Ciasteczka francuskie z dżemem

Opublikowano: 30.08.2023 r., 16:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasteczka francuskie z dżemem
Ciasteczka francuskie z dżemem
Ciasteczka francuskie z dżemem to pyszne przekąski, które przygotujesz w krótkim czasie dla siebie i całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 12 min
111 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasteczko francuskie z dżemem krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.

Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj masło z mąką.

Dodaj jajko i wymieszaj składniki.

Uformuj ciasto w kulę, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj z nich małe kulki. Rozgnieć każdą kulkę i rozłóż na blaszce.

Na połowę rondelków nałóż niewielką ilość dżemu (około 1/2 łyżeczki) w środku. Nałóż na nie drugą połowę ciastka i delikatnie dociskaj brzegi, żeby zamknąć ciasteczko.

Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zarumienią.

Jak oceniasz przepis na ciasteczko francuskie z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek francuskich z dżemem

Ciasteczka francuskie z dżemem, znane także jako "tartelettes" lub "sablés à la confiture", to nic innego jak domowe, delikatne i kruche przekąski z ciasta francuskiego.

Ciasteczka składają się z dwóch cienkich warstw ciasta, które są połączone dżemem lub konfiturą. To od Ciebie zależy jaki kształt i wielkość będą miały ciasteczka.

Francuskie ciasteczka z dżemem są tradycyjnymi wyrobami cukierniczymi, które znane są w kulturze cukierniczej Francji. Francuskie cukiernictwo jest cenione na całym świecie ze względu na swoją precyzję, dbałość o detale i wysoką jakość składników.

Koniecznie poznaj mój przepis na ciasteczka francuskie z dżemem.

W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak: mąka, masło, dżem, jajko, cukier puder.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Jak zrobić ciasteczka francuskie z dżemem?

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj masło z mąką. Dodaj jajko i wymieszaj składniki. Uformuj ciasto w kulę, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj z nich małe kulki.

Rozgnieć każdą kulkę i rozłóż na blaszce. Na połowę rondelków nałóż niewielką ilość dżemu (około 1/2 łyżeczki) w środku.

Nałóż na nie drugą połowę ciastka i delikatnie dociskaj brzegi, żeby zamknąć ciasteczko. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zarumienią.

Te szybki francuskie ciasteczka z dżemem są nie tylko pyszne, ale także piękne dlatego będzie to super pomysł na słodki upominek.

Alergeny w ciasteczku francuskiemu z dżemem

Lista alergenów dla ciasteczek francuskich z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasteczek francuskich z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasteczek możesz użyć dowolny dżem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
373.18
111.95
Białko (g)
7.88
2.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
41.35
12.40
Węglowodany przyswajalne (g)
41.01
12.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
19.97
5.99
Tłuszcze nasycone (g)
13.46
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.51
1.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Tiamina (mg)
0.44
0.13
Ryboflawina (mg)
0.26
0.08
Niacyna (mg)
2.99
0.90
Foliany (µg (mcg))
74.70
22.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
17.90
5.37
Potas (mg)
89.58
26.87
Wapń (mg)
19.51
5.85
Fosfor (mg)
82.46
24.74
Magnez (mg)
18.71
5.61
Żelazo (mg)
2.68
0.80
Cynk (mg)
0.64
0.19
Miedź (mg)
0.11
0.03
Mangan (mg)
0.40
0.12
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek francuskich z dżemem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek francuskich z dżemem

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.79
Za 125 g
Koszt składników
18.00