Drożdżówki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 19.08.2021 r., 16:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne drożdżówki na blaszce
Drożdżówki z ciasta francuskiego
Drożdżówki z ciasta francuskiego to najprostsza wersja tradycyjnych smacznych bułek. W tej wersji robi się je niezwykle szybko, a wciąż smakują przepysznie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
221 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 arkusz (300 g)
  • Dżem śliwkowy - 1 mały słoik (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek

Przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego krok po kroku

Ciasto francuskie rozłóż i posmaruj na całej powierzchni dżemem śliwkowym. Całość oprósz cynamonem.

Ciasto zwiń w duży rulon, a następnie pokrój w duże kwadraty.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej bułki.

Jajko wbij na talerzyk i dobrze rozmieszaj, następnie za pomocą pędzelka posmaruj nim bułki.

Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Gotowe bułki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek z ciasta francuskiego

Drożdżówki z ciasta francuskiego to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkości. W tym wydaniu ich wykonanie jest niezwykle łatwe, dlatego na pewno będą świetnym wyborem dla osób, które nie przepadają za pracochłonnymi przepisami. To najszybszy sposób na upieczeni słodkich bułek, całość zajmie tylko chwil. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Przepis na drożdżówki francuskie to najłatwiejszy sposób na słodkie wypieki. Choć oczywiście można zrobić ciasto francuskie samodzielnie, jednak najlepiej posłużyć się gotowym, sklepowym produktem. W ten sposób można zaoszczędzić naprawdę dużo czasu. Do zrobienia tych bułek nie trzeba zbyt dużej ilości składników, dlatego świetnie sprawdzi się jako awaryjny przepis na słodkości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drożdżówki z ciasta francuskiego, które będą niezwykle smaczne i bardzo proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To wypieki, które będą świetną alternatywą dla tradycyjnych bułek. Są dużo lżejsze, łatwiej się je robi i nie zawierają drożdży. To świetny zamiennik dla wszystkich osób z kłopotami jelitowymi, które unikają tego dodatku w potrawach.

Te francuskie drożdżówki są niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy tylko posmarować ciasto dżemem, zawinąć i pokroić. Dlatego świetnie poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje. A drożdżówki z ciasta francuskiego choć proste, wcale nie są nudne czy niesmaczne. Choć można bez problemu kupić podobne bułki w sklepie, to jednak domowe smakują zdecydowanie lepiej, a przy tym zawsze są świeże.

To wspaniały pomysł na pyszne drugie śniadanie lub podwieczorek. Całość jest niezwykle szybka, pełna smaku, a ze względu na małą ilość potrzebnych składników, również tania. Takie bułki pokochają także najmłodsi domownicy, z względu na ich słodki smak. Do nadziewania drożdżówek świetnie sprawdzą się powidła śliwkowe, ze względu na lekko kwaskowy smak, jednak dobre będą także wiśniowe czy jabłkowe. Można bułki nadziać także masą serową.

Alergeny w drożdżówkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla drożdżówek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Bułki zawierają dość sporo cukru, a także tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinny gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
402.10
221.15
Białko (g)
5.19
2.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
49.67
27.32
Węglowodany przyswajalne (g)
48.86
26.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
21.54
11.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.67
3.67
Tłuszcze nienasycone (g)
14.87
8.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.04
6.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.83
1.56
Cholesterol (mg)
36.86
20.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina C (mg)
1.08
0.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
148.67
81.77
Wapń (mg)
10.95
6.03
Żelazo (mg)
1.56
0.86
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek z ciasta francuskiego 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek z ciasta francuskiego

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 arkusz
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Dżem śliwkowy
200 g
1 mały słoik
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
20.50