Przepis na ciasto francuskie z warzywami krok po kroku
- Ciasto francuskie 275 g 1 opakowanie
- Marchewka 180 g 4 sztuki
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
- Papryka czerwona 230 g 1 sztuka
- Żółtko jajka 1 szt. 1 sztuka
Marchewkę i cebulę umyj i obierz. Paprykę również umyj i pozbaw gniazda nasiennego.
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć cebulę i zeszklij na złoty kolor.
Następnie dodaj przygotowaną wcześniej marchewkę.
Gdy marchewka zacznie tracić kolor dodaj przygotowaną wcześniej paprykę.
Dolej 3 łyżki wody. Dodaj pół łyżeczki curry, pół łyżeczki imbiru, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.
Farsz duś około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ciasto francuskie rozłóż i na jego połowę wyłóż przygotowany farsz.
Pustą połową ciasta przykryj farsz i zlep dokładnie brzegi. Natnij delikatnie ciasto w poprzek.
Wierzch posmaruj żółtkiem.
Gotowe ciasto z farszem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 25minut w 180 stopniach, aż ciasto się zrumieni.
Często zadawane pytania
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Rogaliki orzechowe
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Ciasto francuskie z szynką
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego

(liczba kalorii)
Ciasto francuskie z warzywami - cechy przepisu
Więcej o cieście francuskim z warzywami
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.
Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić ciasto francuskie z warzywami proponujemy wykorzystać szybkie, dobre i proste rozwiązanie jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.
Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.
Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są często bardzo łatwe. Tym samym może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe lub danie na imprezę. Konsystencja surowego ciasta francuskiego umożliwia formowanie go w różne kształty takie jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.
W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie w towarzystwie warzyw, mięs lub ryb. Jeśli martwisz się o to, jak zrobić ciasto francuskie z warzywami to w naszej, wersji przepis na ciasto francuskie z warzywami ma w sobie farsz z marchewki i czerwonej papryki, ponieważ są one bardzo dobrym źródłem witaminy C, tak istotnej w sezonie jesienno-zimowym. Obecność karotenu, występującego w żółtopomarańczowym barwniku roślin korzystnie wpływa na pracę wzroku i układu odpornościowego. Dzięki doprawieniu przyprawą curry i imbirem uzyskamy dodatkowy efekt rozgrzewający oraz antyoksydacyjny.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z warzywami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w cieście francuskim z warzywami
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z warzywami
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z warzywami
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z warzywami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka