Ciasto francuskie na słodko

Opublikowano: 12.10.2021 r., 8:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie na słodko podane na drewnianym półmisku.
Ciasto francuskie na słodko
Ciasto francuskie na słodko to doskonała propozycja na szybkie domowe ciastka. Uniwersalność ciasta francuskiego pozwala na dobranie farszu zgodnie z naszymi upodobaniami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
262 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Jabłko 2 duże sztuki (400 g)
  • Masło (30 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Mleko 3,2% 2 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie na słodko krok po kroku

Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę, wyciśnij sok z cytryny i obsyp mąką ziemniaczaną, na patelni rozpuść masło, dodaj do niego jabłka, cukier z prawdziwą wanilią i cynamon. Smaż jabłka, aż zmiękną i wytworzą gęsty sos.

Ciasto francuskie pokrój w kwadraty, na środku każdego z nich umieść po łyżce jabłek.

W miseczce rozbełtaj białko jaja z mlekiem i posmaruj nim brzegi każdego kawałka ciasta. Możesz je także posypać gruboziarnistym cukrem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Upieczone ciasto francuskie na słodko wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego na słodko

Ciasto francuskie na słodko to pomysł na szybkie domowe łakocie. Ciasto jest uniwersalne w smaku i świetnie komponuje się z owocami, kremem czekoladowym, budyniem a także dżemem lub samym cukrem na wierzchu. Przepis na ciasto francuskie na słodko jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Dobre ciastka przygotujesz z następujących produktów spożywczych: ciasto francuskie, jabłka, masło, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny oraz mąka ziemniaczana i białko jaja z mlekiem do posmarowania.

A więc jak zrobić ciasto francuskie na słodko? Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę, wyciśnij sok z cytryny i obsyp mąką ziemniaczaną, na patelni rozpuść masło, dodaj do niego jabłka, cukier z prawdziwą wanilią i cynamon. Smaż jabłka aż zmiękną i wytworzą gęsty sos. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty, na środku każdego z nich umieść po łyżce jabłek. W miseczce rozbełtaj białko jaja z mlekiem i posmaruj nim brzegi każdego kawałka ciasta. Możesz je także posypać gruboziarnistym cukrem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne takie jak cynamon mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.

Podsumowując pomysł na ciastka z gotowego ciasta francuskiego świetnie smakują do kawy lub herbaty a także podane dla dzieci z kakao. Dobre i szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie na słodko zasmakuje nawet wymagającym gościom. Ciasto francuskie zawsze się udaje, więc jeśli nie jesteś mistrzem wypieków śmiało przygotuj właśnie takie ciastka.

Alergeny w cieście francuskim na słodko

Lista alergenów dla ciasta francuskiego na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta francuskiego na słodko

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie na słodko to kaloryczny wyrób, unikać go powinny osoby chore na cukrzycę. Zwracać uwagę na ilość wypieku powinny także osoby na diecie redukcyjnej. A także mające problem z prawidłowym poziomem cholesterolu we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
292.20
262.98
Białko (g)
3.90
3.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
27.00
24.30
Węglowodany przyswajalne (g)
25.22
22.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
18.89
17.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.81
6.13
Tłuszcze nienasycone (g)
12.08
10.87
Cholesterol (mg)
7.21
6.49
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
24.00
21.60
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.02
Witamina E (mg)
0.39
0.35
Retinol (µg (mcg))
22.29
20.06
Tiamina (mg)
0.19
0.17
Ryboflawina (mg)
0.15
0.14
Niacyna (mg)
1.89
1.70
Foliany (µg (mcg))
35.69
32.12
Beta karoten (µg (mcg))
15.85
14.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
115.14
103.63
Potas (mg)
104.14
93.73
Wapń (mg)
13.26
11.94
Fosfor (mg)
37.96
34.17
Magnez (mg)
11.31
10.18
Żelazo (mg)
1.17
1.06
Cynk (mg)
0.27
0.24
Miedź (mg)
0.07
0.06
Mangan (mg)
0.23
0.21
Brak danych dla: białko jajka, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego na słodko 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego na słodko

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
30 ml
2 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Koszt składników
32.00