Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w półksiężyce.

Jabłka włóż do miski, dodać do nich 3 łyżki cukru pudru, cynamon oraz połowę soku z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie pokój na trójkąty.

Na każdy trójkąt nałóż pokrojone jabłka i zawiń na kształt rogalików.

Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Pozostały cukier puder, sok z cytryny oraz 3 łyżki wody zagotuj na małym ogniu, do momentu, gdy cukier się rozpuści.

Upieczone rogaliki wyciągnij z piekarnika, posmaruj lukrem i pozostaw do wystygnięcia.

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem podane w drewnianym koszyczku. Część rogalików leży na stole.
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
10.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
59

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogalikach z ciasta francuskiego z jabłkiem

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem to doskonała propozycja na pyszne rogaliki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne rogaliki z ciasta francuskiego doskonale smakują również z dodatkiem kakao. Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rogalików potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jabłka, cynamon, cukier puder oraz sok z cytryny. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem? Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w półksiężyce. Jabłka włóż do miski, dodać do nich 3 łyżki cukru pudru, cynamon oraz połowę soku z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto francuskie pokój na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż pokrojone jabłka i zawiń na kształt rogalików. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Pozostały cukier puder, sok z cytryny oraz 3 łyżki wody zagotuj na małym ogniu, do momentu, gdy cukier się rozpuści. Upieczone rogaliki wyciągnij z piekarnika, posmaruj lukrem i pozostaw do wystygnięcia.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38. Jabłka pozytywnie wpływają na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Odpowiednia podaż tych witamin jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada przeważnie w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując pyszne rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami są dobre do spożycia, gdy tylko wystygną. Rogaliki stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla gości.

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(79g)
Energia (kalorie)
308.71 kcal
243.88 kcal
Białko
2.94 g
2.32 g
Fenyloalanina
0.14 mg
0.11 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w rogalikach z ciasta francuskiego z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(79g)
Węglowodany
42.52 g
33.59 g
Węglowodany przyswajalne
40.35 g
31.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.16 g
1.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(79g)
Tłuszcz
14.55 g
11.49 g
Tłuszcze nasycone
4.49 g
3.54 g
Tłuszcze nienasycone
10.06 g
7.95 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(79g)
Witamina A
1.33 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.30 mg
0.24 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.10 mg
Niacyna
1.64 mg
1.29 mg
Foliany
31.59 µg (mcg)
24.96 µg (mcg)
Beta karoten
10.95 µg (mcg)
8.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(79g)
Sód
95.86 mg
75.73 mg
Potas
70.89 mg
56.00 mg
Wapń
19.15 mg
15.13 mg
Fosfor
27.70 mg
21.88 mg
Magnez
8.96 mg
7.08 mg
Żelazo
1.14 mg
0.90 mg
Cynk
0.24 mg
0.19 mg
Miedź
0.06 mg
0.05 mg
Mangan
0.42 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z jabłkiem 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z jabłkiem

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cynamon
10 g
1 płaska łyżka stołowa
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
16.30
Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób