Rogaliki z ciasta francuskiego

rogaliki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest popularnym rodzajem ciasta, które składa się z warstwowo ułożonych cienkich listków. Właśnie taką formę ciasto przybiera głównie dzięki pieczeniu go w wysokiej temperaturze i sporej zawartości tłuszczu, a także specyficznemu wałkowaniu ciasta francuskiego. Składa się ono z dwóch rodzajów ciast, mianowicie tzw. gruntu i ciasta maślanego. Maślane powinno się umieścić na podstawowym w ten sposób, żeby oba ciasta utworzyły kopertę – później się ją kilkukrotnie rozwałkowuje, aby utworzyć finalną wersję ciasta. Upieczone ciasto francuskie wykorzystać można do wielu deserów, np. do utworzenia rogalików z nadzieniem czekoladowym lub owocowym. Można również na jego bazie przyrządzić wytrawne potrawy, takie jak paszteciki z mięsem i warzywami.

Rogaliki z ciasta francuskiego - polecane przepisy

Rogaliki z ciasta francuskiego - pozostałe przepisy

Rogaliki z ciasta francuskiego – przepisy na kruche rogaliki

Rogaliki z ciasta francuskiego to pyszny deser, który doskonale pasuje do popołudniowej kawy, na śniadanie i na lunch. Jeśli chcesz zaskoczyć gości lub najbliższych, warto przygotować właśnie rogaliki z ciasta francuskiego. Nie dość, że robi się ja naprawdę błyskawicznie, to w dodatku ich przygotowanie nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnej lub wieloletniego doświadczenia. W jaki sposób zawijać ciasto francuskie, żeby upiec z niego rogaliki? Jaki jest najlepszy przepis na rogaliki nadziewane z dżemem lub z czekoladą? Czy rogaliki mogą mieć tylko nadzienie na słodko? Dowiedz się więcej na temat ciasta francuskiego i sprawdź, jakie rogaliki warto z niego upiec!

Przepis na smaczne rogaliki z ciasta francuskiego na słodko, krok po kroku

Skąd wzięło się ciasto francuskie? Czym tak naprawdę się ono wyróżnia?

Ciasto francuskie pochodzi ze średniowiecznego Rzymu i Grecji – a przynajmniej tak twierdzą najwięksi pasjonaci kulinarni. Pierwszy raz oficjalnie wspomniano o cieście francuskim jednak dopiero w 1650 roku we Francji. Wówczas jednak znane było ono pod nazwą poite fevilletee. W naszym kraju ciasto francuskie pojawiło się znacznie później, ponieważ dopiero w okolicy XVIII wieku. Ciasto francuskie w zasadzie nie jest jednym ciastem, a mieszanką aż dwóch rodzajów ciast – mianowicie podstawowego (czyli gruntowego) i maślanego. Pierwsze ciasto, a więc tzw. grunt, robi się z mąki pszennej, soli, jaj i kwasu organicznego. Z kolei ciasto maślane przygotowuje się (jak sama nazwa wskazuje) z masła i niewielkiej ilości mąki. Oba ciasta powinny zostać połączone ze sobą tak, aby można było zrobić z nich charakterystyczną kopertę.

W jaki sposób powinno się zawijać maślane i podstawowe ciasto? Należy je rozwałkować na ok. 2 cm grubości, po czym złożyć na kilka warstw i włożyć do lodówki, żeby je porządnie ochłodzić. Aby ciasto francuskie było doskonałe w smaku i konsystencji, powinno się tę samą czynność powtórzyć ok. 5 razy – albo więcej, jak tylko zajdzie taka potrzeba. Dzięki przechłodzeniu ciasta przed kolejnym wałkowaniem tłuszcz będzie mógł się zestalić. Oznacza to, że w momencie topienia się nada on całemu ciastu pożądanej kruchości, z jakiej zresztą słynie ciasto francuskie. Powinno się je piec w rozgrzanym do ok. 200 st. C piekarniku. Ciasto francuskie można też oczywiście zamrozić, jeśli zrobi się go naprawdę sporą ilość. Należy jednak pamiętać o tym, żeby zamrażać je w lodówce. W zamrażarce ciasto francuskie może przeleżeć nawet do 18 miesięcy.

Czy ciasto francuskie jest zdrowe? Sprawdź najważniejsze właściwości!

Ciasto francuskie, jak pewnie zdążyłeś się już przekonać, nie ma najbardziej zdrowego na świecie składu. Właśnie dlatego nie jest zbyt często polecane na żadnej diecie. Jako że jest w nim sporo tłuszczu, ciasto francuskie zawiera wiele kalorii. Jeśli zmagasz się z nadwagą albo otyłością, nie powinieneś go jeść. Oczywiście nie jest tak, że powinno się za wszelką cenę wystrzegać ciasta francuskiego. Owszem, można je spożywać, jednak w minimalnej ilości i tylko sporadycznie – na specjalne okazje. Co ciekawe, w cieście francuskim znajdują się pewne wartości odżywcze, więc nie są to do końca same puste kalorie. Można w nim bowiem wymienić kilka substancji mineralnych i witamin:

  • mangan,
  • selen,
  • żelazo,
  • błonnik,
  • witaminy z grupy B.

Nie można zapominać jednak o tym, że ciasto francuskie to rzeczywiście dość kaloryczna przekąska. W zaledwie 100 g ciasta francuskiego jest ponad 500 kalorii! Sporo w nim również cholesterolu, tłuszczu i węglowodanów. Czy osoby borykające się z otyłością lub nadwagą to jedyne, które nie powinny często jeść ciasta francuskiego? Nie, muszą na nie uważać również ci, którzy zmagają się z dolegliwościami trzustki i wątroby, a także zaburzeniami gospodarki lipidowej. Wszystko przez to, że w cieście francuskim jest spora ilość cholesterolu.

Do czego wykorzystać można ciasto francuskie? Znakomicie sprawdza się ono jako dodatek do różnych słodkich deserów – a raczej stanowi często jego główny element. Bardzo smaczne są np. ciastka i rogaliki z ciasta francuskiego. Znakomicie sprawdzają się zarówno te z dżemem i z czekoladą, jak i te, których nadzienie jest budyniowe. Równie dobrze ciasto francuskie można po prostu posmarować masą jajeczną i posypać cukrem, ewentualnie polać je miodem i doprawić cynamonem albo bakaliami. Ciasto francuskie można też oczywiście przyrządzić na słono. W wytrawnej wersji świetnie sprawdzą się paszteciki w cieście francuskim, a także ciasto z nadzieniem mięsno-warzywnym (np. wieprzowina z cukinią, bakłażanem, botwinką czy szpinakiem).

Najciekawsze pomysły na rogaliki z ciasta francuskiego – sprawdź wszystkie!

Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą – prosty przepis, krok po kroku

Rogaliki drożdżowe z czekoladą są przepyszną propozycją zarówno na popołudniowy deser do kawy, jak i pożywne śniadanie lub lunch do szkoły. Do przygotowania rogalików z ciasta francuskiego potrzebować będziesz na pewno kilku składników: świeżych drożdży, mąki pszennej typ 500, mleka 2%, masła, żółtek jaj, cukru białego, kremu czekoladowego, cukru z wanilią i cukru pudru. Rogaliki są bardzo proste do przygotowania, więc z ich upieczeniem nie będzie miał problemu nawet największy laik cukiernictwa. Wystarczy trzymać się przepisu, krok po kroku.

Podgrzej mleko w rondelku, żeby było ciepłe. Następnie dodaj mąkę, cukier i drożdże. Odstaw je w ciepłe miejsce na pół godziny. W osobnym naczyniu przesiej ze sobą mąkę, biały cukier, rozczyn i cukier waniliowy, po czym wbij do środka żółtka i zmieszaj całość. Roztop masło w rondelku i dodaj do niego mleko – dokładnie wymieszaj i wystudź. Przelej całość do miski z ciastem i wymieszaj je łyżką, po czym wyrób ciasto ręcznie i odstaw na mniej więcej godzinę, aż wyrośnie. Podziel ciasto na cztery części i z każdej ulep równe kule. Dokładnie je rozwałkuj, po czym podziel na trójkąty. W najszerszym fragmencie rozsmaruj krem czekoladowy i zroluj całość tak, aby utworzyć rogaliki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ułóż na niej rogaliki (nie mogą się ze sobą stykać, inaczej się nie upieką!) i poczekaj, aż ciasto wyrośnie. Ile piec rogaliki? Otóż przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Deser posyp cukrem do smaku.

Rogaliki z ciasta francuskiego możesz upiec na dowolną okazję – zarówno na poczęstunek dla niespodziewanych gości, jak i lunch w pracy lub poobiedni deser dla całej rodziny. Nie dość, że deser smakuje naprawdę wybornie, to w dodatku świetnie się prezentuje. Fantastyczny smak rogalików na pewno zachwyci nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, więc spokojnie poradzą z nim sobie nawet mało doświadczone w cukiernictwie osoby. Warto jednak poświęcić odrobinę wolnego czasu na przygotowanie rogalików, ponieważ wymagają one dokładnego wyrobienia ciasta, żeby idealnie smakowały i miały perfekcyjną formę. Co do kremu czekoladowego, jaki znaleźć ma się w rogalikach, w zasadzie może być on dowolny (np. klasyczna Nutella). W wersji fit rogalików możesz równie dobrze użyć kostek gorzkiej czekolady i zawinąć je w ciasto francuskie. Jeśli wolisz słodsze rogaliki, wykorzystaj czekoladę deserową.

Rogaliki drożdżowe z powidłami – ciekawy przepis na deser dla całej rodziny

Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych smacznym i słodkim deserem po obiedzie? Upiecz dla nich rogaliki z ciasta francuskiego, dodając do nich domowe powidła truskawkowe. Jeśli takich nie masz, wspaniale sprawdzi się również niskosłodzony dżem z marketu spożywczego! Do przygotowania deseru potrzebować będziesz następujących składników: świeże drożdże, mąka pszenna typ 550, mleko 2%, masło, cukier biały, żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i niskosłodzony dżem truskawkowy. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, więc każdy powinien z nim sobie wspaniale poradzić.

Najpierw podgrzej mleko w rondelku, aby było ciepłe. Dodaj drożdże, mąkę i cukier, po czym odstaw na 30 minut do ciepłego miejsca. Przesiej w osobnej misce mąkę z rozczynem i dwoma cukrami. Dodaj żółtka i porządnie wymieszaj całość. Roztop masło i dodaj do niego mleko, następnie wymieszaj je i ostudź. Przelej wszystko do miski z ciastem i wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wyrób rękoma i odstaw je na godzinę, żeby mogło wyrosnąć. Następnie podziel je na cztery części i – podobnie jak w poprzednim przepisie – ulep z nich kule. Każdą rozwałkuj i podziel na trójkąty. W najszerszym miejscu rozsmaruj domowe powidła albo dżem truskawkowy i zroluj na rogaliki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej rogaliki tak, żeby się ze sobą nie stykały. Poczekaj do wyrośnięcia ciasta i piecz rogaliki w 180 st. C przez ok. 20 minut. Oprósz gotowy wypiek cukrem pudrem.

Jeśli chcesz sprawić bliskim przyjemność, koniecznie upiecz dla nich rogaliki z ciasta francuskiego. Nie dość, że są naprawdę przepyszne i aromatyczne, to w dodatku doskonale komponują się z popołudniową kawą lub kakao. Rogaliki zrobione według tego konkretnego przepisu będą niezwykle kruche, z kolei słodkie nadzienie pod wpływem ciepła piekarnika niesamowicie się w nich roztopi. Będąc miłośnikiem domowych wypieków, nie sposób przynajmniej raz nie zrobić tego smacznego deseru. Rogaliki z ciasta z francuskiego są idealną alternatywą dla wszelakich słodyczy z marketów spożywczych. Robiąc je samodzielne, wiesz, co jesz. Rogaliki nie zawierają wobec tego żadnych wzmacniaczy smaku, ulepszaczy czy konserwantów. Możesz je zaproponować najbliższym zarówno na śniadanie, jak i na deser. Warto zrobić rogaliki również na specjalną okazję, np. urodziny, imieniny, rocznicę czy chrzest.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto