Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki francuskie z czekoladą
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą to wspaniała propozycja na domowy słodki rogalik, który świetnie sprawdzi się na śniadanie lub deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 12 min
1013 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 większe opakowanie (500 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella - 15 płaskich łyżek stołowych (300 g)
  • Migdały (120 g)
  • Skórka z pomarańczy (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na rogalik z ciasta francuskiego z nutellą krok po kroku

Płat ciasta wyjmij z lodówki około 10 minut przed przygotowaniem.

Rozwiń płat ciasta i podziel go wzdłuż.

Następnie pokrój ciasto na trójkąty.

Posiekaj migdały.

Każdy kawałek ciasta posmaruj nutellą, dodaj na nią skórkę z pomarańczy i posiekane migdały.

Zwiń rogalik i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozbełtaj jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki z wierzchu.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut.

Ciepłe rogaliki wyłóż na paterze.

Jak oceniasz przepis na rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat rogalika z ciasta francuskiego z nutellą

Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Rogaliki można podać także jako deser, świetnie pasują podane z kawą i herbatą. Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ciasto francuskie, nutella, skórka pomarańczy, migdały, jajko.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego? Płat ciasta wyjmij z lodówki około 10 minut przed przygotowaniem. Rozwiń płat ciasta i podziel go wzdłuż. Następnie pokrój ciasto na trójkąty. Posiekaj migdały. Każdy kawałek ciasta posmaruj nutellą, dodaj na nią skórkę z pomarańczy i posiekane migdały. Zwiń rogalik i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozbełtaj jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki z wierzchu. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Ciepłe rogaliki wyłóż na paterze.

Migdały popularnie nazywane orzechami nie są z nimi z botanicznego punktu widzenia. Migdały są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszne rogaliki to prosty przepis na deser lub słodkie śniadanie. Rogaliki z ciasta francuskiego można przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Słodki wypiek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Rogaliki można przygotować także z domowy kremem czekoladowym lub bardzo popularnymi kremami bez cukru. Nie nakładaj zbyt dużo kremu na rogaliki, gdyż pod wpływem temperatury krem się rozpłynie.

Alergeny w rogaliku z ciasta francuskiego z nutellą

Lista alergenów dla rogalika z ciasta francuskiego z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Migdały
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogalika z ciasta francuskiego z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Tego typu wypieki powinniśmy spożywać możliwie jak najrzadziej. Bezwzględnie zakazane są one dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
506.73
1013.45
Białko (g)
8.37
16.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
44.04
88.08
Węglowodany przyswajalne (g)
39.75
79.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.29
8.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
33.65
67.30
Tłuszcze nasycone (g)
15.28
30.57
Tłuszcze nienasycone (g)
18.36
36.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.43
28.87
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.93
7.86
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.96
39.92
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
9.90
19.80
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.25
Witamina C (mg)
6.63
13.27
Witamina E (mg)
4.78
9.56
Retinol (µg (mcg))
8.59
17.17
Tiamina (mg)
0.25
0.51
Ryboflawina (mg)
0.35
0.70
Niacyna (mg)
2.63
5.26
Foliany (µg (mcg))
51.28
102.57
Beta karoten (µg (mcg))
0.41
0.82
Brak danych dla: skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
141.35
282.69
Potas (mg)
252.44
504.88
Wapń (mg)
78.84
157.68
Fosfor (mg)
141.72
283.43
Magnez (mg)
59.86
119.73
Żelazo (mg)
3.10
6.20
Cynk (mg)
1.02
2.03
Miedź (mg)
0.32
0.64
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalika z ciasta francuskiego z nutellą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalika z ciasta francuskiego z nutellą

Koszt składników
50.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
1 większe opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Krem czekoladowy typu nutella
300 g
15 płaskich łyżek stołowych
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
9.43
Za 300 g
Migdały
120 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 120 g
Skórka z pomarańczy
50 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
50.40