawdę wspaniałe danie, które urzeka smakiem, fakturą i wyglądem. Dodatkowo będzie wspaniałą opcją również dla osób, które na co dzień starają się wybierać zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki. Dzięki odpowiednim dodatkom nawet gotowe ciasto francuskie może stworzyć zdrową opcję. Choć zwykle nie kojarzy się z dietą odchudzającą, dzięki dużej sytości będzie naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich nawet na diecie redukcyjnej. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i pieczarki. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. Całość łączy się z pieczarkami, które choć zwykle cenione tylko ze względu na pyszny smak, są również prawdziwą skarbnicą wartościowych składników. Dostarczają sporo witamin z grupy B, które oprócz tego, że dbają o układ nerwowy są również niezwykle ważne do zachowania zdrowego układu hormonalnego. Grzyby dostarczają również selenu i cynku, pierwiastków, bez których ciężko jest mówić o zdrowym układzie immunologicznym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z pieczarkami i serem z piekarnika, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. całość wychodzi niezwykle smaczna, a przy tym jest też szybka i łatwa. To świetny pomysł na przekąski na sylwestra czy na imprezę, które będą nie tylko pyszne, ale również bardzo eleganckie. Pięknie się prezentują zwłaszcza ze względu na ułożenie pieczarek.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(42g)
Energia (kalorie)
398.40 kcal
167.33 kcal
Białko
10.68 g
4.49 g

Węglowodany w cieście francuskim z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(42g)
Węglowodany
26.44 g
11.11 g
Węglowodany przyswajalne
25.40 g
10.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.04 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(42g)
Tłuszcz
27.98 g
11.75 g
Tłuszcze nasycone
11.10 g
4.66 g
Tłuszcze nienasycone
16.88 g
7.09 g
Tłuszcze jednonasycone
13.96 g
5.86 g
Tłuszcze wielonasycone
2.93 g
1.23 g
Cholesterol
27.36 mg
11.49 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(42g)
Witamina A
39.60 µg (mcg)
16.63 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina C
0.42 mg
0.18 mg
Witamina E
0.36 mg
0.15 mg
Retinol
39.36 µg (mcg)
16.53 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.13 mg
Niacyna
3.07 mg
1.29 mg
Foliany
52.12 µg (mcg)
21.89 µg (mcg)
Beta karoten
2.40 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(42g)
Sód
337.00 mg
141.54 mg
Potas
126.80 mg
53.26 mg
Wapń
174.00 mg
73.08 mg
Fosfor
181.84 mg
76.37 mg
Magnez
17.72 mg
7.44 mg
Żelazo
1.59 mg
0.67 mg
Cynk
1.34 mg
0.56 mg
Miedź
0.14 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z pieczarkami i serem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 arkusz
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Ser żółty
120 g
6 plastrów
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 120 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
19.20
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób