Jabłka w cieście francuskim

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jabłka w cieście francuskim
Jabłka w cieście francuskim
Poznaj przepis na przepyszne, ekspresowe jabłka w cieście francuskim.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
79 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Ciasto francuskie 3 placki (240 g)
  • Jabłko 3 sztuki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na jabłka w cieście francuskim krok po kroku

Ciasto rozwiń z rulonu i pokrój na 10-12 kwadratów.

Jabłka obierz i pokrój w mniejsze cząstki.

Na każdy kwadrat nakładaj po kawałku jabłka, posyp cynamonem i zawiń jak kopertę.

Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.

Jak oceniasz przepis na jabłka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat jabłek w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim z cynamonem to świetny pomysł na pyszny deser, podwieczorek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzą się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako przekąska podczas na imprezę i spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Odpowiednio zawinięte i udekorowane będą bardzo ładnie i ciekawie wyglądać na stole, przyciągając wzrok. Mimo że desery przygotowywane z wykorzystaniem ciasta francuskiego początkowo mogą wydawać się trudne i pracochłonne, tak naprawdę może to być bardzo proste i zająć Ci zaledwie kilkanaście minut. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jabłka w cieście francuskim pieczone w piekarniku z cynamonem, aby były pyszne, smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis. Na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotować te ciasteczka nawet na ostatnią chwilę. Mimo wykorzystania gotowych składników jabłka w cieście francuskim równie smaczne co te wykonane samodzielnie od początku. Oczywiście, jeśli lubisz i masz więcej czasu, który możesz poświęcić na ich przygotowanie, możesz samodzielnie zrobić ciasto francuskie, warto wziąć jednak pod uwagę, że wtedy przygotowanie tego deseru może zająć Ci nawet kilka godzin. Zgodnie z naszym przepisem, ciasto francuskie wystarczy podzielić na kwadraty o równych wymiarach, na każdą porcję ciasta nakładać kawałki obranych jabłek i zawijać na kształt koperty. To wszystko, co musisz zrobić, aby ciastka były gotowe do pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika były naprawdę najlepsze. Przed wstawieniem do piekarnika jabłka w cieście warto jednak posmarować rozkłóconym jajkiem, aby były chrupiące i zarumienione. Ciasto francuskie co prawda jest zaliczane do tych tłustych i wysokokalorycznych, jednak jeśli na co dzień Twoja dieta jest zdrowa, dobrze zbilansowana, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie niczym złym dla zdrowia. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na jabłka w cieście francuskim, na pewno zostanie z Tobą na długo.

Alergeny w jabłkach w cieście francuskim

Lista alergenów dla jabłek w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze jabłek w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczu i kaloryczność, jednak jeśli na co dzień Twoja dieta jest zdrowa, dobrze zbilansowana, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie problemem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
198.14
79.26
Białko (g)
2.29
0.91
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
22.60
9.04
Węglowodany przyswajalne (g)
20.46
8.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
10.99
4.40
Tłuszcze nasycone (g)
3.42
1.37
Tłuszcze nienasycone (g)
7.57
3.03
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
2.14
0.86
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
0.11
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.05
Ryboflawina (mg)
0.10
0.04
Niacyna (mg)
1.26
0.50
Foliany (µg (mcg))
24.43
9.77
Beta karoten (µg (mcg))
17.86
7.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
72.57
29.03
Potas (mg)
88.86
35.54
Wapń (mg)
7.14
2.86
Fosfor (mg)
24.29
9.71
Magnez (mg)
8.14
3.26
Żelazo (mg)
0.82
0.33
Cynk (mg)
0.18
0.07
Miedź (mg)
0.05
0.02
Mangan (mg)
0.17
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłek w cieście francuskim 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłek w cieście francuskim

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
240 g
3 placki
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.22
Za 240 g
Jabłko
600 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Koszt składników
12.00