Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, a następnie obłóż ją dokładnie ciastem francuskim.

Tartę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut wraz z obciążnikami.

Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z cukrem pudrem i cynamonem.

Śliwki wyłóż na podpieczony spód.

Całość piecz razem w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Ciasto francuskie ze śliwkami podane na desce i obsypane płatkami migdałowymi.
ciasto francuskie ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
9.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
86

Ciasto francuskie ze śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami to wspaniały deser, który nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czy pracy. To świetna opcja na naprawdę łatwe ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Dodatkowo, całość charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami jest bardzo prosty, dzięki czemu będzie idealny dla wszystkich początkujących osób. Przygotowanie całości zajmuje tylko kilka minut, co na pewno przypadnie do gustu osobom zapracowanym, a także tym które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Do jego przygotowania nie potrzeba również żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy zwykła forma do tarty, dzięki której ciasto będzie miało piękny kształt. Sprawdzi się również mała kwadratowa blacha. Do wypieku tarty przydadzą się obciążniki, dzięki którym ciasto nie wyrośnie za bardzo na środku. Jednak w przypadku ich braku można je zastąpić suchym ryżem lub grochem. Dzięki temu sposobowi w tarcie powstanie wgłębienie, w którym będą mogły znaleźć się owoce, a brzegi pięknie urosną. Nie proponuje się wkładania owoców na niepodpieczony spód i całościowe pieczenie, gdyż śliwki puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i może sprawić, że tarta nie wyrośnie i nie upiecze się. By tego uniknąć wystarczy ją lekko podpiec przez 10 minut.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie ze śliwkami, które będzie niezwykle smaczne, a przy okazji łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. To wspaniały i prosty deser dla całej rodziny. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. To pyszne ciasto do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić można przygotować i posypać je kruszonką,. Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców, ale można je również zrobić ze śliwkami mrożonymi.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kalorie)
294.67 kcal
179.75 kcal
Białko
3.70 g
2.25 g
Fenyloalanina
0.17 mg
0.10 mg

Węglowodany w cieście francuskim ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany
31.21 g
19.04 g
Węglowodany przyswajalne
29.84 g
18.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
0.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz
17.63 g
10.75 g
Tłuszcze nasycone
5.38 g
3.28 g
Tłuszcze nienasycone
12.24 g
7.47 g
Tłuszcze jednonasycone
9.98 g
6.09 g
Tłuszcze wielonasycone
2.26 g
1.38 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina A
8.36 µg (mcg)
5.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.67 mg
2.85 mg
Witamina E
0.25 mg
0.15 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.09 mg
Niacyna
2.12 mg
1.29 mg
Foliany
38.26 µg (mcg)
23.34 µg (mcg)
Beta karoten
93.44 µg (mcg)
57.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód
114.39 mg
69.78 mg
Potas
105.31 mg
64.24 mg
Wapń
7.59 mg
4.63 mg
Fosfor
35.41 mg
21.60 mg
Magnez
10.79 mg
6.58 mg
Żelazo
1.26 mg
0.77 mg
Cynk
0.29 mg
0.18 mg
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Mangan
0.25 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze śliwkami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim ze śliwkami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania ciasta francuskiego ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 szt
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Śliwki
300 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób