Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 13 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek

Rulon ciasta rozłóż na stole i wytnij trójkąty.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Przełóż do garnka, dodaj cukier i cynamon, gotuj do momentu ich rozpadnięcia się.

Na każdy kawałek dodaj odrobinę jabłek i zawiń ciasto w rogalik.

Przełóż je na blaszkę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Gdy rogaliki ostygną posyp cukrem pudrem.

Często zadawane pytania

rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
Koszt przygotowania dania
11.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
144 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogalikach z ciasta francuskiego z jabłkami

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami, które będzie pyszne nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.

Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.

Gdy korzystasz z gotowej wersji ciasta, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis z rogalikami oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz Twoje

rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami będą dobre.

Zatem jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami?

Zacznijmy od przygotowania owoców. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i cynamon, gotuj do momentu ich rozpadnięcia się. Rulon ciasta rozłóż na stole i wytnij trójkąty. Na każdy kawałek dodaj odrobinę jabłek i zawiń ciasto w rogalik. Przełóż ciastka na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Upiecz je w piekarniku przez 15 - 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie nie wyciągaj ich od razu, pozostaw na chwilę w piekarniku, tak aby nie opadły. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dzięki któremu w krótkim czasie przygotujesz przekąskę na słodko, a samodzielne przygotowanie domowych łakoci okazuje się łatwe i szybkie. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnię. Z jednego takiego rulonu ciasta wyjdzie około 13 większych ciastek francuskich z jabłkami.

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
288.84 kcal
144.42 kcal
Białko
2.73 g
1.36 g
Fenyloalanina
0.13 mg
0.07 mg

Węglowodany w rogalikach z ciasta francuskiego z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
40.14 g
20.07 g
Węglowodany przyswajalne
38.00 g
19.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.14 g
1.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
13.47 g
6.74 g
Tłuszcze nasycone
4.18 g
2.09 g
Tłuszcze nienasycone
9.29 g
4.64 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
1.54 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.30 mg
0.15 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.06 mg
Niacyna
1.52 mg
0.76 mg
Foliany
28.79 µg (mcg)
14.40 µg (mcg)
Beta karoten
12.73 µg (mcg)
6.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
88.52 mg
44.26 mg
Potas
72.48 mg
36.24 mg
Wapń
15.83 mg
7.91 mg
Fosfor
26.30 mg
13.15 mg
Magnez
8.50 mg
4.25 mg
Żelazo
1.04 mg
0.52 mg
Cynk
0.22 mg
0.11 mg
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Mangan
0.35 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z jabłkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z jabłkami

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
17.30
Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób