Croissanty z ciasta francuskiego

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące croissanty na białym tle
Croissanty z ciasta francuskiego
Croissanty z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko lub przekąskę do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne croissanty z czekoladą.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
388 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (300 g)
  • Czekolada gorzka - 10 kostek (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na croissanty z ciasta francuskiego krok po kroku

Ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego trójkąty.

Na każdym trójkącie ułóż kostkę czekolady i zawiń jak rogaliki.

Gotowe rogaliki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Croissanty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Upieczone rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na croissanty z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat croissantów z ciasta francuskiego

Croissanty z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego z czekoladą świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy. Sprawdzony przepis na croissanty z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania croissantów potrzebne będą jedynie dwa produkty: ciasto francuskie oraz czekolada gorzka.

A jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż kostkę czekolady i zawiń jak rogaliki. Gotowe rogaliki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Croissanty piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto francuskie to specyficzne ciasto o warstwowej strukturze cienkich listków. Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując: szybkie w przygotowaniu croissanty z ciasta francuskiego, to doskonała propozycja na śniadanie. Rogaliki z czekoladą świetnie sprawdzą się również jako dodatek do kawy lub herbaty. Croissanty z ciasta francuskiego warto zabrać ze sobą jako słodką przekąskę do pracy lub spakować w długą podróż. Przepis na rogaliki jest bardzo prosty, a produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w croissantach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla croissantów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze croissantów z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Croissanty z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczny desery lub śniadanie na słodko. Do przygotowania rogalików możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub zrobić je samodzielnie w domu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
555.00
388.50
Białko (g)
7.13
4.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
46.14
32.30
Węglowodany przyswajalne (g)
43.71
30.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
38.13
26.69
Tłuszcze nasycone (g)
13.61
9.52
Tłuszcze nienasycone (g)
24.52
17.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
20.16
14.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.37
3.06
Cholesterol (mg)
0.86
0.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
0.43
0.30
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.02
Witamina E (mg)
0.46
0.32
Tiamina (mg)
0.35
0.24
Ryboflawina (mg)
0.25
0.17
Niacyna (mg)
3.69
2.59
Beta karoten (µg (mcg))
3.57
2.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
214.86
150.40
Potas (mg)
133.29
93.30
Wapń (mg)
17.43
12.20
Fosfor (mg)
88.57
62.00
Magnez (mg)
38.86
27.20
Żelazo (mg)
3.10
2.17
Cynk (mg)
0.83
0.58
Miedź (mg)
0.27
0.19
Mangan (mg)
0.61
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny croissantów z ciasta francuskiego 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania croissantów z ciasta francuskiego

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Czekolada gorzka
50 g
10 kostek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
15.00