Przepis na faworki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Ciasto wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem.

Rozwiń płat ciasta i pokrój go na prostokątne kawałki.

Każdy kawałek natnij nożem na środku. Przepleć jeden bok ciasta przez nacięcie.

Faworki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W misce rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj faworki.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10 minut.

Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Faworki z ciasta francuskiego podane na talerzyku.
Faworki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
24.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
319 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Faworki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o faworkach z ciasta francuskiego

Faworki z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na szybkie i smaczne łakocie. Faworki można podać dzieciom na podwieczorek jako dodatek do kakao. Przepis na faworki z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cukier puder, jajko.

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego? Ciasto wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem. Rozwiń płat ciasta i pokrój go na prostokątne kawałki. Każdy kawałek natnij nożem na środku. przepleć jeden bok ciasta przez nacięcie. Faworki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W misce rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj faworki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększa swoją objętość. Po upieczeniu staje się chrupiące i złote. Ciasto francuskie zawiera gluten, jest więc nie wskazane dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Ciasto francuskie jest bardzo często wykorzystywane w kuchni. Służy ono jako baza deserów oraz dań wytrawnych. Jest bardzo wdzięcznym produktem, a wypieki z niego zawsze się udają.

Podsumowując dobre faworki z ciasta francuskiego to prosty przepis na deser. Faworki można przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Faworki z ciasta francuskiego dłużej zachowują świeżość niż drożdżowe wypieki. Faworki można przygotować także w wersji wytrawnej, wystarczy wierzch ciasta posypać startym serem i papryką ostrą. Słone faworki można podać jako dodatek do zupy krem lub sałatki. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska z domową pastą warzywną.

Wartości odżywcze faworków z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
492.01 kcal
319.80 kcal
Białko
6.63 g
4.31 g

Węglowodany w faworkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
49.72 g
32.32 g
Węglowodany przyswajalne
48.57 g
31.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
0.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
29.88 g
19.42 g
Tłuszcze nasycone
9.19 g
5.98 g
Tłuszcze nienasycone
20.69 g
13.45 g
Tłuszcze jednonasycone
16.80 g
10.92 g
Tłuszcze wielonasycone
3.89 g
2.53 g
Cholesterol
31.24 mg
20.30 mg

Witaminy w przepisie na faworki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A
13.44 µg (mcg)
8.73 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina E
0.50 mg
0.33 mg
Retinol
13.44 µg (mcg)
8.73 µg (mcg)
Tiamina
0.31 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.17 mg
Niacyna
3.19 mg
2.07 mg
Foliany
63.49 µg (mcg)
41.27 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na faworki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
202.31 mg
131.50 mg
Potas
58.46 mg
38.00 mg
Wapń
12.49 mg
8.12 mg
Fosfor
62.43 mg
40.58 mg
Magnez
13.22 mg
8.59 mg
Żelazo
2.11 mg
1.37 mg
Cynk
0.51 mg
0.33 mg
Miedź
0.09 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków z ciasta francuskiego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w faworkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla faworków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania faworków z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
1000 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 5
21.74
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
200 g
1 szklanka
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na faworki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.0% osób