Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
- Ciasto francuskie - 1 większe opakowanie (500 g)
- Krem czekoladowy typu nutella - 15 płaskich łyżek stołowych (300 g)
- Migdały (120 g)
- Skórka z pomarańczy (50 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na rogalik z ciasta francuskiego z nutellą krok po kroku
Płat ciasta wyjmij z lodówki około 10 minut przed przygotowaniem.
Rozwiń płat ciasta i podziel go wzdłuż.
Następnie pokrój ciasto na trójkąty.
Posiekaj migdały.
Każdy kawałek ciasta posmaruj nutellą, dodaj na nią skórkę z pomarańczy i posiekane migdały.
Zwiń rogalik i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozbełtaj jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki z wierzchu.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut.
Ciepłe rogaliki wyłóż na paterze.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat rogalika z ciasta francuskiego z nutellą
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Rogaliki można podać także jako deser, świetnie pasują podane z kawą i herbatą. Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ciasto francuskie, nutella, skórka pomarańczy, migdały, jajko.
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego? Płat ciasta wyjmij z lodówki około 10 minut przed przygotowaniem. Rozwiń płat ciasta i podziel go wzdłuż. Następnie pokrój ciasto na trójkąty. Posiekaj migdały. Każdy kawałek ciasta posmaruj nutellą, dodaj na nią skórkę z pomarańczy i posiekane migdały. Zwiń rogalik i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozbełtaj jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki z wierzchu. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Ciepłe rogaliki wyłóż na paterze.
Migdały popularnie nazywane orzechami nie są z nimi z botanicznego punktu widzenia. Migdały są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując pyszne rogaliki to prosty przepis na deser lub słodkie śniadanie. Rogaliki z ciasta francuskiego można przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Słodki wypiek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Rogaliki można przygotować także z domowy kremem czekoladowym lub bardzo popularnymi kremami bez cukru. Nie nakładaj zbyt dużo kremu na rogaliki, gdyż pod wpływem temperatury krem się rozpłynie.
Alergeny w rogaliku z ciasta francuskiego z nutellą
Lista alergenów dla rogalika z ciasta francuskiego z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- Migdały
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogalika z ciasta francuskiego z nutellą
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Tego typu wypieki powinniśmy spożywać możliwie jak najrzadziej. Bezwzględnie zakazane są one dla diabetyków.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.