Ciasto francuskie z warzywami

Opublikowano: 12.10.2021 r., 13:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie ciasto z warzywami
Ciasto francuskie z warzywami
Ciasto francuskie z warzywami to idealny pomysł na szybki, niskokaloryczny obiad bogaty w warzywa, który zapewni jedną z zalecanych pięciu porcji warzyw w ciągu dnia.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas duszenia 40 min
449 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Marchewka - 4 sztuki (180 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
  • Żółtko jajka - 1 sztuka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry, imbir mielony, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, obieraczka, papier do pieczenia, pędzelek, drewniana łyżka

Przepis na ciasto francuskie z warzywami krok po kroku

Marchewkę i cebulę umyj i obierz. Paprykę również umyj i pozbaw gniazda nasiennego.

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć cebulę i zeszklij na złoty kolor.

Następnie dodaj przygotowaną wcześniej marchewkę.

Gdy marchewka zacznie tracić kolor dodaj przygotowaną wcześniej paprykę.

Dolej 3 łyżki wody. Dodaj pół łyżeczki curry, pół łyżeczki imbiru, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.

Farsz duś około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ciasto francuskie rozłóż i na jego połowę wyłóż przygotowany farsz.

Pustą połową ciasta przykryj farsz i zlep dokładnie brzegi. Natnij delikatnie ciasto w poprzek.

Wierzch posmaruj żółtkiem.

Gotowe ciasto z farszem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz około 25minut w 180 stopniach, aż ciasto się zrumieni.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z warzywami

Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić ciasto francuskie z warzywami proponujemy wykorzystać szybkie, dobre i proste rozwiązanie jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.

Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są często bardzo łatwe. Tym samym może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe lub danie na imprezę. Konsystencja surowego ciasta francuskiego umożliwia formowanie go w różne kształty takie jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.

W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie w towarzystwie warzyw, mięs lub ryb. Jeśli martwisz się o to, jak zrobić ciasto francuskie z warzywami to w naszej, wersji przepis na ciasto francuskie z warzywami ma w sobie farsz z marchewki i czerwonej papryki, ponieważ są one bardzo dobrym źródłem witaminy C, tak istotnej w sezonie jesienno-zimowym. Obecność karotenu, występującego w żółtopomarańczowym barwniku roślin korzystnie wpływa na pracę wzroku i układu odpornościowego. Dzięki doprawieniu przyprawą curry i imbirem uzyskamy dodatkowy efekt rozgrzewający oraz antyoksydacyjny.

Alergeny w cieście francuskim z warzywami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
224.84
449.67
Białko (g)
3.46
6.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
20.20
40.41
Węglowodany przyswajalne (g)
18.28
36.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
3.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.79
29.59
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
8.85
Tłuszcze nienasycone (g)
10.37
20.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.43
16.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
3.88
Cholesterol (mg)
26.46
52.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
236.62
473.24
Witamina B6 (mg)
0.14
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.10
Witamina C (mg)
38.06
76.12
Witamina E (mg)
1.01
2.02
Retinol (µg (mcg))
9.05
18.10
Tiamina (mg)
0.17
0.35
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
1.90
3.81
Foliany (µg (mcg))
49.23
98.45
Beta karoten (µg (mcg))
2276.45
4552.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
101.48
202.96
Potas (mg)
171.25
342.50
Wapń (mg)
18.66
37.33
Fosfor (mg)
48.32
96.65
Magnez (mg)
12.77
25.54
Żelazo (mg)
1.15
2.29
Cynk (mg)
0.38
0.76
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z warzywami 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z warzywami

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Marchewka
180 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Żółtko jajka
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
46.00